Hírek

Hogyan válhat a Linux mindenki számára egyszerűen kezelhető munkafelületté?

  • A Novell kezdeményezést indított a „Jobb Asztali Munkaállomások” fejlesztésére

  • Átfogó használhatósági kutatások, köztük videó elemzések érhetők el világszerte a betterdesktop.openSUSE.org honlapon minden fejlesztő számára

Budapest, 2005. november 15. – A Novell bejelentette a Better Desktop (Jobb Asztali Munkaállomások) kezdeményezés elindítását, amely az openSUSE projekt új elemeként szintén a Linux munkaállomások minőségének javítását célozza. A Novell közvetlen forrásból származó kutatási eredményeinek, többek között videoanyagoknak és használhatósági tesztek elemzéseinek közzétételével kíván hozzájárulni a Linux felhasználóbarát felületté válásához. A fejlesztők a betterdesktop.openSUSE.org honlapon tájékozódhatnak arról, hogyan lehet létrehozni és működtetni egy ilyen alacsony költségvonzatú tesztkörnyezetet. A nyílt forráskódú megoldásokat használó fejlesztők számára mostantól rendelkezésre állnak mindazok a források, melyek elősegítik a felhasználók igényeihez és elvárásaihoz jobban illeszkedő alkalmazások létrehozását, valamint a Linux elterjedését az asztali gépeken.

„A Linux közösség számára fontos ez a kezdeményezés, mivel a Novell kutatási eredményeinek kihasználásával a nyílt forráskód iránt elkötelezett fejlesztők egyre könnyebben kezelhető felhasználói felületeket alkothatnak” mondta Gary Barnett, az Ovum technológiai tanácsadó vállalat kutatási igazgatója. „A Novell a használhatóságra helyezi a hangsúlyt, ezért a jelenlegi kezdeményezés nagymértékben támogatja a Linux fejlesztői közösség munkáját. Az egyik legfontosabb feltétele a Linux munkaállomások elterjedésének a Linux rendszerű asztali gépek elterjedésének útjában álló akadályok felszámolása” – tette hozzá Barnett.

Bár a használhatóság tesztelése és finomítása hozzájárul a szoftverfejlesztési folyamat tökéletesítéséhez, a legtöbb fejlesztő nem rendelkezik a szükséges forrásokkal ahhoz, hogy végrehajtsa ezeket a teszteket. A Novell betterdesktop.openSUSE.org honlapon már rendelkezésre állnak az alkalmazások finomításához szükséges információk, például a menürendszerek, képernyő elrendezések és párbeszédpanelek, sőt, a felhasználói felület ikonjai és színei is.

„A Novell Linux munkaállomásokra vonatkozó használhatósági teszteredményei jelentős többletinformációt jelenthetnek a Linux munkafelületek fejlesztésén dolgozó szakemberek számára. A Novell kutatásai lehetővé teszik, hogy a fejlesztők bepillantást és alapvető információkat nyerjenek a Linux munkaállomásokon dolgozók felhasználási szokásairól” mondta Jan Muehlig, az OpenUsability.org alapítója. „A felhasználói tapasztalatok, információk közzététele világszerte segíti majd a nyílt forráskódú megoldásokon dolgozó mérnököket, hogy a felhasználók igényeinek leginkább megfelelő csomagokat és alkalmazásokat hozzanak létre, javítva ezzel a Linux munkaállomások általános minőségét” – tette hozzá Muehlig.

Nat Friedman, a Novell együttműködési és munkaállomás fejlesztői alelnöke szerint programozóként néha nehéz kiszámítani, hogy a műszaki tapasztalatokkal nem rendelkező átlagos felhasználók hogyan reagálnak majd az új szoftverre. „A használhatósági tesztek során olyan tesztalanyokat választottunk, akik jól ismerték a Windows rendszert, de sohasem hallottak a Linux rendszerről. Arra kértük őket, hogy hajtsanak végre egyszerű feladatokat, ezúttal Linux munkaállomásokat használva” – mondta Friedman. „Reméljük, hogy a különböző projektek fejlesztői ellátogatnak majd a betterdesktop.openSUSE.org honlapra, hogy megtekintsék eredményeinket, és felhasználják a különböző alkalmazásokkal, munkaállomásokkal és disztribúciókkal kapcsolatos elképzeléseik fejlesztése során. A jobb használhatóság minden bizonnyal hozzájárul a Linux sikeréhez – az asztali gépeken is” – tette hozzá.

Az openSUSE.org lendülete

A Better Desktop (Jobb Asztali Munkaállomások) kezdeményezés a gyorsan növekvő openSUSE projekt legújabb eleme. A Novell által támogatott openSUSE.org egy közösségalapú törekvés, amely világszerte igyekszik bevonni a fejlesztőket a SUSE® Linux ellenőrzésébe, tesztelésébe és fejlesztésébe, azzal a céllal, hogy e rendszer elérhetővé váljék a fejlesztők mellett a végfelhasználók számára is. Már az első nyolc hét alatt 4 millió oldalletöltést regisztráltak a projekt honlapján, 7000 Linux felhasználó regisztrált, és a SUSE Linux 10.0 béta verzióit több mint 30 000 alkalommal telepítették. A SUSE Linux 10.0 októberi szállításával és a SUSE Linux 10.1 alfa 1 verziójának kiadásával az openSUSE projekt lendülete továbbra is töretlen.