Hírek

Az ügyfelek 95 százaléka támogatja a Microsoft és a Novell közötti együttműködést

 • A Microsoft és a Novell megbízásából készült felmérés szerint a megkérdezettek több mint 90 százaléka egyetért a platformok hatékonyabb együttműködése érdekében kötött Microsoft-Novell megállapodással

Budapest, 2007. január 3. – A technológiai döntéshozók körében végzett felmérés szerint az ügyfelek támogatják a Microsoft Corp. és a Novell Inc. között november elején kötött üzleti és műszaki megállapodást, amelynek célja a Windows és a Linux rendszerek közötti együttműködés fejlesztése. A válaszadók többsége egyetért a megállapodás kiterjesztésével és hatékonyan együttműködő termékeket, valamint a Windows és Linux rendszereket is tartalmazó vegyes forráskódú környezetek felügyeletét leegyszerűsítő eszközöket szeretne használni. A megkérdezettek több mint háromnegyede fontosnak tartja a vezető Linux-disztribútorok és a Microsoft szorosabb együttműködését, 67 százalékuk pedig nagyobb valószínűséggel a Novell SUSE Linux Enterprise termékét választaná adatközpontjában. A felmérést a Microsoft és a Novell közös megbízásából a Penn, Schoen & Berland Associates Inc., egy elismert független piacelemző cég készítette.

„A Microsoft és a Novell együttműködésének célja, hogy leegyszerűsítse ügyfeleink számára a Windows Server és a Linux termékek együttes használatát” – mondta Susan Heystee, a Novell globális stratégiai kapcsolatokért felelős alelnöke. „A független felmérés eredményei azt bizonyítják, hogy megállapodásunkat a válaszadók több mint 80-90 százaléka támogatja. E magas arány nem meglepő, mivel összhangban van az ügyfeleinktől kapott pozitív visszajelzésekkel, így a felmérés eredményei megerősítik meggyőződésünket, mely szerint a Microsoft vállalattal való együttműködésünk az ügyfelek mellett mindkét vállalat számára előnyös” – tette hozzá Heystee.

„Ez a felmérés is alátámasztja ügyfeleink tapasztalatait: olyan technológiai szállítókat keresnek, akik közösen dolgoznak az együttműködés fejlesztésén, és biztosítják az általuk eladott és működtetett termékek háttértámogatását is” – mondta Susan Hauser, a Microsoft ügyfél-tanácsadási igazgatója. „A vegyes forráskódú környezetet alkalmazó ügyfelek azt szeretnék, ha platformszállítóik szorosabb együttműködés révén csökkentenék az integráció bonyolultságát és költségeit. A Novellel folytatott közös munka során továbbra is erre törekszünk” – tette hozzá Hauser.

A Penn, Schoen & Berland cég 2006. november 17-e és 20-a között 201 olyan informatikai igazgatóval, vezetővel és alkalmazottal készített interjút, akik vállalatuk informatikai részlegén dolgoznak, vagy informatikai feladatokat látnak el vállalatuk nem informatikai részlegén, de emellett jelentős szerepük van a megvásárolt technológiákkal kapcsolatos döntések meghozatalában is. A felmérésben olyan szervezetek vettek részt, amelyeknél legalább 500 számítógép üzemel. A kutatás elsősorban nem a Microsoft Windows, a Novell SUSE Linux, valamint a Red Hat Linux termékeket egyaránt használó vállalatok megkérdezésére irányult, de ezekre a vállalatokra vonatkozó eredményeket is tartalmaz.

A felmérés főbb eredményei az alábbiak:

 • A megkérdezettek 95 százaléka egyetért a Novell és a Microsoft között létrejött megállapodással.
  A Microsoft, a Novell és a két vállalat ügyfelei mindannyian élvezik az együttműködés előnyeit. A válaszadók több mint 90 százaléka egyetért a Microsoft és a Novell közös tevékenységével – úgy gondolják, hogy ez az informatikai ügyfelek előnyére válik, és javítani fogja az informatikai rendszerek közötti együttműködést.

 • A megkérdezettek 78 százaléka gondolta úgy, hogy az ügyfelek számára előnyös, ha a Microsoft és a vezető Linux-disztribútorok szorosabban együttműködnek.
  Öt megkérdezettből négy úgy gondolta, hogy szervezete többet vásárolna a Linux-forgalmazóktól, ha a Linux-szállítók együttműködnének a Microsoft vállalattal.

 • A megkérdezettek 67 százaléka nagyobb valószínűséggel választaná a Novell SUSE Linux termékét.
  A Microsoft-Novell együttműködés eredményeképpen az ügyfelek jobban megfontolják a SUSE Linux alkalmazásának lehetőségét. A válaszadók több mint kétharmada és a Red Hat szoftvert használó válaszadók 79 százaléka vélte úgy, hogy a megállapodás hatására nagyobb valószínűséggel választaná a SUSE Linux megoldást adatközpontjában.

 • A megkérdezettek 97 százalékának véleménye szerint szükség van arra, hogy a platformszolgáltatók javítsák termékeik együttműködését.
  A válaszadók a legnagyobb támogatást az együttműködés területén várják. Az ügyfelek azt szeretnék, hogy a platformszállítók közös munkájának eredményeképp javuljon rendszereik együttműködése, és olyan eszközökhöz jussanak hozzá, amelyekkel a végfelhasználók számára a Linux- és Windows-környezetek felügyelete egyaránt egyszerűbbé válik.

 • A megkérdezettek 98 százaléka szeretné, ha a műszaki vállalatok felelősséget vállalnának a termékeikben szereplő szellemi tulajdonért.
  Emellett tíz megkérdezettből több mint hét nagyobb valószínűséggel választaná a vállalatuk számára kisebb kockázatot jelentő, szellemi tulajdonjogokat is biztosító Linux megoldást. Ezek az ügyfelek úgy gondolják, hogy a szállítók felelőssége a szellemi tulajdonjoggal kapcsolatos problémák megoldása még a szolgáltatások bevezetése előtt.

A Microsoft és a Novell megállapodásáról

A Microsoft és a Novell 2006. november 2-án széles körű üzleti és műszaki megállapodást jelentett be, amelynek célja a két vállalat termékeinek jobb együttműködését biztosító megoldások fejlesztése, értékesítése és támogatása. Ez az új modell új, hatékony virtualizációs lehetőségeket kínál, valamint, a Microsoft és a Novell termékeinek jobb együttműködése mellett a két vállalat ügyfeleinek a megfelelő termékekre vonatkozó szabadalmi védelmét is biztosítja.

A Microsoft és a Novell megállapodásáról további információt a http://www.novell.com/linux/microsoft és a http://www.microsoft.com/interop/msnovellcollab weboldalakon talál.