Hírek

Korábban elképzelhetetlen szintű nyílt forráskódú fejlesztések Magyarországon és a régióban

  • Stratégiai nyílt forráskódú együttműködést kötött a Novell és a Synergon

Budapest, 2007. február 9. – A Novell Magyarország és a Synergon Informatika Nyrt., Magyarország egyik vezető rendszerintegrátora bejelentette, hogy régió szintű stratégiai együttműködésről állapodott meg a nyílt forráskódú technológia támogatására. A bejelentés értelmében mostantól a Linux - a nyílt forráskódú technológia - a Synergon egyik fontos stratégiai platformjává válik, mint a jövőbeni fejlesztések egyik alapja, és mindehhez stratégiai partnere a Novell és annak vezető Linux technológiája a SUSE Linux Enterprise. A vezető elemző társaságok előrejelzése szerint a Linux jövője, robbanásszerű fejlődése elkerülhetetlen és ezt már a Microsoft és a Novell által aláírt megállapodás is tovább segíti. Ezért a Synergon fejlesztéseit az ügyfél-igényeknek megfelelően nyílt forráskódon is piacra viszi.

„A vezető rendszerintegrátorok körében Magyarországon elsőként a Synergon döntött stratégiai szinten a nyílt forráskódú fejlesztések előtérbe helyezéséről, hogy valódi alternatívát biztosítson a felhasználók költségcsökkentési, hatékonyságnövekedési és egyre növekvő biztonsági elvárásaira, melyek alapvető követelmények a cégek és intézmények számára egyaránt” – mondta Ákos György, a Synergon Informatika Nyrt. vezérigazgatója. „A Microsoft-Novell együttműködés jó lehetőség egy olyan rendszerintegrátornak, mint a Synergon Informatika, amely érdekelt több, egymás mellett létező technológia együttes szállításában, beleértve a kapcsolódó szolgáltatásokat is. A mostani megállapodás nagyban segíti üzleti aktivitásunkat, hiszen a korábbiakhoz képest sokkal szélesebb ügyfélkört és igényeket tudunk kiszolgálni. Ez a megállapodás nem befolyásolja a Synergon és a Microsoft között továbbra is fennálló együttműködést, amelyet Társaságunk változatlanul fontos fejlesztési platformnak tekint. Nagyra értékeljük, hogy a Novell is a Synergont választotta partneréül” – tette hozzá Ákos György.

„A vezető szoftver és hardvergyártók termékfejlesztési és support támogatása, valamint a felhasználók egyre növekvő nyílt forráskódú igényei mellett a Synergon belépésével a Linux kör bezárult Magyarországon is. Magyarország vezető rendszerintegrátorainak bekapcsolódásával minden adott a Linux és a további nyílt forráskódú megoldások robbanásszerű elterjedéséhez az államigazgatás és a versenyszféra számára egyaránt. A Novell SUSE Linux már számos intézménynél bizonyított a magyar kormányzati piacon és a versenyszférában egyaránt, de a Synergon támogatásával reményeink szerint hamarosan egyre több ágazatban válik stratégiai platformmá” – mondta Szittya Tamás, a Novell Magyarország ügyvezető igazgatója.

Régiós szerep

A Novell Magyarország és a Synergon Informatika együttműködése Magyarország mellett a régióra is kiterjed, hiszen mindkét társaság regionális irányító szerepet is ellát. Ennek köszönhetően a két társaság a nyílt forráskódú fejlesztések magas megtérülésére számít, hiszen a fejlesztések könnyen lokalizálhatók és implementálhatók a környező országokban is.

A Linux fejlődése töretlen – világviszonylatban és Magyarországon is

A felhasználóknak szükségük van megbízható, költséghatékony és biztonságos megoldásokra az informatikai rendszereik fejlesztésében, ezért évről-évre folyamatosan nő a Linux rendszert telepítők és használók száma mind szerver, mind pedig desktop oldalon. A szoftverfejlesztők és felhasználók, valamint a független elemzők véleménye megegyezik abban, hogy a nyílt forráskódú és ezen belül a Linux alapú megoldások alkotják ma az IT-iparág legdinamikusabban növekvő területét, és a közeljövőben a linuxos technológiák további előretörése várható. Az IDC független elemző cég prognózisa szerint 2008-ra a teljes Linux-piac értéke - beleértve a szervereket, asztali gépeket és a szoftvereket is - meghaladja majd a 35 milliárd dollárt, amelyből tisztán a szoftverek várhatóan több mint 14 milliárd dollárt tesznek majd ki.

A Linux térnyerése az Európai Unióban

Az Európai Bizottság januárban kiadott jelentése szerint 2010-re az Európai Unió összes IT szolgáltatásának 32%-a nyílt forráskódú szoftverekre fog épülni. A jelentés készítői szerint a nyílt forráskódú szoftverek használata jó esélyt biztosít arra, hogy Európa elérje politikai céljait, miszerint az európai gazdaságnak 2010-re világszinten az egyik legversenyképesebb gazdasággá kell válnia. A kutatók úgy gondolják, hogy az Európai Unió ingyenes- nyílt forráskódú szoftverekre (FLOSS – Free/Libre and Open Source Software) fordított beruházásainak megduplázása a teljes EU GDP 0,1 %-os éves növekedését eredményezi. Ez több mint 10 milliárd Euró megtakarítást jelent évente az Európai Unió számára.

A nyílt forráskódú szoftverek, és a ráépülő megoldások jelentős európai térnyerését mutatja, hogy az elmúlt években az Európai Unió tagállamainak meghatározó vállalatai és kormányzati intézményei tértek át a nyílt forráskódú megoldások használatára. A Linuxra történő átállást bejelentők közül a legjelentősebbek vállalatok az Audi, a PSA Peugeot Citroen, a Siemens Medical Solutions, illetve Európa legnagyobb vasúttársasága, a Deutsche Bahn. Az államigazgatásból a Linux mellett döntött többek között Bergen város önkormányzata, a svájci Szövetségi Kormány, a spanyol Miniszterelnöki Hivatal, az Egyesült Királyság Egészségügyi Minisztériumának vezető ügynöksége, a finn Védelmi Minisztérium, a németországi Földnyilvántartó Hivatal, a németországi Központi Információvédelmi Hivatal, az angliai Kent rendőrsége, a holland EPE közigazgatási terület törvényhozása, az olaszországi Velence tartomány, illetve Prága város önkormányzata is. A hazai példák közül az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatala, a Közlekedési Főfelügyelet, illetve a Magyar Szabadalmi Hivatal Linux bevezetései is kiemelkedő méretű projektek.