Hírek

Új Novell portál Stockholm tanárai és diákjai számára

  • Több mint 100 000 diák és tanár együttműködését segíti a Novell új személyazonosság-kezelési és portálmegoldása

  • A Novell integrált megoldásával a kommunikáció fejlettebbé válik a tanárok és diákok között, és biztonságos webes hozzáférést tesz lehetővé

Budapest – 2005. január 10. — Stockholm városa egy portál létrehozásáról döntött, amely áthidalja a tanárok és diákok közötti kommunikációs szakadékot, és az összes személyazonossági adatot egy helyre integrálja. A Novell személyazonosság-kezelési és portálmegoldása egy globális címtárba szinkronizálja és integrálja a személyazonossági adatokat, így egyetlen forrásból biztosítja a felhasználói személyazonossághoz kapcsolódó információkat. Az új oktatási portál elektronikus levelezéshez és megosztott oktatási forrásokhoz – például enciklopédiákhoz – biztosít hozzáférést. Az alkalmazások portálba integrálásával a tanárok és diákok bármilyen számítógépről biztonságosan érhetik el az erőforrásokat, a hozzáférés nem korlátozódik az iskolai munkaállomásokra.

Stockholm városa egy nagysebességű optikai hálózaton keresztül biztosítja polgárai megfelelő kapcsolatát és a közöttük folyó szabad információáramlást. Ennek ellenére eddig a rendszer nehezen tudta összekapcsolni a tanárokat és diákokat, mert a személyazonosság információkat különböző forrásokban, elszórtan tárolták. Egy nyilvános címtárban szerepeltek a polgárok és diákok adatai, és egy biztonságosabb adminisztratív címtár tárolta a tanárok és egyéb alkalmazottak adatait. Ez nehézségeket okozott a tanárok és diákok közötti kommunikációban és a dokumentumok megosztásában.

Egységes címtár létrehozása

A város először a Novell eDirectory használatával elkészítette a 100 000 diák, valamint a 10 000 tanár és alkalmazott adatainak globális címtárát. A pontos személyazonossági információforrás karbantartásának megkönnyítéséhez bevezette a Novell Identity Managert (korábbi nevén Novell DirXML), mely szinkronizálja a különféle alkalmazásokból – például a személyügyi és tantervi rendszerből – származó információt. A tanárok és a diákok így egyetlen azonosítóval és jelszóval, biztonságosan férhetnek hozzá az erőforrásokhoz az eDirectory címtárban tárolt felhasználói adatok alapján.

„Nagy rajongói vagyunk a Novell technológiának. A teljes termékkínálat rugalmas és nyílt, tehát bármilyen megoldást szabadon felépíthetünk.” – mondta Lars Pehrsson, Stockholm informatikai osztályának vezető projektmenedzsere.

A portál megvalósítása és működése

A Novell exteNd segítségével Stockholm városa egy olyan oktatási portált tudott megtervezni, felépíteni és bevezetni, mely javítja a tanárok és diákok közötti kommunikációt. A portál és a címtár integrálásával a tanárok és diákok a személyazonossági adatok – például iskola, osztály, osztályzatok és tanterv – alapján bármilyen webböngészőből biztonságosan férhetnek hozzá az erőforrásokhoz.

„Gyorsan kellett elkészítenünk egy olyan megoldást, mely kielégíti tanáraink és alkalmazottaink igényét. Egy modern, letisztult felhasználói felületű portált szerettünk volna létrehozni. A Novell exteNd moduláris felépítésének és rugalmasságának köszönhetően kiválaszthattuk a szükséges portleteket, és csak azokat telepítettük.” – mondta Hans Fernstrom, Stockholm iskolai ICT megoldásainak koordinátora.

A GroupWise Web Access beépült a portálba, így a felhasználók bármely számítógépről egy szabványos webböngésző használatával küldhetnek levelet egymásnak, nem kell bejelentkezniük az iskolai számítógépekre. Az iskolák pénzt és időt takarítanak meg, mivel nem kell GroupWise klienst telepíteni a 20 000 munkaállomásra. A Novell eGuide olyan telefonkönyvként működik, mely Stockholm összes tanárának és diákjának adatait tartalmazza. Ez javítja a tanárok és diákok közötti kommunikációt, mivel megkönnyíti az elérhetőségek megkeresését.

A Novell iFolder biztonságos hálózati fájltárolást kínál a tanároknak, akik így bármely számítógépről elérhetik fájljaikat. A fájlok változásait a rendszer automatikusan szinkronizálja, így otthon és az iskolában egyaránt naprakész anyagokból dolgozhatnak. A tanárok megosztott mappákat is létrehozhatnak a különböző kurzusokhoz, így könnyen eljuttathatják az információt összes diákjukhoz.

„Elsődleges célunk az oktatás minőségének emelése. E célt elérhetjük, ha tanárainkat segítjük a technológia hatékony használatában. Az új portál már most is hatalmas előnyökkel jár. A Novell exteNd és Nsure segít látókörünk kiszélesítésében, és alapot képez a jövőbeli fejlesztésekhez. Ilyen fejlesztés lehet például annak biztosítása, hogy a szülők biztonságosan megtekinthessék gyermekeik feladatait, osztályzatait és hiányzásait. ” – tette hozzá Fernstrom.