Hírek

„Az egész világ számára elérhetővé akarjuk tenni a Linuxot”

  • Az openSUSE projekt hozzáférést biztosít mostantól a SUSE Linux fejlesztői változataihoz

  • Az openSUSE projekt mindent biztosít a fejlesztők, nagyvállalatok és a nyílt forráskódú megoldások iránt érdeklődők számára, hogy elindulhassanak a Linux világába

Budapest, 2005. augusztus 24. – A Novell bejelentette legújabb, openSUSETM projektjének elindítását, amelynek célja a Linux szélesebb körű elterjesztése és elismertségének növelése világszerte. A http://opensuse.org weboldalon minden érdeklődő egyszerűen és díjmentesen hozzáférhet a világ egyik legkönnyebben használható Linux disztribúciójához, a SUSETM Linuxhoz. Ez a projekt újabb lendületet ad a SUSE Linux fejlesztési folyamatának, mivel a nyílt forráskód közösség minden tagjának hozzáférést biztosít a SUSE Linux disztribúció kiadásra kerülő változatához, a teszteléshez, és fejlesztéshez. A közösség bevonása augusztus elején indult, a SUSE Linux 10.0 első béta verziójának megjelenésével. A projekt eredményeként a fejlesztők a világ minden táján hozzátehetik tudásukat a jövőbeli verziókhoz.

"2003-ban azt a célt tűztük ki, hogy az egész vállalat álljon át Linuxra. Most az egész világ számára elérhetővé akarjuk tenni a Linuxot" - mondta David Patrick, a Novell alelnöke és a Linux nyílt forráskódú platformokért és szolgáltatásokért felelős vezérigazgatója. "Az openSUSE projekt megvalósításával több célunk is van: egyrészt hogy minden felhasználónak megkönnyítsük a hozzáférést a SUSE Linuxhoz, másrészt egy olyan közös fórumot, egy olyan helyet biztosítsunk a fejlesztők számára, ahol a Linux továbbfejlesztését művészi szintre emelhetik. Ez a projekt egy olyan hátteret biztosít, ahol szívesen fogadjuk, támogatjuk, és megvalósítjuk az új ötleteket" - tette hozzá Patrick.

"Kétségtelen, hogy a Linux egyre népszerűbb mind desktop, mind szerver oldali operációs rendszerként " - nyilatkozta Dan Kusnetzky, az IDC rendszerszoftverek kutatásért felelős alelnöke. "Két nehézséget kell leküzdenie a Linux közösségnek: az egyik a kulcsfontosságú alkalmazások elérhetősége, a másik a Linux szakértelem szintjének növelése a szervezetekben, annak méretétől függetlenül. A Novell azt reméli, hogy az új openSUSE projekt segítségével a felhasználók, és a fejlesztők számára egyaránt megkönnyíti a hozzáférést egy működő Linux környezethez. Úgy tűnik, az openSUSE projekt a Linux használatának elterjedése előtt álló két akadály elhárítását tűzte ki célul" - tette hozzá Kusnetzky.

A SUSE Linux 10.0 első béta verziójának megjelenése óta az openSUSE projekt hozzáférést biztosít a SUSE Linux fejlesztői változataihoz is. A béta verzió a legkorszerűbb funkciókat kínálja, többek között új munkaállomás környezeteket és a munkaállomások teljesítménynövelésére szolgáló alkalmazásokat, a Novell® AppArmor alkalmazáson alapuló Linux alkalmazásbiztonságot, továbbfejlesztett keresést, a legfrissebb Xen virtuális technológiát, továbbfejlesztett Mono és Eclipse fejlesztői csomagokat és kibővített multimédiás képességeket. Az őszi megjelenést követően a SUSE Linux 10.0 kiadásra kerülő változata ingyenesen lesz letölthető az openSUSE.org honlapról. A Novell meglévő ügyfeleinek, és a kezdő felhasználóknak továbbra is biztosítja kiskereskedelmi egységekben és online boltokban is a SUSE Linux 10.0 termékcsomagot, amely telepíthető médiát, extra kiegészítő szoftvereket és plug-in-eket, átfogó dokumentációt és telepítési tanácsadást is tartalmaz.

"Örömmel látom, hogy a Novell ilyen korai fázisban, már az első béta verzió kiadásakor hozzáférést ad a fejlesztőknek népszerű SUSE Linux disztribúciójához. Ez egy hasznos kezdeményezés, amelytől azt reméljük, több fejlesztő járul hozzá a kernelhez, és több felhasználó próbálja ki a Linuxot"- nyilatkozta Andrew Morton, a Linux 2.6 kernel fenntartója.

"A Free Standards Group üdvözli a Novell openSUSE közösségi erőfeszítését" - nyilatkozta Jim Zemlin, a Free Standards Group vezérigazgatója. "Az openSUSE projekt széles körben ismertté, és a felhasználók által elfogadottá teszi a Linuxot, egyúttal nagyobb betekintést nyújt ennek a fontos Linux disztribúciónak a fejlesztési folyamatába és a végleges verzióba. Ez jobban összefogja a Linux közösséget, és segíti a Linux Standard Base törekvéseit is. Az ilyen típusú kezdeményezéseknek köszönhetően a Linux közösség továbbra is megbízható, nyílt és biztonságos szoftvermegoldásokat szállít a felhasználóknak." - tette hozzá Zemlin.