Hírek

Az új biztonsági tanúsítványok utat nyitnak a Linux számára a világ összes kormányzata felé

  • Új biztonsági tanúsítványok sorát nyerte el a Linux az IBM és a Novell együttműködésének köszönhetően

  • A Novell SUSE Linux Enterprise Server 9 terméke az első Linux disztribúció, amely megszerezte az EAL4+ minősítést

  • Az új, magasabb szintű biztonsági tanúsítványok utat nyitnak az Egyesült Államok és a világ többi kormányzata felé, így segítik a Linux egyre gyorsabb elterjedését

Budapest — 2005. február 22. — (LinuxWorld Conference & Expo 2005) — Az IBM és a Novell bejelentette, hogy a SUSE® LINUX Enterprise Server 9 több új biztonsági tanúsítványt szerzett, amelyek jelentős mértékben felgyorsítják a Linux bevezetését a kormányzatoknál és kormányzati hivataloknál a kulcsfontosságú feladatkörökben. A két vállalat megszerezte az Amerikai Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának Common Operating Environment (általános működési környezet) tanúsítványát is, amely a Defense Information Systems Agency katonai informatikában használt termékekre vonatkozó követelményeknek való megfelelést bizonyítja. Az IBM eServereken futó Novell SUSE Linux Enterprise Server 9 a Common Criteria for Information Security Evaluation értékelésén pedig - a Linux szerverek között elsőként - CAPP/EAL4+ minősítést szerzett. Hamarosan várható a német Szövetségi Információbiztonsági Szervezet (BSI) hivatalos tanúsítványa is.

Bár a legtöbb informatikai szakember már elismerte, hogy a Linux más operációs rendszerekhez képest kiemelkedő biztonságot nyújt, szükség van a minősítési folyamatra ahhoz, hogy a kormányzatok és kormányzati hivatalok bevezethessék a Linux megoldásokat. Az új, magasabb szintű biztonsági tanúsítványok utat nyitnak az Egyesült Államok és a világ többi kormányzata felé, így segítik a Linux egyre gyorsabb elterjedését.

Elhárult a Linux bevezetésének még egy akadálya,” - mondta Daniel Frye, az IBM Linux Technology Center alelnöke. „Nem csak a Linux kormányzatok és kormányzati hivatalok által történő bevezetése vált lehetővé, de a vállalkozások szemében megerősítést nyert az is, hogy a Linux megfelelő választás az üzleti szempontból létfontosságú alkalmazások futtatásához.”

Az IBM és a Novell azt is bejelentette, hogy az IBM eServer családján futó SUSE Linux Enterprise Server 9 Common Operating Environment megfelelőségi tanúsítványt szerzett. Ez a megfelelőségi tanúsítvány – melyet az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma megkövetel – a kereskedelmi úton hozzáférhető informatikai termékek funkcionalitását és együttműködését hitelesíti, és lehetővé teszi, hogy a Linuxot parancs és vezérlés (command-and-control) alapú, a kormányzat legérzékenyebb és legfontosabb alkalmazásait futtató rendszerekben alkalmazzák.

A Common Criteria tanúsítványt az informatikai szakemberek és kormányzati hivatalok ISO szabványként (ISO/IEC 15408) ismerik el, melyet a szövetségi kormány és más szervezetek a műszaki termékek biztonságának és megbízhatóságának kiértékelésére használnak. A tanúsítvány egy szükséges és szabványos módszert biztosít a biztonsági követelmények megfogalmazására, és szigorú követelményeket határoz meg a termékek kiértékelésére.

A legjobb biztonsági kiértékelés sikeres teljesítése tisztán mutatja, hogy a Novell elkötelezett az elismert biztonsági szabványok teljesítése mellett, és biztosítani kívánja ügyfeleit és partnereit a SUSE Linux megoldások bevezetésének megbízhatóságáról,” - mondta Markus Rex, a Novell SUSE Linux üzleti egységének alelnöke és vezérigazgatója. „A Novell, az IBM és az atsec közötti szoros együttműködés kulcsfontosságú volt a biztonsági tanúsítvány rekordidő alatt történő megszerzésében.”

A bejelentett értékelést az atsec information security, a világ egyik vezető szállítófüggetlen informatikai biztonsági tanácsadó cége végezte, és Németországban a szövetségi információbiztonsági szervezet (BSI) hagyta jóvá .

Az IBM-ről

Az IBM a világ legnagyobb informatikai vállalata, már 80 éve segíti a vállalkozások továbbfejlődését. Az IBM széles körű szolgáltatásai, megoldásai és technológia, amelyek az IBM egészének és fő üzleti partnereinek erőforrásain alapulnak, a kisebb és a nagyobb vállalatok számára egyaránt kiaknázhatóvá teszik az új e-business kor előnyeinek teljes körét. Az IBM-re vonatkozó további információk az IBM honlapján (www.ibm.com) találhatók.