Hírek

Új vállalati platform született -
megjelent a Novell SUSE Linux Enterprise 10

  • A Novell SUSE Linux Enterprise 10 egy átfogó, nyílt vállalati platform, amely magában foglalja mind a szerver, mind a desktop oldali megoldásokat: a SUSE Linux Enterprise Server 10-et és a SUSE Linux Enterprise Desktop 10-et, valamint a Novell Customer Centert, egy online portált, ahol a műszaki támogatás mellett a szoftverfrissítések, hibajavítások is egy helyen elérhetőek

  • Első alkalommal mutatkozik be egy az informatikai vezetők mai igényeinek megfelelő, teljes mértékben támogatott Linux fejlesztés, amely olyan újdonságokat tartalmaz, mint a Xen alapú virtualizáció, a speciális alkalmazásszintű biztonsági megoldások, a kivételes teljesítmény és skálázhatóság, és a könnyen kezelhető, irodai dolgozók igényeire optimalizált felhasználói felület

Budapest, 2006. július 27. – A Novell bejelentette, hogy elérhető a következő generációs nyílt vállalati platformja, a SUSE Linux Enterprise 10. A Novell SUSE Linux Enterprise 10 tartalmazza a SUSE Linux Enterprise Server és SUSE Linux Enterprise Desktop termékeket, így biztonságos és megbízható alapot nyújt a vállalati felhasználóknak az asztali megoldásoktól az adatközpontokig. A platform kiegészül a Novell nemrégiben bejelentett online portáljával, a Novell Customer Centerrel, amely olyan eszközöket és automatizált szolgáltatásokat kínál, melyek használata leegyszerűsíti a licencelést és a frissítések kezelését, így csökkenti a rendszerfelügyelet költségét. Jelenleg a Novell az egyetlen Linux szállító, aki ilyen szintű vállalati megoldást kínál. A Novell a SUSE Linux Enterprise 10 rendszert az augusztus 15-17. között San Franciscóban megrendezett LinuxWorld® Conference & Expo keretében mutatja be.

„Az IDC prognózisa szerint 2008-ra a teljes Linux-piac értéke - beleértve a szervereket, asztali gépeket és a szoftvereket is - meghaladja a 35 milliárd dollárt, amelyből tisztán a szoftverek várhatóan több mint 14 milliárd dollárt tesznek majd ki. Az elemzői várakozások ismeretében büszkén mutatjuk be ügyfeleinknek új Linux munkaállomás- és szervertechnológiánkat. Biztosak vagyunk abban, hogy Magyarországon is népszerűek lesznek a SUSE Linux Enterprise 10 platform termékei és a Novell Customer Center szolgáltatásai, hiszen a hazai szakmai közönség már a béta változatokat is nagy érdeklődéssel fogadta. A most beépítésre került technológiai újdonságaink várhatóan Magyarországon is jelentősen előremozdítják a Linux vállalati bevezetését és alkalmazását” – nyilatkozta Szittya Tamás, a Novell Magyarország ügyvezető igazgatója. „Mérettől függetlenül számítunk a kis-, közép- és nagyvállalatok valamint intézmények érdeklődésére is, mivel a termékek mind a felvonultatott technológiát, mind a termékek árát illetően versenyképes alternatívát jelentenek a hazai és nemzetközi piacon: a SUSE Linux Enterprise Desktop 47 Euró, a SUSE Linux Enterprise Server pedig 290 Euró ajánlott végfelhasználói áron rendelhető viszonteladói hálózatunkon keresztül” – tette hozzá Szittya.

A SUSE Linux Enterprise 10 platform megoldásai rendkívül alacsony költségszint mellett széles körű vállalati együttműködést biztosítanak az asztali megoldásoktól az adatközpontokig. A SUSE Linux Enterprise teljes nyílt forráskódú platformot kínál a kritikus fontosságú üzleti alkalmazásokhoz. A világ vezető hardver- és szoftverszállítói által támogatott és minősített SUSE Linux Enterprise 10 platform mögött a Novell díjnyertes műszaki támogatása, valamint partnerekből és szolgáltatásokból álló globális gazdasági rendszere áll.

SUSE Linux Enterprise Server

A különböző szervezeteknél számos eltérő típusú hardveren történő telepítéssel – többek között az IBM® zSeries® mainframe Linux®-piac 80 százalékán – a SUSE Linux Enterprise Server a szerverfeladatok széles skálájához biztosít nyílt alapokat. Használható adatközpontokban és fiókirodákban egyaránt, és kiváló adatbázisok, az üzletmenetet segítő alkalmazások és a vállalat működése szempontjából kritikus fontosságú szoftverek futtatásához. A termékhez 7 éves terméktámogatás jár.

A SUSE Linux Enterprise Server 10 integráltan és támogatottan tartalmazza a nyílt forrású Xen virtualizációs technológiát, ami lehetővé teszi különböző platformokon futó alkalmazások konszolidációját egy szerveren, ezáltal javítva az erőforrások kihasználtságát, növelve a hatékonyságot és csökkentve a költségeket. A Xen technológiát a Novell YaST-alapú (Yet Another Setup Tool, telepítő- és konfigurációs eszköz) menedzsment eszközei is támogatják, leegyszerűsítve a virtualizált megoldások bevezetését a vállalati infrastruktúrákon. A SUSE Linux Enterprise Server 10-ben található Xen 3.0 támogatja az AMD Pacifica és az Intel VT hardveres virtualizációs technológiáit. A YaST fejlődésének köszönhetően egyszerűsödött a telepítés és konfiguráció. A SUSE Linux Enterprise Server 10 architektúrája teljesen CIM-kompatibilis (Common Information Model) ezáltal zökkenőmentesen együttműködik más monitoring és menedzsment-eszközökkel is.

A termékben található AppArmor előre meghatározott biztonsági házirend csomagokat kínál népszerű alkalmazásokhoz, valamint olyan varázslókat, amelyek leegyszerűsítik az egyéni biztonsági házirendek létrehozását és telepítését. A beépített jelentéskészítési és figyelmeztető szolgáltatások lehetővé teszik, hogy az informatikai szakemberek gyorsan és könnyen biztosítsák a biztonsági szabályozásoknak való megfelelést, valamint behatolás esetén azonnali értesítést kapjanak. A termék részét képezi számos hálózatdetektáló és -figyelő eszköz, beleértve a nyílt forrású SNORT megoldást. Tartalmazza továbbá az Oracle Cluster File System 2-t, az Enterprise Volume Manager Servert, valamint a Heartbeat 2-t, amelyek segítségével nagy megbízhatóságú, hibatűrő fürtözött rendszerek hozhatók létre.

A SUSE Linux Enterprise Server 10 akár 1024 processzorig és 10 terabájt fizikai memóriáig is skálázható, így kiválthat nagyobb UNIX-os installációkat. Az adminisztátorok az eddigieknél könnyebben telepíthetik az új meghajtóprogramokat is.

Magyarországon a jelenlegi legnagyobb szuperszámítógép is SUSE Linux Enterprise Serveren fut. Az Országos Meteorológiai Szolgálat számára kifejezetten szuperszámítógépes feladatok ellátására fejlesztett gép 144 darab, 1,5 gigahertzes és 6 megabájt L3 cache-sel rendelkező Itanium 2 processzorral, valamint 288 gigabájt memóriával szerelt SGI Altix 3700 Bx2 számítógép.

A világ 10 legnagyobb szuperszámítógépe közül három fut SUSE Linux Enterprise Serveren:

  • #1: A Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium IBM Blue Gene/L-eServer számítógépe (65,536 processzor)

  • #4. A NASA SGI Altix 1.5 GHz Infiniband számítógépe (60,960 processzor)

  • #8. A Mare Nostrum IBM JS20 Cluster (4,800 processzor)

SUSE Linux Enterprise Desktop

A SUSE Linux Enterprise Desktop a könnyű használhatóság mellett számos újdonságot is tartalmaz, beleértve az Xgl-grafikai megoldásokat, a beépített Beagle keresőmotort, és az OpenOffice.org 2.0 irodai csomag Novell változatát - a jelenleg piacon lévő operációs rendszerek és irodai programcsomagok árának töredékéért. A SUSE Linux Enterprise Desktop teljes asztali megoldásként kiváló alternatívája a jelenlegi asztali operációs rendszereknek, vékony-kliens alkalmazásként és mérnöki munkaállomásként is használható.

Teljes körű ügyfélmegoldás

A SUSE Linux Enterprise ügyfelek az előfizetési időszak alatt hozzáférést kapnak a nemrégiben bejelentett Novell Customer Centerhez. A Customer Center egy központi online portál, ahol a műszaki támogatás mellett a szoftverfrissítések, hibajavítások is egy helyen elérhetőek, és amely teljes mértékben együttműködik a Novell ZENworks® Linux Managementtel.

Árak, elérhetőség

A SUSE Linux Enterprise 10 platform megjelenésével a Novell egy egyszerűsített árképzést is bevezet a vállalati ügyfelek számára. A SUSE Linux Enterprise Server előfizetések kétféle formában érhetők el: a mainframe, illetve a nem mainframe szerverekhez. Az előfizetések szerverenként 290 Eurótól érhetőek el, és nem jelent további költséget az esetleges virtuális szerverek futtatása sem.

A SUSE Linux Enterprise Desktop használata évente eszközönként 47 Euró, illetve a három éves előfizetés 116 Euróba kerül. Az előfizetéshez 90 napos telepítési támogatást, a szerződés időtartama alatt pedig folyamatos termékfrissítéseket biztosít a Novell.

Magyarországon a SUSE Linux Enterprise Server és a SUSE Linux Enterprise Desktop a Novell viszonteladói és partnerhálózatán keresztül vásárolható meg.