Hírek

Töretlen a Linux térhódítása világviszonylatban és Magyarországon is - megérkezett a SUSE Linux Professional 9.3 magyar verziója

  • Megjelent a SUSE Linux Professional 9.3 magyar verziója, amely kiváló alternatívát kínál a kezdő és tapasztalt Linux felhasználók számára

  • A magyar verzió bruttó 19.990,- forintos ajánlott végfelhasználói áron már elérhető a boltokban, amelyhez magyar nyelvű dokumentációt és telepítési támogatást is biztosít a Novell

  • A magyarországi teljes desktop PC eladásokból 2004-ben 16,5% volt a Linux részesedése, ami 37,7%-os éves növekedést jelent. A notebook eladásokban a Linux növekedése 72% volt

Budapest — 2005. június 15. – A Novell Magyarország a mai napon bejelentette az eddigi legteljesebb, legsokoldalúbb Linux disztribúció, a SUSE Linux Professional 9.3 magyar verzióját. A magyar nyelvű változat két, összesen közel 1100 oldalnyi szakkönyvet, valamint magyar nyelvű telepítési támogatást tartalmaz, mindössze bruttó 19.990,- forintos ajánlott végfelhasználói áron. A dobozban található szoftver magyar felhasználói felülettel, telepítő- és rendszerfelügyeleti eszközökkel került az üzletekbe és az operációs rendszer mellett szinte minden olyan alkalmazást tartalmaz a szövegszerkesztőtől a képkezelő és zenelejátszó szoftverig, amire az otthoni felhasználóknak szüksége lehet. A SUSE LINUX Professional 9.3 magyar verziója hivatott itthon megfelelni azoknak a trendeknek, amelyek szerint a következő két évben az otthoni Linux felhasználók tábora 55%-kal fog növekedni.

„Az új Novell SUSE Linux Professional 9.3-as verzió nagyon pozitív piaci fogadtatásra számíthat, hiszen minden elemzés szerint további jelentős növekedés várható a Linux világméretű és magyarországi térhódításában” – mondta Szittya Tamás a Novell Magyarország ügyvezető igazgatója. „Az IDC Hungary felmérése szerint 2004-ben ugyanis az operációs rendszerek 6%-os általános piacbővüléséhez képest, világviszonylatban a Linux növekedési üteme 42% volt. A nyugat-európai piacon pedig már 77%-os növekedést produkált a Linux. A magyarországi teljes desktop PC eladásokból 2004-ben 16,5% volt a Linux részesedése, ami 37,7%-os éves növekedést jelent. Ugyancsak Magyarországon 2004-ben a szerverek 18,1%-át értékesítették Linux platformmal, ami a szerverek esetében már 54%-os piacbővülést eredményezett a Linux számára”- tette hozzá Szittya.

SUSE Linux Professional 9.3

A SUSE® LINUX Professional 9.3, a Novell kiskereskedelmi Linux termékének legújabb verziója. A teljes Linux operációs rendszerrel, a hatékonyságnövelő és az otthoni felhasználók kényelmét szolgáló szoftverekkel és az otthoni hálózati képességekkel a SUSE Linux Professional 9.3 fejlett alkalmazás eszközöket biztosít a tapasztalt felhasználók igényeinek kielégítésére, miközben a könnyű telepítés és biztonság előnyét kínálja a kezdő Linux felhasználóknak. A Novell új termékével az egyéni felhasználók számára minden eddiginél könnyebbé teszi a Linux képességeinek kiaknázását, mindezt természetesen megfizethető áron.

Az otthoni felhasználók körében a Linux elterjedésének folyamata várhatóan még inkább felgyorsul a SUSE Linux Professional 9.3 megjelenésével, hiszen az operációs rendszer mellett több mint 1000 nyílt forráskódú alkalmazást tartalmazó csomagot minden felhasználó saját igényei szerint alakíthatja, így mind desktop, mind szerver alkalmazásokra könnyedén használható a program. Teljes asztali alkalmazáskészlettel, kényelmes telepítési adathordozóval, átfogó dokumentációval és telepítési támogatással is rendelkezik a SUSE Linux Professional magyar verziója. Az általános célú felhasználáshoz a SUSE Linux Professional 9.3 tartalmaz minden eszközt, amire bárkinek szüksége lehet otthoni és mobil számítógép-használat során. Ilyen eszköz többek között az OpenOffice irodai csomag és a Firefox webböngésző legújabb verziója; az e-mail és azonnali üzenetküldő, digitális fotótároló, multimédia megtekintő és a mobilitást támogató eszközök, valamint az alapvető hálózati képességek.

A SUSE® LINUX Professional 9.3 magyar változatának mostani megjelenése részét képezi annak a nemzetközi folyamatnak, amelynek eredményeként egyre szélesebb rétegek fedezik fel maguknak a Linux Desktop rendszereket. A Linux terjedését jelzi az a tény is, miszerint a tavalyi évben világszerte több Linux operációs rendszer fogyott, mint a stabilitásáról és megbízhatóságáról ismert, etalonként számon tartott Mac OS X. Ehhez az eredményhez kapcsolódnak azok – az idén készült – kutatások is, melyek szerint az otthoni Linux felhasználók tábora világszerte, a következő két évben 55%-kal fog nőni. Ez a szám az elmúlt két évben 45%-ot tett ki, tehát az előrejelzések egyre erősödő Linux térnyerést prognosztizálnak az otthoni felhasználók szintjén is.

A Linux folyamatos térnyerését jelzi továbbá, hogy manapság már mobiltelefonok, PDA-k és egyéb hordozható eszközök egyre gyakrabban használnak Linux operációs rendszert. Ráadásul a Linuxot alkalmazó mobileszközöket – akárcsak a számítógépeknél – nem, vagy csak alig fenyegetik a közeljövő legnagyobb veszélyeit jelentő mobilvírusok. Nem véletlen, hogy a mobil eszközök operációs rendszereit szállító gyártók közül, a Linux-ot forgalmazók számolhatnak a legnagyobb, 17%-os növekedéssel a következő két évben – olvasható a Linuxdevices.com internetes oldal idei trendekről készített felmérésében.

Szintén a Linuxdevices.com idei első negyedévi Linux-szal kapcsolatos trendjeit felmérő világméretű kutatásában mutatta ki azt is, hogy a Linux-ot használók több mint 30%-a élvezi otthon a nyílt forráskódú rendszerek előnyeit, míg a megkérdezettek 60%-a munkája során kerül kapcsolatba a Linux-szal, további 10% pedig oktatási intézményekben kerül a nyílt forráskódú környezetbe. Ennek tükrében egyéni felhasználók tömegei használhatják már a Linuxot több spanyol egyetemen, ahol összesen 80.000 számítógépre telepítettek nyílt forráskódú operációs rendszert, de Linuxra váltott többek között Lyon és Bergen önkormányzata is, valamint az idei év márciusában Los Angeles vezetői is elhatározták, hogy kidolgozzák a nyílt forráskódú rendszerekre való átállás programját (HVG Online, 2005. május). A város a tavalyi pénzügyi évben 5,8 millió dollárt költött szoftverekre, de a Linuxra való átállással – a már elkészült tanulmányok szerint – a képviselők akár 5,2 millió dolláros megtakarítást is elérhetnek. Ebben az évben váltott nyílt forráskódú szoftverre Helsinki oktatási hivatala, a dél-afrikai adóhivatal, és a francia csendőrség is; a sor úgy tűnik, nem akar véget érni. Ezt támasztja alá egy idén májusban készült Linux-szal kapcsolatos felmérés, amely szerint a megkérdezettek 91%-a használna szívesen Linux operációs rendszert otthon is.

Termékismertető