Hírek

.NET támogatás Linuxon - a Novell bejelentette a Mono 1.2 végleges verzióját

  • A Mono legújabb verziója hatékony keretrendszert kínál a .NET alkalmazások Linux rendszeren történő futtatásához, és fontos mérföldkövet jelent a .NET Framework 2.0 környezettel való kompatibilitás felé vezető úton

  • Az új megoldás teljes mértékben támogatja a Windows.Forms API felületet és a Microsoft .NET fejlesztői keretrendszer grafikus felhasználói felületét

Budapest, 2006. november 20. – Megjelent a Mono 1.2 verziója, amely jelentős előrelépést jelent a Novell által támogatott Mono projekt bővítésében, és fontos mérföldkő a .NET Framework 2.0 verzióval való kompatibilitás felé vezető úton. A Mono 1.2 már támogatja a Microsoft Windows Forms API felületet, így könnyebbé válik a .NET-alapú kliensoldali alkalmazások migrálása Linux rendszerre További fejlesztések is helyet kaptak az új verzióban, mint például a virtuálisgép-frissítések és a fejlett Java támogatás. Javult a teljesítmény, a memória-felhasználás, a stabilitás és számos .NET 2.0 szolgáltatás támogatása is. A hagyományos Microsoft-megoldásokat használó fejlesztők a Mono keretrendszer új verziójával meglévő tapasztalataikra alapozva könnyedén elérhetővé tehetik .NET munkaállomás- és kiszolgáló-alkalmazásaikat a gyorsan növekvő Linux piac számára.

A Mono teljes mértékben támogatja a Windows.Forms API felületet, a Microsoft .NET fejlesztői keretrendszer grafikus felhasználói felületét, így a szakemberek egyszerűen átalakíthatják meglévő Microsoft-alapú kliensalkalmazásaikat úgy, hogy azok Linux alatt is használhatók legyenek. Mindemellett az alkalmazások átviteléhez szükséges idő és munka is jelentősen csökkenthető. A Windows.Forms képességek Mono projektbe építésével a vállalati informatikai és a független szoftverszállító fejlesztők számára nem csak az válik lehetővé, hogy több operációs rendszeren használhassák meglévő .NET alkalmazásaikat, de segítségével új, Linux-alapú munkaállomás-alkalmazásokat is fejleszthetnek. A Novell díjnyertes SUSE Linux Enterprise Desktop 10 rendszere - amely idén júliusban került piacra, és a szeptemberi San Franciscóban tartott LinuxWorld konferencián elnyerte a Best of Show díjat - számos új Mono-alapú Linux munkaállomás-alkalmazást tartalmaz, többek között a Banshee zenelejátszót, az F-spot fényképkezelő programot, valamint a Beagle asztali keresőprogramot.

„A mostani verzió egy nagyon fontos problémát oldott meg: leegyszerűsítette a Microsoft felhasználói felületek lefordítását Linuxra, ami azért kiemelkedő jelentőségű, mert így egyre több kliensoldali alkalmazás készülhet Linux platformra” – mondta Miguel de Icaza, a Novell fejlesztői platformokért felelős részlegének alelnöke és a Mono projekt felelőse. „Úgy véljük, a továbbfejlesztett tulajdonságok kiteljesedésével a Mono elérte azt a fejlettségi szintet, ahol az ASP.NET és a Windows.Forms elemek Linuxra történő átvitele minden eddiginél könnyebb, ezáltal a fejlesztők a Linux minden előnyét ki tudják használni” – tette hozzá de Icaza.

A szoftverszállítók bíznak a Mono-ban

Az OTEE játékfejlesztő cég a Mono használatával hozta létre Unity játékfejlesztői rendszerét, amely az Apple Design Award „A Mac OS X grafikájának legjobb kihasználása” (Best Use of Mac OS X Graphics) kategóriájában második helyezést ért el az Apple World Wide Developer Conference fejlesztői konferenciáján. „Az OTEE bízik a Mono nyelvfüggetlenségében” – nyilatkozta Joachim Ante, az OTEE technológiai igazgatója és társalapítója. „A különböző tapasztalatokkal rendelkező Unity fejlesztői közösségünk tagjai, a Mono által kínált lehetőségeket kihasználva választhatnak a JavaScript, a C# és a Boo között, mégis nagyon rövid tanulási időszak után megfelelő szintű jártasságot szereznek a Unity rendszer parancsfájlok írására. A Mono 1.2 verzió stabilabb és nagyobb teljesítményt nyújt a korábbi verzióhoz képest, ezért a szolgáltatásokban gazdag, keresztplatformos alkalmazások létrehozása könnyebbé válik” – tette hozzá Joachim Ante.

A Versora olyan szoftvertermékeket és professzionális integrációs szolgáltatásokat kínál, amelyek költséghatékony és problémamentes átmenetet biztosítanak a Microsoft Windows rendszerből a Linux rendszerre. A Versora a Mono segítségével rekordidő alatt végezte el vezető terméke, a Progression Desktop Windows rendszerről Linuxra migrálását. „A Mono azért népszerű a Windows-fejlesztők körében, mert jelenlegi tudásukat Linux környezetben is kiaknázhatják” – nyilatkozta Jon Walker, a Versora technológiai igazgatója. „Az 1.2 verzió szolgáltatás- és teljesítményfejlesztései növelik a Mono hírnevét, mivel kézzelfogható, életképes megoldást kínál a Windows rendszerről Linux rendszerre való áttérésben” – tette hozzá Jon Walker.

A Mono projektről

A Mono projekt egy nyílt forrású, a Novell által támogatott kezdeményezés a Microsoft .NET fejlesztői keretrendszer Linux* verziójának kifejlesztésére. Célja, hogy lehetővé tegye a Linux és UNIX-fejlesztők számára többplatformos .NET alkalmazások fejlesztését és közzétételét. A Mono 1.2 verziója teljes körűen támogatja a .NET 1.1 verzióját, és részben a 2.0 verziót is. A Window.Forms API támogatásán kívül a Mono 1.2 számos továbbfejlesztett szolgáltatást is tartalmaz, többek között a C# 2.0 teljes támogatását és a .NET 2.0 API általános és jelentős frissítéseit. A Mono keretrendszer számos platformot, többek között a Linux, a Mac* OS X, a Solaris*, a BSD és a Windows* platformokat, és számos hardvermegoldást, például az x86, az AMD* 64, az IA- 64 (Itanium* 2), az EMT 64, a PowerPC, az ARM, az s390 és S390x, a SPARC és SPARC v9 megoldásokat, illetve több programnyelvet is támogat. A fejlesztők a http://www.mono-project.com/downloads címen tölthetik le a Mono keretrendszert.