Hírek

Az ingyenessé tett szabadalmak felpörgethetik a Linux piacát

  • Szabad szoftverek terjesztéséért fogott össze öt vezető vállalat

  • Open Invention Network, azaz Nyílt Találmányi Szövetség néven szövetséget alapított a Novell, az IBM, a Philips, a Red Hat és a Sony, hogy közös erővel lépjenek fel a nyílt forráskód terjesztésére

  • A kulcsfontosságú szabadalmak elérésének biztosításával elősegítik a Linux terjedését és globálisan ösztönzik a nyílt forráskódú rendszerek innováciját

Budapest, 2005. November 17. – A Novell, az IBM, a Philips, a Red Hat és a Sony anyagi támogatásával megalakult az Open Invention Network (OIN) vállalat, amely szabadalmakat vásárol meg hogy azokat jogdíjmentesen kínálja - ezzel is elősegítve a Linux terjedését és az innovációt. Valószínűleg ez az első vállalkozás, amely olyan új modellt hoz létre, amelyben a szabadalmak az együttműködő környezetben nyíltan megoszthatók és használatukkal továbbfejleszthetők a Linux operációs rendszer alkalmazásai és összetevői.

Az Open Invention Network első szabadalmai közé tartozik egy vállalkozások közötti elektronikus kereskedelmi szabadalomcsoport, amit a Commerce One vállalattól a JGR, a Novell egy leányvállalata vásárolt meg.

„A nyílt együttműködés kulcsfontosságú tényezője a globális gazdasági növekedést elősegítő innovációnak. A Linux operációs rendszer kapcsán felmerülő együttműködési akadályok komoly veszélyt jelentenek erre. A szerzői tulajdonjog alapján egy új modellt kell kidolgozni a szoftverinnováció fejlődésének fenntartására - a vállalkozások vagy szervezetek méretétől és típusától függetlenül” - mondta Jerry Rosenthal, az Open Invention Network vezérigazgatója. “Vállalatunk egy nyílt, együttműködésre alkalmas környezetet alakít ki, amely elősegíti a Linux fejlődését – hozzájárulva a globális innováció folyamatosságának biztosításához, amely a szoftverszállítóknak, az ügyfeleknek, a fejlődő piacoknak és a befektetőknek is előnyös” – tette hozzá Rosenthal.

Az Open Invention Network által birtokolt szabadalmak ingyenesek lesznek bármely vállalat, intézmény vagy magánszemély számára, azzal a kikötéssel, hogy nem használhatják fel azokat a Linux operációs rendszer vagy bizonyos, a Linuxhoz kapcsolódó alkalmazások ellen.

Az Open Invention Network hisz abban, hogy egy, a Linux operációs rendszer kulcsfontosságú szabadalmainak elérését és kezelését biztosító új rendszer létrehozása jelentős gazdasági hatással jár majd. Az International Data Corporation adatai alapján a Linux piac várhatóan 25,9 százalékkal nő világszerte, a 2005-ös 20 milliárd dollárról 2008-ra eléri a 40 milliárd dolláros értéket.

„Az Open Invention Network nem a szabadalmak által tesz szert bevételre vagy profitra hanem egy pozitív, eredményes gazdasági rendszert hoz létre a Linux operációs rendszerhez, valamint innovációt és választási lehetőséget teremt a piacon. Szándékunk szerint az informatika mellett más iparágakban is hozzájárulunk az innovációhoz azzal, hogy a szerzői tulajdonjogok birtoklásával segítünk a szoftverfejlesztőknek, hogy arra koncentrálhassanak, amihez a legjobban értenek: nagyszerű Linux termékek fejlesztéséhez” – tette hozzá Rosenthal.

További információkért látogassa meg a http://www.openinventionnetwork.com honlapot!

Befektetői nyilatkozatok

IBM

„Az Open Invention Network megalapítása kiváló eleme annak a mozgalomnak, amely keretében a vállalatok ma már túltekintenek vállalati határaikon” - mondta Jim Stallings, az IBM szerzői tulajdonnal és nyílt szabványokkal foglalkozó alelnöke. „Stratégiai lépésként a vállalatok megosztják szerzői tulajdonukat, és kiszélesítik iparági partnerkapcsolataikat az innováció gyorsítására és a gazdasági növekedés elősegítésére” – tette hozzá Stallings.

Novell

„Büszkék vagyunk arra, hogy az Open Invention Network alapítói között lehetünk” - mondta Jack Messman, a Novell vezérigazgatója. „A Novell kiemelkedő résztvevője a nyílt forráskód közösségnek, és már bizonyította elkötelezettségét a nyílt forráskód és a nyílt szabványok bevezetése és terjedésének elősegítése mellett. Ezzel az új kezdeményezéssel a nyílt forráskódú szoftverek felhasználói szélesebb körben juthatnak hozzá olyan technológiákhoz, amelyek a fejlesztők, az ügyfél és üzleti partnerek, valamint a befektetők még szélesebb körének kialakítását teszik lehetővé. Ez egy áttörést jelentő elképzelés, amelynek most érkezett el az ideje” – tette hozzá Messman.

Philips

„A Philips aktívan részt vett az Open Invention Network létrehozásában és alapításában, mivel hisszük, hogy az OIN által a Linux platform vonzóbbá válik a felhasználók számára. Ezáltal a fejlesztők erőforrásaikat majd úgy koncentrálják, hogy nagy értékű innovatív szoftvereket hozzanak létre ezen a nyílt platformon” - mondta Ruud Peters, a Philips Intellectual Property & Standards (szerzői tulajdon és szabványok) részlegének vezérigazgatója. „Hiszünk abban, hogy ez a kezdeményezés széles körben hozzájárul majd a Linux platform és a rajta futó alkalmazások használatához” – tette hozzá Peters.

Red Hat

„Az Open Invention Network az egyedi együttműködési keretrendszer biztosításával szabadságot nyújt a nyílt forrást használó fejlesztőknek abban, hogy azt csinálják, amihez a legjobban értenek - innovatívak legyenek” - mondta Mark Webbink, a Red Hat alelnöke. „Ugyanakkor az Open Invention Network megszabadítja a nyílt forrású szoftverek forgalmazóit és felhasználóit a szoftverszabadalmakkal kapcsolatos problémáktól is” – tette hozzá Webbink.

Sony

„A Linux nyilvánvalóan fontos technológia a Sony, valamint a globális közösség számára is” - mondta Yoshihide Nakamura, a Sony Corporation vállalatvezetője és rangidős alelnöke. „Hisszük, hogy a Linux és a nyílt szabványok segítségével több lehetőség nyílik a vállalatok számára az innovatív termékek fejlesztése terén. Korábban is támogattuk, és továbbra is támogatni fogjuk az Open Invention Network alapításához hasonló kezdeményezéseket, hogy pozitív környezetet teremtsünk ezekhez a fejlesztésekhez” – tette hozzá Nakamura.