Hírek

Egyedülálló multimédia-támogatás a Novell SUSE Linux Enterprise Desktoppal

  • A Novell a SUSE Linux Enterprise Desktop 10 rendszer részeként kínálja a Windows Media fájlokkal kompatibilis RealPlayer lejátszót és a Helix Banshee zenelejátszót

  • Jelenleg a RealPlayer az egyetlen olyan asztali Linux szoftver a piacon, amely támogatja MP3-fájlok CD-lemezre írását

Budapest, 2006. november 6. – A Novell Inc. és a RealNetworks Inc. bejelentették együttműködésüket, melynek keretében egyedülálló multimédiás funkciókat biztosítanak a Linux asztali rendszerekhez. A megállapodás szerint a Novell mostantól a SUSE Linux Enterprise Desktop 10 rendszer részeként kínálja a Real vállalat továbbfejlesztett RealPlayer szoftverét, amely a Windows Media formátumok mellett támogatja a Helix Banshee zenelejátszót is.

Windows kompatibilitást biztosító RealPlayer új változata az év későbbi részében lesz elérhető, és a Linux asztali rendszerek felhasználói számára egyetlen lejátszóban kínálja majd az összes népszerű formátumban rendelkezésre álló kép- és hangközvetítő médiafolyamokat. A legújabb RealPlayer for Linux a jelenlegi MP3, Ogg, RealAudio és RealVideo támogatás mellett a Windows Media formátumokat is támogatni fogja.

A RealNetworks Helix Banshee zenelejátszója jelenleg a Novell új SUSE Linux Enterprise Desktop 10 rendszerének részeként érhető el. A Helix Banshee a Helix DNA-kliens univerzális média-keretrendszerének és a GNOME Banshee nyílt forráskódú zenelejátszójának legjobb elemeit egyesítve csúcsminőségű lejátszási képességeket biztosít a vezető audio formátumokhoz. Jelenleg ez a zenelejátszó a legteljesebb zenei menedzsment alkalmazás a piacon, mivel ez az egyetlen olyan asztali Linux szoftver, amely képes MP3-fájlok CD-lemezre történő kiírására.

„A SUSE Linux Enterprise Desktop hatalmas lépést jelent a Linux asztali rendszereken azonnal rendelkezésre álló multimédiás funkciók eléréséhez” – mondta Jeff Ayars, a RealNetworks termékfejlesztési alelnöke. „Büszkék vagyunk arra, hogy a Helix DNA-kliens képezi az alapját a Helix Banshee zenelejátszónak és a Linuxon futó RealPlayernek is. A Novellel való együttműködésünk lehetővé teszi, hogy teljes mértékben licencelt multimédia szolgáltatásokat, többek között a médiafolyamok és helyi Windows Media formátumok támogatását biztosíthassuk a SUSE Linux Enterprise Desktop licencek tulajdonosainak” – tette hozzá Ayars.

„A piaci sikerek eléréséhez olyan innovatív asztali Linux megoldás szükséges, amely várakozásaikat felülmúló élménnyel ajándékozza meg az ügyfeleket. A SUSE Linux Enterprise Desktop 10 megjelenésével mindez ma már elérhető” – mondta Jeff Jaffe, a Novell ügyvezető alelnöke és műszaki igazgatója. „A korábbi gyakorlathoz hasonlóan a jövőben is együttműködünk a RealNetworks vállalattal, hogy olyan multimédiával kapcsolatos megoldásokat dolgozzunk ki, amelyek felülmúlják a végfelhasználók mai elvárásait” – tette hozzá Jaffe.

A Helix Banshee és a RealPlayer for Linux – hasonlóan a Linux asztali rendszereken és több mint 80 millió mobiltelefonon elérhető népszerű, médiafolyam-lejátszóhoz – a Helix DNA-kliens univerzális média-keretrendszerére épül. A Novell és a RealNetworks együttműködése hozzájárul a független szoftverszállítók médiafolyamokat támogató Linux megoldásainak fejlesztéséhez, mivel több operációs rendszeren és hardveren is elérhetővé teszi az egyetlen média-keretrendszert. A Helix DNA-kliens jelenleg az OSI szervezet által jóváhagyott GPL és RPSL nyílt forráskódú licencek keretében, valamint az RCSL kereskedelmi licenc keretében érhető el.

A RealPlayer és a Helix Banshee médialejátszó jelenleg a SUSE Linux Enterprise Desktop 10 részeként kapható. A továbbfejlesztett RealPlayer for Linux kiadása 2006 decemberében várható, amely a SUSE Linux Enterprise Desktop előfizetői számára a Novell Customer Centeren keresztül érhető majd el. A Novell SUSE Linux Enterprise Desktop megoldásáról a http://www.novell.com/products/desktop weboldalon található további információ.