Hírek

Megjelent a világ első vegyes forráskódú vállalati megoldása

  • A Novell NetWare legújabb verziója, az Open Enterprise Server egyesíti a nyílt és zárt forráskódú rendszerek legjobb tulajdonságait

  • A legújabb NetWare verzió már alkalmazásszerver is, így PC-s környezetben minden vállalati igényt le tud fedni

  • Az Open Enterprise Server minden idők legtöbbet tudó Linux szervere

Budapest — 2005. március 3. — A Novell Magyarország a mai napon bemutatta a Novell Open Enterprise Servert (OES), amely a világ első „vegyes forráskódú” vállalati rendszere. A Novell NetWare legújabb verziója, az Open Enterprise Server egy olyan biztonságos és megbízható hálózati szolgáltatáscsomag, amely a NetWare® és SUSE® LINUX Enterprise Server kombinálásával fejlett fájlmegosztási, nyomtatási, felügyeleti, csoportmunka és alkalmazásszerver szolgáltatásokat nyújt. Az Open Enterprise Server egyesíti a vezető kereskedelmi és nyílt forráskódú hálózati platformok előnyeit és emellett integrált felügyeleti eszközöket, személyazonosság alapú szolgáltatásokat és a Novell teljes támogatási rendszerét kínálja a vállalati szintű számítástechnikai igények kielégítéséhez.

Az Open Enterprise Server minden idők legtöbbet tudó NetWare és egyben Linux szervere. A termék az összes főbb hardver- és lapkagyártó cég - például az AMD, Dell, HP, IBM és Intel - támogatását élvezi már a piacra kerülés időpontjában.

Az Open Enterprise Server fő szolgáltatásai

Az Open Enterprise Server PC-s környezetben minden vállalati igényt le tud fedni:

  • Alkalmazásszerver

  • File, nyomtatás és tárolórendszer

  • Cluster szolgáltatások

  • Rendszerfelügyelet

  • Hálózati szolgáltatások

  • Személyazonosság kezelés és biztonság

„A Novell Open Enterprise Server a NetWare és a Linux rendszerek, a nyílt és a zárt forráskód legjobb tulajdonságait ötvözi,” - mondta Szittya Tamás, a Novell Magyarország ügyvezető igazgatója. „Az Open Enterprise Server a világ első vegyes forráskódú vállalati megoldása valódi rugalmasságot kínál ügyfeleinknek, hiszen használatával nem kötődnek egyetlen platformhoz. Az Open Enterprise Servert a mögötte álló platformok, szoftvermegoldások és támogatási rendszer teszi sziklaszilárd megoldássá a vállalati ügyfelek számára.”

Az Open Enterprise Server előnyei

A Novell Open Enterprise Server a Linux, a NetWare és a Windows felhasználóinak is kínál előnyöket. Az Open Enterprise Server jelentős értéket tartogat azon cégek számára, akik Linux szervereiket a Linux rendszerekben manapság szokványos szolgáltatásokon túl szeretnék bővíteni. Nagy környezetekben például e termék lecsökkentheti a szolgáltatások konfigurálási és a szerverek telepítési és felügyeleti költségeit, így az informatikai osztály gyorsabban alkalmazkodhat a környezet változásaihoz. A Novell Open Enterprise Server a Linux képességeit további szolgáltatásokkal is kiegészíti, mivel munkacsoportos végfelhasználói hálózati szolgáltatásokat, személyazonosság alapú biztonságot, nagyobb skálázhatóságot, hatékony felügyeleti eszközöket, valamint a beállítást megkönnyítő központi címtárat és minta alapú telepítést kínál.

Az Open Enterprise Serverrel a NetWare felhasználók kihasználhatják a világ leggyorsabban terjedő platformjának alkalmazásszerver szolgáltatásait, és lehetőséget kapnak a Linux költséghatékony és kockázatmentes bevezetésére informatikai környezetükben. Az ügyfelek emellett a szerverek összevonását is rugalmasabban végezhetik, és informatikai infrastruktúrájukban nagyobb mértékben használhatják fel a Linux rendszereket. A Novell a NetWare rendszermagot is továbbfejlesztette az új NetWare verzióban, így az Open Enterprise Server többek között hatékonyabb szerver elérést, fürtözést, protokollkezelést és hardvertámogatást biztosít.

Az Open Enterprise Server ideális választás Windows hálózatot üzemeltető ügyfelek számára is. A termék címtárszolgáltatásai biztosítják a kapcsolatot Active Directory és tartomány alapú rendszerekhez egyaránt, az azonosítási, fájl és nyomtató szolgáltatások pedig a megszokott módon teszik lehetővé a felhasználók számára a hálózat elérését. A Microsoft már nem támogatja a még sokak által használt Windows NT rendszereket és az Open Enterprise Server-re való frissítés egy könnyen megvalósítható, költséghatékony választás ezen szerverek felhasználói számára is.

A Novell által biztosított eszközök megkönnyítik a NetWare, Windows vagy Linux felhasználók számára a Novell Open Enterprise Server fejlett szolgáltatásaira történő áttérést. A felhasználóbarát áttérési és konszolidációs eszközök egyszerű és bonyolult szerverkörnyezetekben is leegyszerűsítik és felgyorsítják az adatok régi szerverekről új szerverekre történő átvitelét. A legfontosabb, hogy az új szolgáltatások párhuzamosan használhatók a már meglévő platformokkal.

A Novell Open Enterprise Server bétatesztelése

A Novell Open Enterprise Server december második felében jutott nyílt bétatesztelési fázisba, és mintegy 7 000 résztvevővel a Novell történetének legnagyobb béta-letöltési hullámát indította el. A termék az összes főbb hardver- és lapkagyártó cég - például az AMD, Dell, HP, IBM és Intel - támogatását élvezi már a piacra kerülés időpontjában. Emellett a vezető vírusvédelmi és biztonsági másolat készítő szoftverek gyártói - a BakBone Software, CommVault Systems, McAfee, Syncsort, Trend Micro és VERITAS - hamarosan olyan termékeket mutatnak be, melyek kiterjesztik az Open Enterprise Server képességeit.

Iparági és felhasználói vélemények

Az Intel örömmel fogadja a Novell Open Enterprise Server megjelenését,” - mondta Shane Wall, az Intel értékesítésért és marketingért felelős csoportjának alelnöke és az Intel értékesítési tevékenységének vezetője. „Az Intel alapú platformokon futó OES megjelenése támogatni fogja a Linux és a Linuxra épülő alkalmazások terjedését a vállalati piaci szegmensben.”

Roger Fenner, a Delta Air Lines teljes tulajdonú leányvállalata, a Comair infrastruktúra-kezelésért felelős vezetője szerint: „A Novell Open Enterprise Server bámulatos termék. Nem egyszerűen arról van szó, hogy a NetWare legfontosabb szolgáltatásait elérhetővé teszi, hanem lehetőséget biztosít vállalatunk összes Microsoft szerverének lecserélésére, így a felügyelet egyszerűsítésére és a kockázat csökkentésére. Az Open Enterprise Server nem csak a Microsoft operációs rendszer összes szolgáltatását kínálja, hanem még tovább lép az iparági szabványok nyílt, rugalmas, mégis előírásoknak megfelelő megvalósítása terén.”

A szervezetek a költségcsökkentés módszereit keresik, és azt várják, hogy informatikai befektetéseik valódi üzleti értéket jelentsenek,” - mondta Dan Kusnetzky, IDC rendszerszoftverek kutatásáért felelős alelnöke. „A Novell hosszú múlttal rendelkezik e két tényező tekintetében. Nagyon valószínű, hogy a Novell képes lesz kiaknázni tapasztalatát, és a nagy szervezetek igényeinek megfelelővé alakítani a Linux rendszert.”

Árak és elérhetőség

A Novell Open Enterprise Server március elejétől érhető el a Novell partnereinél. Az árképzés követi a jelenlegi NetWare árakat. Az Open Enterprise Server rendszerről további információt a http://www.novell.com/oes weboldalon talál.