Hírek

Iparági óriások támogatják a Novell új Linux biztonsági projektjét

  • Az AppArmor kódjának megnyitásával a nyílt forráskódú megoldásokat használó vállalatok egyszerűbben tehetnek eleget a kormányzati szabályozásoknak és csökkenthetik felügyeleti költségeiket, valamint hatékonyabban védhetik meg kulcsfontosságú céges adataikat a fenyegetésekkel szemben

  • Az iparági vezetők, mint például az Open Source Development Lab (OSDL), a HP, IBM, Oracle, JBoss és a MySQL AB maximális mértékben támogatják a projektet, és egyetértenek azzal, hogy az AppArmor elősegíti a vállalatok Linux rendszerein tárolt kulcsfontosságú adatok védelmét

Budapest, 2006. január 30. – A Novell az AppArmor kódjának megnyitásával és a keretrendszer fő összetevőinek átadásával egy újabb nyílt forráskódú projektet alapozott meg, amelynek célja, hogy magasabb szintre emelje a nyílt forráskódú alkalmazásbiztonsági megoldások fejlesztését. A linuxos alkalmazásbiztonsági technológiák alapvető fontosságúak a Linux rendszereket fenyegető külső és belső támadások, vírusok és kártékony alkalmazások elleni védelemhez. Az Immunix alapjaira épülő Novell AppArmor a ma kapható leghatékonyabb és legkényelmesebben használható Linux alkalmazásbiztonsági rendszer. Megvédi az operációs rendszert és az alkalmazásokat a támadások, vírusok és rosszindulatú szoftverek hatásaitól, használatával pedig, csökkenthetők a hálózat adminisztrációs költségei. Az AppArmor technológiája hiánypótló a nyílt forráskódú ajánlatok között, mivel egyszerűen használható konfigurációs és felügyeleti eszközöket kínál, valamint szorosan integrálható a Linux operációs rendszerrel.

Az AppArmor kódjának megnyitásával a nyílt forráskódú megoldásokat használó vállalatok egyszerűbben tehetnek eleget a kormányzati szabályozásoknak és csökkenthetik felügyeleti költségeiket, valamint hatékonyabban védhetik meg kulcsfontosságú céges adataikat a fenyegetésekkel szemben. Jelenleg a Novell AppArmor az egyetlen vállalati szinten telepíthető Linux alkalmazásbiztonsági megoldás, amely napok helyett órák alatt bevezethető, és karbantartása akkor is költséghatékony, ha a felhasználó nem rendelkezik magas szintű szaktudással.

„A vállalati alkalmazásbiztonság fontos problémákat vet fel, ezért a Novell célja, hogy a nyílt forráskódú technológia a legnagyobb vállalati igényeket is kielégítse” – mondta Jeffrey Jaffe, a Novell elnökhelyettese és műszaki igazgatója. „Az AppArmor technológia mostantól nyílt forráskódú licenc keretében mindenki számára szabadon elérhető. Ez a lépés jól mutatja a Novell elkötelezettségét a vállalati szintű biztonság és a kulcsfontosságú közösségi kezdeményezések iránt” – tette hozzá Jaffe.

A SANS Institute egy nemrégiben közzétett jelentése szerint az üzleti és kormányzati hálózatokat támadók elsődleges célpontjai az üzleti alkalmazások. Az AppArmor megvédi a Linux rendszerben lévő kritikus adatokat és biztosítja, hogy az alkalmazások biztonsági réseit a támadók ne használhassák ki. Ennek köszönhetően az informatikai csapatnak nem kell a javítócsomagok azonnali telepítésére hagyatkoznia. A Novell projektje által kínált biztonsági megoldás széles körben terjedhet el, mert egyszerűbb mint az összetett hozzáférés-kezelő rendszerek, például a SELinux, ahol gyakran kikapcsolják vagy figyelmen kívül hagyják a védelmi funkciókat.

Az AppArmor projekt a Novell nyílt forráskódú kezdeményezéseket tartalmazó kínálatának legújabb darabja, ide sorolható például a gyorsan növekedő openSUSE projekt is. A közösség tevékenységére alapozott munka teljes hozzáférést biztosít a fejlesztőknek a legfrissebb AppArmor kódhoz és eszközökhöz, ezzel ösztönözve az AppArmor technológia ellenőrzését, tesztelését és fejlesztését.

A Novell AppArmor azon a technológián alapul, amelyre a Novell az Immunix 2005-ös felvásárlásával tett szert. A technológia része a SUSE Linux 10.0 terméknek, a Novell http://www.opensuse.org címen elérhető közösségi Linux disztribúciójának, és részét képezi a Novell SUSE Linux Enterprise Server 9 Service Pack 3 (SP3) csomagnak is. A nyílt forráskódú AppArmor projekt licencelése a GNU General Public License (GPL) alapján történik. Ha csatlakozni kíván a közösséghez és a szoftverhez szeretne hozzáférni, látogasson el a http://www.opensuse.org/apparmor honlapra!

Az iparág és a közösség vezetői támogatják az AppArmor projektet

Az iparági vezetők, mint például az Open Source Development Lab (OSDL), a HP, IBM, Oracle, JBoss és a MySQL AB maximális mértékben támogatják a projektet, és egyetértenek azzal, hogy az AppArmor elősegíti a vállalatok Linux rendszerein tárolt kulcsfontosságú adatok védelmét.

Iparági nyilatkozatok

Open Source Development Lab (OSDL)

„Az AppArmor kódjának megnyitása garantáltan előmozdítja a Linux és a nyílt forráskódú számítógépes platformok még nagyobb fokú korszerűsítését” – mondta Stuart Cohen, az Open Source Development Lab (OSDL) vezérigazgatója. „A Novell AppArmor fejlesztő csapata elindította a Linux Security Modules technológia fejlesztésének úttörő munkáját, mostantól pedig a nyílt forráskód fejlesztői is segíthetik az AppArmor technológia fejlődését, és tetszés szerint átvehetik azt nyílt forrású megoldásaikba” – tette hozzá Cohen.

HP

„Amint azt a Common Criteria tanúsítványok sikerei is mutatják, a biztonság elsődleges szempont a HP számára. Lehetővé teszi ügyfeleinknek, hogy a Linux rendszereken maximális védelem mellett vezessenek be kulcsfontosságú alkalmazásokat” – mondta Christine Martino, a HP nyílt forráskódért és Linux rendszerekért felelős alelnöke. A Novellel való együttműködésünknek a SUSE Linux Enterprise Server 9 terméken és az AppArmor projekten keresztül történő kiterjesztésével további választási lehetőséget kínálunk és a Linux megoldások könnyebb használatát is biztosítjuk ügyfeleink számára.”

IBM

„A Novell és IBM együttműködése nagy múltra tekint vissza a Linuxra történő vállalati szintű áttérésben. Együttműködtünk többek között a Linux mainframe számítógépre történő előkészítésekor és a SUSE Linux Enterprise Server 9 termék Common Criteria Security Certification minősítésének megszerzése során is” – mondta Dan Frye, az IBM Linux rendszerekért és nyílt technológiákért felelős alelnöke. „A Linux biztonsági technológiák fejlesztésében szintén nagy örömmel veszünk részt, így az AppArmor projektben, de további biztonsági kezdeményezésekben is” – tette hozzá Dan Frye.

Oracle

Wim Coekaerts, az Oracle Linux-fejlesztési igazgatója elmondta, hogy ügyfeleik évtizedek óta bíznak abban, hogy az Oracle termékek és megoldások biztonságot nyújtanak a kritikus fontosságú adatok és alkalmazások számára. „Üdvözöljük a Novell munkásságát a Linux réteg biztonságának további növelése terén, és bízunk abban, hogy ez közös ügyfeleink nagy előnyére fog szolgálni” – tette hozzá Wim Coekaerts.

JBoss

„A JBoss örömmel látja, hogy a Novell egy ilyen fontos nyílt forráskódú projektet hoz létre a vállalati Linux számítástechnika egy valós problémájának megoldására” – mondta Shaun Connolly a JBoss termékmenedzsmentért felelős alelnöke. „A Novell ezzel a fontos lépéssel hozzájárult ahhoz, hogy a nyílt forráskód biztonságos választás legyen a vállalatok számára” – tette hozzá Connoly.

MySQL AB

David Axmark, a MySQL AB társalapítója és alelnöke szerint nem számít a vállalat mérete vagy az adatok terjedelme, a biztonság mindennél előbbre való. „Nagyszerű látni, hogy a Novell olyan technológiát adott a közösségnek, amely megvédheti a MySQL-t futtató szerverek integritását. Már nagyon várjuk, hogy az ügyfelek igényeinek szem előtt tartásával közreműködhessünk e technológia előremozdításában” – mondta Axmark.