Hírek

A Novell tovább erősíti az OpenOffice.org és a Microsoft Office közötti együttműködést

  • Az OpenOffice.org irodai programcsomag Novell kiadása mostantól támogatja az Open XML formátumot, amely a Microsoft Office 2007 alapértelmezett formátuma

  • 100 milliósra becsült felhasználótáborával az OpenOffice.org egy teljes szolgáltatáskészlettel rendelkező nyílt forrású irodai programcsomag, amely szövegszerkesztő, táblázatkezelő, prezentációkészítő és adatbázis-alkalmazásokat tartalmaz

  • A Microsoft és a Novell novemberben kötött megállapodásának egy újabb eredménye, hogy közösen dolgozzák ki az OpenOffice és a Microsoft Office rendszerek közti kompatibilitást biztosító felhasználói adatfordítási megoldásokat

Budapest, 2006. december 14. – A Novell bejelentette, hogy az OpenOffice.org irodai programcsomag Novell kiadása mostantól támogatja a Microsoft Office Open XML formátumot, így javul az együttműködés az OpenOffice.org és a Microsoft Office következő generációja között. A Novell a Microsofttal és más vállalatokkal együttműködve dolgozik azon a projekten, melynek célja kétirányú nyílt forrású fordítók létrehozása az OpenOffice.org és a Microsoft Office szöveges dokumentumai, táblázatai és prezentációkészítői között. A szöveges dokumentumokhoz készülő fordítóprogram megjelenése 2007. január végére várható. A fordítóprogramok beépülő modulként lesznek elérhetőek a Novell OpenOffice.org termékéhez. A Novell nyílt forrásúként fogja megjelentetni azt a kódot, amely az Open XML formátumot a Novell OpenOffice termékkel kompatibilissá teszi, és javasolni fogja, hogy az OpenOffice.org projekt része legyen. A jövőben a felhasználók könnyebben oszthatják meg fájljaikat a Microsoft Office és az OpenOffice.org között, hiszen a két irodai programcsomag dokumentumai egységesebben fogják megjeleníteni a formátumokat, képleteket és stílussablonokat.

„A Novell támogatja az OpenOffice.org alapértelmezett OpenDocument formátumát, választási lehetőséget és rugalmasságot biztosítva ezzel a felhasználók számára” – nyilatkozta Nat Friedman, a Novell nyílt forráskódú megoldásokért felelős műszaki és stratégiai igazgatója. „Az OpenOffice.org nagyon fontos a Novell számára, hiszen a Linux* munkaállomásokat telepítő ügyfeleink visszajelzései szerint az OpenOffice.org és a Microsoft Office közötti dokumentummegosztás elengedhetetlen. Az Open XML támogatásával a Novell a nagyvállalati ügyfelei részére biztosítja a sikeres működéshez szükséges eszközöket, a munkaállomásoktól egészen az adatközpontokig” – tette hozzá Nat Friedman.

„Az együttműködés egy újabb bizonyíték arra, hogy a Novellnek és a Microsoftnak egyaránt fontos a dokumentumformátumok közötti kompatibilitás, illetve a dokumentumtechnológia szabad megválasztásának lehetősége” – mondta Chris Capossela a Microsoft egyik alelnöke, és az üzleti szoftverekkel foglalkozó termékmenedzsment csoportjának vezetője. „A nyílt forrású közösség egyik vezetőjeként a Novell segítségünkre lehet abban, hogy az Open XML-fordítótechnológia különböző alkalmazások és platformok között is jól működjön. A Novell már korábban is hozzájárult az Ecma Open XML szabványhoz, és most már az Open XML formátum támogatásának köszönhetően az ügyfelek is kihasználhatják a szabvány által nyújtott előnyöket” – tette hozzá Chris Capossela.

Az Open XML formátum egy nyílt fájlformátum irodai alkalmazásokhoz, amely szabadon beépíthető bármilyen szoftverbe. A Microsofttól származó Open XML formátumot az Ecma International szervezet műszaki bizottsága (TC45) szabványosította, és 2006. december 7-én terjesztették az Ecma közgyűlése elé, a specifikáció hivatalos ISO/JTC1 szabványosításra irányuló kérelemmel. Az Open XML a nemrég megjelent Microsoft Office 2007 alapértelmezett formátuma, de a régebbi Microsoft Office verziókhoz is ingyenesen letölthető.

A 100 milliósra becsült felhasználótáborával az OpenOffice.org egy teljes szolgáltatáskészletű nyílt forrású irodai programcsomag, amely szövegszerkesztő, táblázatkezelő, prezentációkészítő és adatbázis-alkalmazásokat tartalmaz. Az OpenOffice.org támogatja az OpenDocument (ODF) fájlformátumot, amely egy, az ISO által szabványosított, XML-alapú fájlformátum-specifikáció a nyílt forrású közösség által fenntartott irodai alkalmazások számára. Az OpenDocument formátum segítségével, a táblázatokba, dokumentumokba és prezentációkészítőkbe mentett információ az OpenDocument formátumot támogató alkalmazásokból szabadon hozzáférhető. Az OpenOffice.org a dokumentumok Adobe PDF formátumú exportálására is képes, további szoftverek telepítése nélkül. Az OpenOffice.org ingyenesen elérhető a http://www.openoffice.org címen. A Novell a SUSE® Linux Enterprise Desktop és Novell Open Workgroup Suite ajánlataiban a Linux, illetve a Windows* platformon is elérhetővé teszi és támogatja az OpenOffice.org szoftvert.

A nyílt forrású Open XML/ODF Translator projekt a http://sourceforge.net/projects/odf-converter weboldalon érhető el.

A Novell tagja OASIS Open Document Format for Office Applications (Nyílt Dokumentumformátum Irodai Alkalmazásokhoz) műszaki bizottságnak, amely az OpenDocument szabványt közzétette és felügyeli, valamint az Ecma International műszaki bizottságnak (TC45), amely pedig az Open XML szabvány fejlesztője, felügyelője és közzétevője.

A Novell és a Microsoft szélesebb körű partnerkapcsolatáról további információ a http://www.novell.com/linux/microsoft és a http://www.microsoft.com/interop/msnovellcollab weboldalon található.