Hírek

Magyar nyelvű irodai csomag a Novelltől

  • Elkészült a Novell OpenOffice magyar nyelvű változata, amely magyar nyelvű irodai környezetet biztosít a felhasználóknak

  • A Novell Magyarország és az FSF.hu Alapítvány partneri együttműködés keretében dolgoztak az OpenOffice.org honosítási munkálatain, hogy mielőbb a magyar felhasználók rendelkezésére bocsássák a magyar nyelvű változatot

Budapest – 2005. március 9. – A Novell Magyarország és az FSF.hu Alapítvány a mai napon bejelentette, hogy elkészült az OpenOffice magyar nyelvű változata, amely mostantól a Novell új generációs asztali operációs rendszerével, a Novell Linux Desktoppal is elérhető. A magyar nyelvű irodai környezet minden otthoni felhasználó, kis- és közép vállalat, valamint nagyvállalat számára költséghatékony alternatívát jelent a hagyományos irodai megoldásokkal szemben. A rendkívül felhasználóbarát, magyar nyelvű kezelő felület tovább egyszerűsíti az OpenOffice és a Novell Linux Desktop használatát.

Az OpenOffice kiváló alternatívája lehet bármely más szövegszerkesztőnek, táblázatkezelőnek, prezentációkészítőnek. Az OpenOffice kiterjedt fájlformátum-kompatibilitást biztosít a Microsoft Office formátumaival, így a felhasználók hatékonyabban oszthatják meg fájljaikat a platformok között. A Novell Linux Desktop olyan betűkészleteket tartalmaz, melyek metrikusan kompatibilisek a Microsoft betűkészleteivel, így jobb formátumhűséggel olvashatók az eredeti Microsoft Office fájlok. Az OpenOffice a dokumentumok Adobe PDF formátumú exportálására is képes, további szoftverek telepítése nélkül.

A két szervezet még 2004 novemberében, a Novell Linux Desktop angol nyelvű verziójának bejelentésekor megegyezett, hogy kölcsönösen segítik egymás munkáját az OpenOffice, illetve a Novell Linux Desktop magyar nyelvű változatának elkészítésében. Az OpenOffice.org tavaly decemberben megjelent 1.1.4 verzióján kezdődtek el a munkálatok, amely a legfrissebb, több teszt fázisnak alávetett, stabil verzió. Az OpenOffice 1.1.4. buildek Linux/x86 és Windows platformokra érhetők el, angol és magyar felhasználói felülettel egyaránt.

A Novell és az FSF.hu közös munkájának eredménye, hogy egyesítik a korábbi FSF.hu buildek és a Ximian (Novell) buildek legjobb tulajdonságait, mint például:

  • “hunspell” : továbbfejlesztett magyar helyesírás-ellenőrző az angol verzióban is (FSF.hu)

  • “huhyphn” : magyar elválasztás az angol verzióban is (FSF.hu)

  • true color ikonok (Ximian/Novell)

  • javító patchek (Ximian/Novell + FSF.hu)

A Novell Linux Desktopról

A Novell vállalati szintű támogatással, tanácsadással és képzéssel támogatott terméke, a Novell Linux Desktop, egy új asztali operációs rendszer. A Novell szerint a Novell Linux Desktop kiváló alternatívát jelent a magyarországi nagyvállalatoknál és intézményeknél működő asztali számítógépek mintegy 20%-ának a költséghatékonyabb üzemeltetésére. A Novell Linux Desktop szolgáltatásai a Novell vállalati környezetben már bevált szervertermékeivel megegyező kiváló biztonsági és megbízhatósági mutatókkal rendelkeznek. A Novell teljes mértékben felkészült a felhasználók támogatására a Novell Linux Desktop nagyvállalati és intézményi bevezetése során. A Novell Linux Desktop a SUSE® LINUX vállalati környezetben bizonyított technológiájára épül.

A Novell Linux Desktop az alábbi elemeket tartalmazza

  • Az OpenOffice.org Novell változatát, egy Microsoft Office fájlformátumokkal kompatibilis szövegszerkesztő, táblázatkezelő és bemutatókészítő csomagot.

  • A Mozilla Firefox gyors és teljes szolgáltatáscsomagot kínáló böngészőt, – amely követi az internetes szabványokat –, és a többlapos böngészéshez és a felbukkanó ablakok letiltásához hasonló többletfunkciókat.

  • A Novell Evolution™ legteljesebb és legszélesebb körben használt Linuxos csoportmunka kliensszoftvert. Az Evolution zökkenőmentesen integrálja az e-mail, naptár, kapcsolatkezelő és feladat-nyilvántartó funkciókat egy könnyen használható alkalmazásba.

  • A Novell ZENworks® Linux Management rendszerrel való integrációt, mely lehetővé teszi a rendszergazdák számára a Linux asztali számítógépek egy központi helyről történő könny telepítését, testreszabását és felügyeletét. Ennek köszönhetően vállalati szintű informatikai felügyelet biztosítható a szoftvertelepítés, a távoli felügyelet, valamint a frissítések és a hibajavítások telepítése során.

Elérhetőség, további információ

Az OpenOffice 1.1.4. az alábbi oldalról tölthető le: http://hu.openoffice.org/about-downloads.html

A Novell Linux Desktopról további információ a www.novell.com/hungary oldalon található.