Hírek

A Novell műszaki vezetője lett „Az év legjobb technológiai szakembere”

  • Nat Friedmant választották az „Év Technológiai Szakemberének” a Linux-munkaállomásokon végzett innovatív munkájáért

  • A díjat a VARBusiness Magazine ítélte oda a Novell műszaki vezetőjének és nyílt forráskódú megoldásokkal foglalkozó stratégiai munkatársának

Budapest, 2006. november 14. – Nat Friedman, a Novell műszaki vezetője és nyílt forráskódú megoldásokkal foglalkozó stratégiai munkatársa kapta a most először kiadott „Technologist of the Year” kitüntetést a VARBusiness Magazine-tól. Friedman a Novell legújabb, munkaállomásokra szánt Linux megoldásán, a SUSE Linux Enterprise Desktop 10 terméken végzett innovációért részesült az év legjobb technológiai szakemberének járó megtiszteltetésben. A 2006 augusztusában megjelent termék az első, vállalati környezetben valóban alkalmazható, munkaállomásokra szánt Linux-alapú operációs rendszer, amely a szeptemberben San Franciscóban tartott LinuxWorld konferencián elnyerte a Best of Show díjat. A technológiák integrációjának területén működő VARBusiness a kaliforniai Huntington Beach városában 2006. október 23-án megtartott ünnepségen adta át a kitüntetést Friedmannek.

„Új technológiák megteremtéséhez innovatív személyekre van szükség, így idén első alkalommal úgy döntöttünk, hogy technológiák és termékek helyett az év technológiai szakemberét jutalmazzuk. Nat Friedman és a hozzá hasonló szakemberek által végzett fejlesztések bizonyítják legjobban az iparág élénkségét és életerejét” – mondta Lawrence M. Walsh, a VARBusiness szerkesztője. „Az ilyen és ehhez hasonló lépések áttörést jelentenek, amelyeknek előnyeit a megoldásszállítók, és a felhasználók is egyaránt élvezhetik” – tette hozzá Walsh.

A SUSE Linux Enterprise Desktop 10 új szolgáltatásokat és könnyű használhatóságot biztosít a munkaállomások operációs rendszereinek piacán. Többek között háromdimenziós asztali effektusokat, integrált asztali és webes keresőt, teljes multimédia-támogatást, plug-and-play lehetőségeket kínál a felhasználók számára, valamint együttműködik a Microsoft Active Directory és Exchange környezetekkel. A termék tartalmazza az OpenOffice.org 2.0 Novell változatát, egy a Microsoft Office termékkel teljesen kompatibilis irodai alkalmazáscsomagot is. A SUSE Linux Enterprise Desktop 10 működhet teljes körű irodai munkaállomásként, de kiváló megoldás pénztárgépek, mérnöki munkaállomások, illetve vékony kliens gépek esetén is.

„Megtiszteltetés számomra, hogy én vehettem át ezt a díjat, azonban mindez egy csoport munkájának eredménye. Büszkén osztozom ebben az elismerésben a nagyszerű mérnökökből álló Novell és SUSE csapattal, valamint a nyílt forráskód közösség tagjaival is, akik felépítették a munkaállomásokra szánt Linux-megoldást, és támogatták innovatív hozzájárulásunkat” – mondta Friedman. „A SUSE Linux Enterprise Desktop 10 megjelenése nagyszerű példája annak, hogy miként segíthetik a vállalati hozzájárulások az innovációt a nyílt forráskód világában. A valódi nyertesek természetesen az ügyfelek, akik biztonságos, megbízható munkaállomásokat és korszerű szolgáltatásokat mondhatnak magukénak” – tette hozzá Friedman.

A fejlesztőként és vállalkozóként is tevékenykedő Nat Friedman 1999-ben társalapítója volt a Ximian Inc. vállalatnak, amelyet 2003-ban vásárolt fel a Novell. A Novellhez való csatlakozás óta a Linux-munkaállomásokkal kapcsolatos fejlesztések vezetőjeként dolgozik és a vállalat általános Linux stratégiájának, technológiai elképzeléseinek kialakításában vesz részt.