Hírek

Novell Linux megoldások a munkaállomásoktól az adatközpontokig

  • A Novell Linux megoldások a jövőben mind a négy kulcsfontosságú területen elérhetőek lesznek a vállalatok számára a munkaállomásoktól a munkacsoportokon és adatközpontokon keresztül a nagy teljesítményű számítástechnikáig

Budapest, 2005.február 16. — (BOSTON LinuxWorld Conference & Expo 2005) — A Novell bejelentette, hogy átfogó vállalati Linux ajánlatokkal kívánja megerősíteni a Linux vállalati informatikai rendszerekben betöltött szerepét. A Novell ma az egyetlen olyan Linux szállító, aki minden vállalati igényt kielégítő Linux megoldásokat kínál, a munkaállomásoktól és munkacsoportoktól az adatközpontokig és a nagyteljesítményű számítástechnikai szolgáltatásokig. Az új kezdeményezések közé tartozik egy adatközpontban használható Linux verzió, egy új biztonsági tanúsítvány, a CAPP/EAL4+ és a hamarosan megjelenő Open Enterprise Server, mely kétféle kernelre (Linux és NetWare®) épülő vállalati platformot képez a kereskedelmi Linux disztribúciók esetében elérhetőnél jóval nagyobb teljesítményű integrált vállalati szintű hálózati szolgáltatásokkal kiegészítve. A Novell bejelentette a Hula, egy új nyílt forráskódú együttműködési projekt létrehozását is, melynek célja, hogy új alternatívákat kínáljon az internetes e-mail és feladatütemezési feladatok támogatására. A Novell a kezdeményezés keretében biztosítja a NetMail® elérhetőségét a nyílt forráskód közösség számára.

A Linux eddig is jelentős sikereket ért el a különféle hálózati szolgáltatások, például webszerverek, alkalmazásszerverek és tűzfalak terén, és egyre jelentősebbek munkacsoport-szerver megoldásai, melyek keretében fájl-, nyomtatás-, üzenetkezelő- és más munkacsoport-szolgáltatásokat kínál,” - mondta Jack Messman, a Novell elnök-vezérigazgatója. „A következő kihívás a Novell számára, hogy még robusztusabbá tegyük a rendszert a kulcsfontosságú adatközpontbeli feladatok és a nagy teljesítményű számítások elvégzésére, melyeknél összetett és nagy mennyiségű tranzakció feldolgozásra van szükség. Csak a Novell rendelkezik azokkal a technológiákkal, partnerkapcsolatokkal és szolgáltatásokkal, melyek segítségével az ügyfelek megfelelhetnek ezeknek az elvárásoknak.”

A vállalatoknak négy kulcsfontosságú területen van szükségük valamilyen platformra:

  • A munkaállomások esetében, ahol bizonyos eszközökkel, például szövegszerkesztőkkel és webböngészőkkel kell növelni az alkalmazotti hatékonyságot.

  • A munkacsoportoknál, ahol az e-mail, fájlkezelési, nyomtatási és más feladatokat kell elvégezhetővé tenni az alkalmazottak mindennapos együttműködésének biztosításához.

  • A vállalat műszaki központját jelentő adatközpontban, ahol a szervezetek üzleti alkalmazásokkal biztosítják az ellátási láncok, a vállalati erőforrástervezés és az ügyfélkiszolgálás működését.

  • Végül a nagy teljesítményű számítástechnika területén, ahol nagy tranzakciós és feldolgozási teljesítmény biztosítására van szükség, főként a pénzügyi szolgáltatások, tudományos kutatások és grafikai munka terén.

A Novell partnereivel együttműködve mostantól mind a négy területen biztosít szolgáltatásokat.

A nyílt forráskód helye biztosított, mivel igazi értékeket képvisel,” - tette hozzá Messman. „A minőségi, nyílt forráskódú és az utóbbi időben jelentős piaci részesedést elérő Firefox böngésző sikerei azt mutatják, hogy a nyílt forráskód segíti az innovációt. Jelentős kód-hozzájárulásunkkal a Hula projekt hasonló fejlesztéseket fog jelenteni a csoportmunka területén is, így végül a web lehetőségeit kihasználva biztonságos, hatékony együttműködést kínálhat az ügyfelek számára.”

A LinuxWorld konferencián közzétett bejelentései mellett a Novell létrehozta Partner Pavilonját is a bemutató területén. Több mint 30 Novell partner, többek között a Dell, az IBM, az Oracle és a HP, valamint virtuális megoldásokat, tárolási lehetőségeket és biztonsági megoldásokat kínáló szállítók mutatják be a Novell SUSE Linux termékén futó alkalmazásaikat és eszközeiket.