Hírek

HP – Novell együttműködés a Linux alapú Nagyteljesítményű Számítástechnikáért

 • Az egészségügyi kutatásokban használt molekuláris modellezéstől az adatbányászatot és az üzleti elemzést igénylő üzleti alkalmazásokig mind hasznosítani tudják a Nagyteljesítményű Számítástechnikát

 • Újabb konfigurációval bővült Novell Hitelesített Konfiguráció Programja, amelynek célja a Linux rendszerek nagyvállalati bevezetésének megkönnyítése

 • A Novell a HP-vel közösen teszteli az összetett, klaszterezett Linux-alapú komponenseket, megkönnyítve ezzel az új megoldás bevezetését az ügyfelek számára

Budapest, 2005. augusztus 11. – A Novell bejelentette legújabb integrált, tesztelt és minősített Nagyteljesítményű Számítástechnikai megoldását, amely úgy került kialakításra, hogy megfeleljen öt olyan iparág szükségleteinek, amelyek megfelelően körülírt, nagy számítási igényekkel rendelkeznek. Ezek az iparágak: az elektronikus tervezés automatizálása, az üzleti szolgáltatások, az élettani tudományok, a gépipar, valamint az olaj- és gázipar. Ezen vertikális iparágak mindegyikének egy speciális megoldáscsomag készült, amely lehetővé teszi iparág-specifikus szükségleteik kielégítésére készült speciális konfiguráció használatát. (A Tények részben megtalálja a megoldások összetevőit.) A HP BladeSystem-re, a Novell SUSE® Linux Enterprise Server-re és további, a Novell® és HP partnerek által biztosított komponensekre épülő megoldás az első Nagyteljesítményű Számítástechnikai (High Performance Computing - HPC) ajánlat, amely az idén indított Novell Hitelesített Konfiguráció Program (Validated Configuration Program) keretében jelenik meg. A program eredményeképpen az ügyfelek teljes mértékben kihasználhatják a Linux környezetben működő Nagyteljesítményű Számítástechnika előnyeit.

„A Novell Hitelesített Konfiguráció Programjának keretében a HP BladeSystem és Proliant szerverei a SUSE Linux szoftverekkel egy teljes, könnyen beállítható és telepíthető HPC hardver és szoftver ajánlatot alakított ki, amely biztonságos, skálázható és készen áll a vállalatok azonnali kiszolgálására” - mondta Robert Desautels, a Harvard Research Group, Inc. elnöke. „Ez az ajánlat elsősorban a kiemelt fontosságú számításokat végző, nagy teljesítményű klasztereket használó nagyvállalatok és intézmények számára lehet érdekes.” – tette hozzá Desautels.

Az adatbányászattól az aerodinamikai szimulációig

Azon szervezetek, amelyeknek kiemelkedő számítási teljesítmény elérésére van szükségük, egyre inkább a Nagyteljesítményű Számítástechnika felé fordulnak. Számos területen nyújthat segítséget, csúcsminőségű, intenzív tudományos és mérnöki kutatásoktól kezdve a kereskedelmi adatok feldolgozásáig. Az olajfeltáráshoz szükséges szeizmikus elemzés, a motor- és repülőgép-tervezésben hasznos aerodinamikai szimuláció, az egészségügyi kutatásokban használt molekuláris modellezés, vagy az adatbányászatot és az üzleti elemzést igénylő üzleti modellek mind hasznosítani tudják a Nagyteljesítményű Számítástechnikát. A folyamatos elérhetőség mellett a nyílt forráskód rugalmassága, megbízhatósága és alacsony költségvonzata miatt döntenek a Linux-alapú klaszterek mellett.

Egy klaszterezett HPC infrastruktúra tervezése és működtetése összetett feladat, és gyakran több beszállítótól származó komponensek integrálását igényli, amelyek problémamentes együttműködése elengedhetetlen feltétele a kulcsfontosságú feladatokhoz szükséges teljesítmény és megbízhatóság biztosításához. A Novell és a HP most egy olyan megoldást kínál, amely megfelel ezeknek az elvárásoknak, így lehetővé teszi a vállalatok számára a Linux-alapú Nagyteljesítményű Számítástechnika előnyeinek gyors és költséghatékony kihasználását.

„Áttekintettük a HP Linux Reference Architectures fejlesztésből és az ügyfél-implementációkból származó tapasztalatainkat, és arra jutottunk, hogy a Linux integráció előnyeinek biztosítására egy HPC összeállítás létrehozása nyújt egyértelmű megoldást” - mondta Efrain Rovira, a HP nyílt forráskód és Linux szervezetének globális igazgatója. „Ez a jóváhagyott konfiguráció kulcsfontosságú része a HPC szektor számára biztosított, legnagyobb számítási teljesítménnyel rendelkező ajánlatainknak.” – tette hozzá Rovira.

„A Novell Hitelesített Konfiguráció Program az ügyfelek helyett a Novellre és annak partnereire hárítja az egyes komponensek kompatibilitási tesztelésének költségeit és összetettségét” - mondta David Patrick, a Novell Linux és nyílt forráskódú platformok és szolgáltatások üzletágának alelnöke. „Ez jelentős előrelépést jelent az átlagos iparági minősítési programokhoz képest, mivel biztosítja, egy bizonyos alkalmazás vagy hardver platform megfelelő együttműködését más összetevőkkel, az ügyfelek kockázat vállalása nélkül.” – tette hozzá Patrick.

Elérhetőség

A hitelesített konfiguráció adatai - többek között a teljesítménytesztek eredményei, az ajánlott konfigurációs információk és a telepítés bevált módszerei – elérhetők a Novellnél és a HP-nél. A HP hardvereket, szoftvereket és átfogó szolgáltatásokat is biztosít a teljes megoldáshoz. Az érdekelt ügyfelek további információkat a helyi HP vagy Novell viszonteladójuktók kaphatnak és itt érdeklődhetnek a Hitelesített Konfiguráció megoldásokkal kapcsolatban is.

Tények

A nagy számítási teljesítményű Hitelesített Konfiguráció megoldás a következőket tartalmazza:

 • HP ProLiant szerverek, melyek tervezésükből adódóan egyszerűek és hatékonyak, emellett biztosítják az iparági szabványok költséghatékonyságát a vállalati felügyeleti eszközök mellett,, a nyílt forráskódú és Linux megoldások ideális platformjának megteremtéséhez.

 • SUSE&tradde; LINUX Enterprise Server 9, a Novell élvonalbeli Linux operációs rendszere, mely vezető biztonsági lehetőségekkel és képességekkel, valamint nagyfokú skálázhatósággal rendelkezik.

 • Scali Manage/MPI Connect, amely infrastruktúra telepítést és további felügyeleti lehetőségeket biztosít.

 • Altair PBS Professional, amely terhelésfelügyeletet és feladatütemezést biztosít.

 • PolyServe Matrix Server és Cluster Volume Manager, egy skálázható és rugalmas NFS fájlszolgáltatás.

 • DataSynapse GRIDServer, amely üzleti szolgáltatásokat, többek között cluster megoldásokat és erőforrás-kezelést tesz lehetővé

 • United Devices GRIP MP, az élettani tudományok alkalmazásainak integrálását clusterek kezelésével biztosító komponens.

 • TurboWorx Suite Builder, Enterprise Hub és Cluster Manager, munkafolyamat-felügyeletet és alkalmazásteljesítményt biztosít.

 • Meiosys MetaCluster HPC, virtuális alkalmazások használatát és mentési pontokhoz való visszatérést biztosító komponens.

 • Axceleon Enfuzion, egy parametrikus ütemező és feladat felügyeleti eszköz, amelyet renderlésre és hatékony számítások elvégzésére terveztek.