Hírek

A Novell Mono projektje kiterjeszti a Microsoft .NET keretrendszert Linuxra

  • A Mono a Microsoft .NET keretrendszer nyílt forráskódú, Novell által szponzorált változata

  • A teljesítmény növekedése és a Windows.Forms elemek támogatása erőteljes keretrendszerré teszik a Mono 1.2 béta verzióját a .NET alkalmazások elérhetőségéhez

  • Számos új Linux munkaállomás-alkalmazást fejlesztettek ki a Mono segítségével, többek között a Banshee zenelejátszót, az F-spot fényképkezelő programot, valamint az iFolder és a Beagle™ keresőprogramokat, amelyek a hamarosan megjelenő Novell SUSE Linux Enterprise Desktop 10 programcsomagban már megtalálhatóak

Budapest, 2006. május 17. – A Novell bejelentette a Mono® 1.2 béta változatát, amely támogatást biztosít a Microsoft* Windows.Forms elemekhez, ezáltal megkönnyíti a kliensoldali .NET alkalmazások portolását Linux*-ra. A béta verzió további újdonságokat is tartalmaz, mint például a bővített platform- és hardvertámogatás, virtuálisgép-frissítések és továbbfejlesztett Java* támogatás. Jelentős mértékben javult a teljesítmény, a memóriafelhasználás és a stabilitás is. A Mono segítségével a vállalati informatikusok és a független szoftverszállítók fejlesztői meglévő .NET alkalmazásaikat migrálhatják Linuxra, és minden eddiginél nagyobb termelékenységgel fejleszthetnek új Linux-alapú és többplatformos alkalmazásokat. Az eddig hagyományosan Microsoft eszközökön dolgozó fejlesztők meglévő tudásuk és képességeik birtokában a Mono keretrendszer segítségével könnyedén elérhetővé tehetik .NET-es munkaállomás- és szerveralkalmazásaikat a gyorsan növekvő Linux piac számára.

A Mono teljes mértékben támogatja a Windows.Forms API felületet, a Microsoft .NET fejlesztési keretrendszer grafikus felhasználói felületét - így a fejlesztők radikálisan csökkenthetik azt az időt és energiát, amelyet meglévő Microsoft-alapú kliensalkalmazásaik Linux platformra történő migrálására fordítottak eddig. A Windows.Forms képességek beépítése a béta verzióba jelentős fejlődést jelentett a Mono projekt bővítése során. A már meglévő .NET alkalmazások több operációs rendszeren való használata mellett új, Linux-alapú munkaállomás alkalmazások fejlesztését is lehetővé teszi. Számos új Linux munkaállomás-alkalmazást fejlesztettek ki a Mono segítségével, többek között a Banshee zenelejátszót, az F-spot fényképkezelő programot, valamint az iFolder és a Beagle™ keresőprogramokat. Ezek az alkalmazások a hamarosan megjelenő Novell SUSE Linux Enterprise Desktop 10 programcsomagban is megtalálhatóak lesznek majd.

„A jelenlegi béta verzióval egy nagyon fontos problémát oldottunk meg: egyszerűbbé tettük a Microsoft felhasználói felületek lefordítását Linuxra. Ez lényeges előrelépést jelent a kliensoldali Linux alkalmazások számának növelésében” - mondta Miguel de Icaza, a Novell fejlesztői platformokért felelős részlegének alelnöke és a Mono projekt felelőse. „A Mono mára olyan fejlettségi szintet ért el, amely révén az ASP.NET és a Windows.Forms elemek Linuxra történő átvitele minden eddiginél könnyebbé vált. A bétaprogram mindenki számára hozzáférhető, így a fejlesztők tesztelhetik a legújabb verziót és megoszthatják velünk tapasztalataikat” – tette hozzá de Icaza.

Ez a béta verzió teljes körű támogatást biztosít a .NET 1.1, és részben a 2.0 verziójához is. A Mono keretrendszer számos platformot, többek között a Linux, a Mac* OS X, a Solaris*, a BSD és a Windows* platformokat, és számos hardvermegoldást, például az x86, az AMD* 64, az IA- 64 (Itanium* 2), az EMT 64, a PowerPC, az ARM, az s390 és S390x, a SPARC és SPARC v9 megoldásokat, illetve több programnyelvet is támogat.

A fejlesztők a Mono keretrendszert a http://www.mono-project.com weboldalról tölthetik le, és ugyanerre a webcímre küldhetik el visszajelzéseiket is a béta verzióval kapcsolatban.