Hírek

A Novell az eDirectory fejlesztői felületek biztosításával támogatja a nyílt forráskód közösséget

  • A Novell a FreeRADIUS és Samba projekteken keresztül kínál eDirectory API-kat a nyílt forráskód közösségnek

  • A nyílt forráskódot használó fejlesztők ezentúl az eDirectory címtárat használhatják biztonságos hitelesítési motorként

  • A Novell az eDirectory felhasználóknak is kínál újdonságot: elkészítette azt a kódot, amellyel a FreeRADIUS vezeték nélküli hitelesítési szolgáltatásaihoz biztosít hozzáférést

Budapest — 2005. március 17. – A Novell bejelentette, hogy az eDirectory™ címtár egyes részeit rendelkezésre bocsátja a FreeRADIUS és a Samba nyílt forráskódú projektekhez, ezáltal lehetővé teszi, hogy a nyílt forráskóddal dolgozó fejlesztők a Novell személyazonosság-kezelési infrastruktúráját alkalmazhassák és hitelesítő eszközként az eDirectory címtárat használhassák. A Novell eDirectory képezi a Novell Nsure® személyazonosság- és hozzáférés-kezelési megoldásainak alapját, és egy komplex személyazonosság-tárat biztosít mind a felhasználói, eszköz és alkalmazás adatok, mind pedig az ezeket összekötő házirendek számára.

A Novell pont azt a kódot biztosítja, amellyel a biztonsághoz kapcsolódó, de korábban kiadásra nem került eDirectory API-kat (alkalmazásprogramozási felületek) biztonsági hitelesítésre lehet használni. Ez a támogatás egy olyan helyzetet teremt, amelyben más gyártók és a nyílt forráskódú projektek is élvezhetik számos előnyét a Novell eDirectory élvonalbeli biztonsági lehetőségeinek – amelyekhez eddig csak a Novell eDirectory felhasználók jutottak hozzá. Egyúttal megvalósítható lesz a hitelesítés olyan protokollok esetében is, melyek korábban még nem tudták támogatni az LDAP-t (Lightweight Directory Access Protocol – kis méretű címtárhozzáférési protokoll).

David Litwack, a Novell alelnöke és a személyazonosság-kezelési termékek üzletág vezérigazgatója szerint a Novell hozzájárulása a nyílt forráskód közösség munkájához bármely nyílt forráskódú alkalmazás számára lehetővé teszi, hogy a piac vezető címtárát használja. „A Novell eDirectory volt az első Linux-ot támogató címtár, s ma már a hatékony biztonsági és hitelesítési lehetőségek tárháza is a nyílt forráskódú projektek rendelkezésére áll.” – mondta Litwack.

Az LDAP hatékony felületet biztosít jónéhány címtár alapú alkalmazás számára. A Novell a széles körben használt eDirectory rendelkezésre bocsátásával már a RADIUS alapú alkalmazások és eszközök számára is lehetővé teszi a biztonságos hitelesítést.” – mondta Alan DeKok, a FreeRADIUS projekt vezetője.

Ez nagy előnyt jelent a Samba projekt számára. Lehetővé teszi, hogy a díjnyertes Novell eDirectory segítségével egy biztonságos, egyetlen ponton történő bejelentkezés-hitelesítést valósítsunk meg a Samba tartományvezérlőket használó Windows klienseknél. Mostantól a CIFS és SMB kliensek megoszthatják az ügyfelek vállalati környezetében integrált hitelesítést.” – mondta Jeremy Allison, a Samba társszerzője.

A Novell meglévő eDirectory felhasználóinak is előnyös ez a lépés, hiszen a Novell azt a kódot is elkészítette, amellyel az eDirectory és a FreeRADIUS projektek integrálhatóak. Ily módon a Novell ügyfelei a FreeRADIUS vezeték nélküli hitelesítési szolgáltatásaihoz jutnak hozzá az eDirectory-val. Emellett az eDirectory következő verziój a már tartalmazni fogja a FreeRADIUS támogatást.

A FreeRADIUS és Samba projektekhez közzétett eDirectory kód a http://www.freeradius.org és a http://www.samba.org címeken érhető el. A Novell eDirectory megoldásokról további információt a http://www.novell.com/edirectory weboldalon talál.