Hírek

A Novell kiterjeszti Linux megoldásait a vállalati adatközpontokra

 • A Novell nagyobb rugalmasság és alacsonyabb költségek mellett biztosítja ügyfelei számára azt az adatközpont-funkcionalitást és -minőséget, amire a vállalati informatikai rendszerek szívében szükség van

Budapest — 2005. február 17. — (LinuxWorld Conference & Expo 2005) — A Novell bejelentette, hogy a SUSE® LINUX Enterprise Server kódjára építve tovább terjeszkedik a vállalatok informatikai rendszereinek szíve: az adatközpontok felé. A Novell a LinuxWorld konferencián ismertette jelenlegi megoldásait és további fejlesztési terveit. A Novell adatközpont stratégiája arra alapul, hogy biztosítja az üzleti szempontból kritikus jelentőségű alkalmazások, például a vállalati erőforrás-tervezés (enterprise resource planning - ERP), az ügyfélkapcsolatok kezelése (customer relationship management - CRM) és az ellátási lánc kezelése (supply chain management - SCM) megoldások UNIX-ról Linuxra történő átemelésének technológiai alapját.A Novell ezzel a lépéssel kiterjeszti megoldásait, így még teljesebbé válik a cég vállalati informatikai megoldáskínálata, mely jelenleg a munkaállomások, a munkacsoportok és a nagy teljesítményű számítástechnika feladatainak megoldására tartalmaz termékeket és szolgáltatásokat. A Linuxnak rendkívül gyors ütemben nő az elfogadottsága, ezért logikus továbblépés, hogy a technológia az informatikai infrastruktúra szolgáltatásainak biztosítása mellett már a vállalat szíve, az adatközpont felé is terjeszkedik.

A Novell és a Linux múltja az operációs rendszerek, a nagy rendelkezésre állást biztosító szolgáltatások és a virtuális megoldások területén, valamint az ügyfelek igénye természetessé teszi, hogy kínálatunkat kiterjesztjük a vállalati adatközpontokra,” - mondta Jack Messman, a Novell elnök-vezérigazgatója. „Az adatközpont fő követelményei közé tartozik a megbízhatóság, a rendelkezésre állás, a skálázhatóság, a felügyelhetőség és a teljesítmény. A Novell a piacon már bevált vállalati szakértelme, stratégiai kapcsolatai és nyílt forráskódú megoldásai ötvözésének köszönhetően megfelel ezeknek az elvárásoknak. A Novell az adatközpont megoldásokat kereső ügyfelek számára kisebb költség, valamint nagyobb választási szabadság és rugalmasság mellett kínálja szolgáltatásait.”

A nagy teljesítményű számítástechnika teljesítményének és skálázhatóságának növekedése SUSE Linux környezetben valamint a Linux kisebb költségei is sürgetik a Linux kritikus üzleti feladatkörökben történő alkalmazását. A SUSE Linux Enterprise Server nemrég bejelentett tanúsítványai is alátámasztják az egyre növekvő érdeklődést a Linux iránt.

Dave Parry, az SGI alelnöke és a szerver és platform csoport felelős vezetője szerint: „Itt az SGI-nál nincs kétségünk afelől, hogy a Linux képes megfelelni napjaink legkeményebb kihívásainak, melyeket a tudományos, műszaki és kreatív informatikai felhasználók támasztanak. Közös ügyfeleink már láthattak a Novell és az SGI együttműködéséből származó óriási eredményeket. Továbbra is folytatjuk együttműködésünket, hogy ügyfeleink számára biztosítsunk egy olyan Linux megoldást, mely képes megbirkózni legnagyobb jövőbeni kihívásaikkal is.”

A Novell® és Linux jelenléte az adatközpontokban a következő eredményeket ígéri:

 • Jobb adatközpont-felügyelet

 • Az adatközpont erőforrásainak jobb kihasználása

 • Az alkalmazások jobb skálázhatósága és nagyobb teljesítménye

 • A nem használt számítástechnikai kapacitás visszaforgatása

 • Az üzleti szempontból létfontosságú korábbi alkalmazások hosszabb élettartama

 • Az adatközpont erőforrásainak és tárolt elemeinek nagyobb stabilitása és biztonsága

A Novell adatközpont stratégiája lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy kihasználják a Linux és a nyílt forráskód legfontosabb előnyeit: a kisebb birtoklási költséget, a hardver- és szoftverelemek csökkenő költségeit és nagyobb funkcionalitását, valamint egy közösség által támogatott technológiát, mely képes megfelelni a vállalati számítástechnika által támasztott elvárásoknak. Számos tekintélyes szállító dolgozik azon, hogy kielégítse napjaink adatközpontjainak szerteágazó igényeit. A Novell egy olyan infrastruktúrát kínál, mely kompatibilis a jelenlegi adatközpont alkalmazásokkal és megoldásokkal, és támogatja azokat.

A Linux bevezetése az adatközpontokban várhatóan nagymértékben felgyorsul,” - mondta Stuart Cohen, az Open Source Development Labs (OSDL), az informatikai szállítók és a Linux bevezetését támogató vállalati Linux ügyfelek alapította globális konzorcium vezérigazgatója. „A Novell mai bejelentése bizonyítja, hogy az ügyfelek a Linuxra most már úgy kezdenek tekinteni, mint egy teljes körű vállalati platformra, mely számos feladatra alkalmas a munkaállomásoktól kezdve egészen az adatközpontok szívéig.”


Háttérinformáció

A Novell adatközpont fő területei:

 • Alkalmazás infrastruktúra: A Linux üzleti szempontból jelentős alkalmazások, például a Linuxon üzemeltetett Apache webszerver platformjaként jelent meg. A Novell jelenleg fejlett támogatást biztosít a JBoss vezető nyílt forrású alkalmazásszerverhez. Ezzel a fejlett támogatással a SUSE Linux Enterprise Server a legjobb választási lehetőséget biztosítja a J2EE alkalmazások Linux környezetben történő futtatására. A Novell alkalmazásplatformként is továbbfejleszti a Linuxot, melynek keretében támogatja és szponzorálja a Mono® projektet és támogatja az Eclipse projektet. A Novell exteNd™ csomagja emellett segíti a fejlesztőket alkalmazásaik fejlesztésében, és még hatékonyabb támogatást fog nyújtani a Linux környezetben futó alkalmazások számára a vállalati adatközpontban.

 • Tároló szoftver:A Novell clusteringet és más nagy rendelkezésre állást biztosító megoldásokat kínál majd, melyek a tárolási erőforrások és a clusteres fájlrendszerek kezelését, többek között az egyedi fejlesztésű, a hagyományos és a nyílt forráskódú megoldások támogatását biztosítják. A Novell a Linux platformon is elérhetővé teszi hagyományos nagy rendelkezésre állást biztosító megoldásait is, például a Novell Cluster Services ™ és a Novell Business Continuance Clustering termékeket. A Novell emellett partnerkapcsolatai révén is tovább fejleszti adatközpont megoldásait, ahogy azt a PolyServe bejelentése is alátámasztja, a PolyServe Matrix Server virtuális tárolási és clustering megoldás forgalmazásáról.

 • Virtuális megoldások: A Novell már kínál virtuális megoldásokat a SUSE Linux Enterprise Server termékben. Ezzel a cég az első vezető Linux szállító, aki a felhasználói módú Linuxot (user-mode Linux - UML) használja disztribúciójában. A Novell támogatni fogja a Xen nyílt forráskódú, virtuális megoldásokat biztosító technológiát. Az adatközpont megoldások, valamint a SUSE Linux Enterprise Server és a SUSE Linux Professional termékek következő kiadásai tartalmazni fogják a Xen alapú virtuális megoldásokat. A Xen egy nyílt forráskódú virtuális megoldást kínáló alkalmazás, más néven hypervisor (virtuális gépeket menedzselő rendszer). A szoftver eredetileg a University of Cambridge berkeiben született és a XenSource, Inc. tartja fenn és fejleszti. A Xen lehetővé teszi, hogy egy fizikai szerveren egyszerre több operációs rendszer fusson, ezzel csökkenti az adatközpont felügyeletének bonyolultságát és a birtoklási költségeket. A további virtuális megoldásokat fejlesztő partnerek között olyan cégek találhatók, mint az Egenera, a Levanta, a Virtual Iron Software és a VMware. A virtuális megoldások segítik a vállalatokat abban, hogy teljes mértékben kihasználhassák hardver- és szoftvererőforrásaikat, mivel lehetőségük van az alkalmazáskörnyezetek skálázására az összes számítástechnikai erőforrás területén. A virtuális megoldások emellett lehetővé teszik a hátteret biztosító hardver erőforrások dinamikus, az alkalmazások számítástechnikai igényeit támogató hozzárendelését.

  ”Örömünkre szolgál, hogy a Novell elkötelezte magát a Xen támogatása mellett,” - mondta Ian Pratt, az University of Cambridge Computer Laboratory munkatársa és a XenSource alapítója. „Mivel a SUSE Linux Enterprise Server jövőbeni verziói tartalmazni fogják a Xent, a vállalatoknak lehetőségük nyílik hardvererőforrásaik jobb kihasználására a nyílt forráskódú virtuális megoldások segítségével, valamint élvezhetik a SUSE Linux lenyűgöző teljesítményének előnyeit.”

 • Rendszerek felügyelete: Az erőforráskezelés terén a ZENworks ® termékvonalával vezető Novell a termékcsaládot az adatközpontok igényeinek megfelelő felügyeleti lehetőségekkel egészíti ki. A Novell eddig is fontos fejlesztésekkel bővítette a Linux szerverfelügyeletet: a rendszer biztosítja az általános információmodell (Common Information Model - CIM) teljes körű támogatását és a Linux szerverek és erőforrások szabvány alapú felügyeletét. A Novell a vállalati ügyfelek támogatására az adatközpontok felügyeleti eszközeként a YaST rendszert is használni fogja.

 • Biztonság: A Novell személyazonosság alapú számítástechnikáról alkotott elképzelései az informatikai környezet minden rétege, így az adatközpont esetében is tartalmaznak a biztonsági alapokra vonatkozó terveket. A biztonság és a felügyeleti keretrendszerek integrálása fontos eleme a Novell adatközpont ajánlatának, mely megkülönbözteti ezt az elképzelést más nyílt forrású vagy versenytárs ajánlatoktól. A Novell adatközpont biztonsága szorosan integrálásra kerül az informatikai környezet többi részével, így nagyfokú biztonságot, jó ellenőrizhetőséget és hatékony felügyeletet fog lehetővé tenni.

A Novell adatközpont partnertámogatása

A piacvezetők támogatják a Novell adatközpontra kiterjesztett Linux ajánlatait.

A HP Linuxért felelős alelnöke, Martin Fink szerint: „A HP szerint a virtuális megoldások az adaptív vállalattá válás alapvető szükségletei, mivel lehetővé teszik az ügyfelek számára az erőforrások igény szerinti dinamikus és hatékony mozgósítását. Egy izgalmas fejlesztés, és az ipar erős növekedését jósolja, hogy a Novell támogatja a nyílt forráskódú virtuális megoldások integrálását adatközpont ajánlataiban ugyanúgy, mint a SUSE Linux Enterprise Server és a SUSE Linux Professional jövőbeni kiadásaiban.”

Shane Wall, az Intel értékesítésért és marketingért felelős alelnöke és külső szoftverkapcsolatokért felelős vezérigazgatója szerint: „A 64 bites Intel Xeon processzor alapú platformok ideálisak az adatközpontok nagy erőforrásigényű alkalmazásai számára. A Novell adatközpont-fejlesztéseivel az ügyfeleknek lehetőségük van csökkenteni informatikai költségeiket az üzleti szempontból kulcsfontosságú alkalmazások stabil, Intel architektúrára épülő Linux alkalmazásokra történő léptetésével.”

Robert Shimp, az Oracle technológiai marketingért felelős alelnöke szerint: „Az Oracle robusztus, bevált szoftvere évek óta az IT adatközpontok szíve. Az Oracle Database 10g RAC és a Novell SUSE Linux Enterprise Server 9 egyedi és nagyszerű kombinálásával az ügyfelek megbízható, skálázható, nagy rendelkezésre állást biztosító és biztonságos megoldást kapnak a grid computing (számítógépek hálóba szervezése) adatközpontokba történő bevezetésére és felügyeletére.”