Hírek

Európa legnagyobb vasúttársasága a Novell SUSE Linux-ot választotta

  • A Deutsche Bahn, Németország nemzeti vasúttársasága áttért a Novell SUSE Linux Enterprise Serverre

  • A vasúttársaság a konszolidációval csökkenti a költségeit és növeli az informatikai rendszer hatékonyságát

  • A következő lépés az SAP szolgáltatások átállítása SUSE Linux Enterprise Serverre

Budapest — 2005. április 7. – A Deutsche Bahn, Németország nemzeti vasúttársasága a Novell SUSE Linux Enterprise Servert választotta stratégiai szerverplatformjául. A DB Systems, a Deutsche Bahn informatikai szolgáltatója, kulcsfontosságú üzleti alkalmazásait Novell SUSE Linux Enterprise Serveren futtatja mostantól, és erre több mint 300 Intel alapú szervert használ. A Lotus Notes termékhez hasonló alkalmazások már átkerültek IBM platformra, és szintén a SUSE LINUX Enterprise Serveren futtathatóak. A jelenleg bevezetés alatt álló következő lépés az SAP szolgáltatások átállítása SUSE Linux Enterprise Serverre. Az utolsó szakasz várhatóan 2005 végére valósul meg, ekkor a DB Systems webszervereit és a fennmaradó hálózati infrastruktúra szervereket – többek között az adatbázis és alkalmazás szervereket – is átállítják.

A DB Systems az átállás megvalósításával jelentős költségmegtakarításra és rendszerintegrálási előnyökre számít a bevezetés időszakában és a jövőben egyaránt. Olyan helyzetet kívánnak teremteni, amely nagyobb szabadságot kínál az adott technológiát szállító gyártók kiválasztásában is.

A DB Systems számos alternatíva kiértékelése után választotta a SUSE LINUX Enterprise Server megoldást, mivel skálázható, nagy teljesítményű alapokat biztosít a biztonságos vállalati számítástechnikához. Detlef Exner, a DB Systems informatikai termékekért felelős igazgatója szerint a Novell képes arra, hogy kiterjedt támogatást biztosítson a SUSE Linux szoftverhez, valamint a Novell számos hardver- és szoftverszállítóval fenntartott szoros együttműködése további biztonságot ad a Deutsche Bahn számára kulcsfontosságú feladatok megoldása során.

Olyan rendszert kellett választanunk, amely biztosítja az ügyfeleinknek nyújtott magas színvonalú szolgáltatások fenntartásához szükséges rugalmasságot, biztonságot és megbízhatóságot. Biztosak vagyunk abban, hogy egy Linux alapú rendszer költséghatékonyabban teljesíti feltételeinket, mint bármely más hagyományos megoldás.” – mondta Exner.

A SUSE Linux Enterprise Server jó választásnak bizonyul, hiszen egyesíti a szoftver nyílt felügyeleti képességeit egy megbízható kiadási ciklussal és egy teljes linuxos nagyvállalati szoftverkörnyezettel - valamint magában foglalja a technikai támogatást, képzéseket, tanácsadást és kártalanítást.” – nyilatkozta Ingo Schwarzer, az adatközpont megoldásokért és architektúráért felelős vezető.

A döntésben fontos szerepet játszott az a tényező, hogy a SUSE Linux Enterprise Server minden főbb hardverplatformon futtatható. A Novell megoldása egy továbbfejlesztett rendszerfelügyeleti eszközt is kínál, amely csökkenti az adminisztrációs feladatok mennyiségét és a fenntartási költségeket.

A DB Systems a Novell Linux szakértői véleményét vette alapul a Linux megoldások megvalósításának és költséghatékonyságának kiértékelésében. Ez lehetővé tette a DB Systems számára egy telepítési keretrendszer kifejlesztését, amely egy háromlépcsős projekt keretében valósította meg a Deutsche Bahn fő alkalmazásainak átvitelét és telepítését.

A projekt folyamata

Az első szakaszban az 55 000 Lotus Notes felhasználó tért át SUSE Linux Enterprise Serverre, amelyet IBM eServer zSeries 990 mainframe-en futtatnak. Ezzel egyidőben a kulcsfontosságú vasúti menetrendek is átkerültek UNIX rendszerről SUSE Linux-ra. A kijelölt szerverek nagyjából felének az áttérése már sikeresen megtörtént. A jelenleg bevezetés alatt álló következő lépés az SAP szolgáltatások átállítása SUSE Linux Enterprise Serverre. Az utolsó szakasz várhatóan 2005 végére valósul meg, ekkor a DB Systems webszervereit és a fennmaradó hálózati infrastruktúra szervereket – többek között az adatbázis és alkalmazás szervereket – is átállítják.