Hírek

Továbbfejlesztett Windows virtualizáció Linuxon

  • A Novell és az Intel illesztőprogramjaival a Windows Server 2000/2003/XP módosítás nélkül fut Xen virtuális környezetben a Novell SUSE Linux Enterprise Server 10 rendszerén Intel Virtualization Technology megoldást tartalmazó kiszolgálóplatformokon

Budapest, 2007. február 18. – A Novell és az Intel Corp. bejelentették paravirtuális hálózati és blokkeszköz-illesztőprogramjaik elérhetőségét. A közösen fejlesztett illesztőprogramok alkalmazása lehetővé teszi a felhasználók számára a Microsoft Windows Server 2000/2003/XP módosítás nélküli futtatását Xen virtuális környezetben a Novell SUSE Linux Enterprise Server 10 rendszerén és az Intel Virtualization Technology megoldást tartalmazó kiszolgálóplatformokon egyaránt. Az ügyfelek mostantól a módosítás nélküli Linux vendég operációs rendszer SUSE Linux Enterprise Server feletti futtatása mellett biztonságosan válthatnak át újabb és energiatakarékosabb kiszolgálóra, régebbi Windows és Linux megoldásaikat virtuális kiszolgálókra konszolidálva.

„A Novell az első Linux-szállító, amely a SUSE Linux Enterprise 10 platform 2006. júliusi megjelentetésével, a Xen virtualizációt egy Linux-disztribúcióba integrálta” – nyilatkozta Jeffrey Jaffe, a Novell ügyvezető alelnöke és műszaki igazgatója. „Szeptember óta vállalatunk az első, aki támogatja a virtualizált Linux futtatását a Xen rendszeren. Mostantól pedig – szintén elsőként – támogatjuk a virtualizált Windows futtatását Linux rendszereken. Elkötelezettségünk továbbra is töretlen ügyfeleink problémáinak innovatív megoldása iránt” – tette hozzá Jaffe.

„Az Intel és a nyílt forráskód közösség együttműködésének köszönhetően a Linux virtualizációs megoldások kihasználhatják az Intel Virtualization Technology előnyeit, így lehetővé válik a vendég operációs rendszerek és alkalmazások módosítás nélküli futtatása” – nyilatkozta Doug Fisher, az Intel szoftver- és megoldáscsoportjának alelnöke. „A négymagos Intel Xeon processzoron alapuló platformunk kimagasló teljesítménye, energiatakarékossága és megbízhatósága páratlan lehetőségeket teremt az adatközpontok különböző rendszereit futtató virtuális számítógépek működtetésére. A Windows módosítás nélküli futtatása a Linux rendszeren jelentősen leegyszerűsíti az informatikai vezetők számára a vállalati platformok szabványosításával és frissítésével kapcsolatos döntések meghozatalát” – tette hozzá Fisher.

A Windows SUSE Linux Enterprise Server feletti virtualizálása jelentős költségcsökkentést eredményez, az illesztőprogramok pedig javítják a Windows- és Linux-telepítések rendelkezésre állását fürtözött virtuális rendszerek használatával. Emellett elősegítik, hogy az informatikai csapat gyorsabban reagáljon a felmerülő üzleti igényekre a szolgáltatások virtuális rendszereken történő könnyebb létrehozása és kiosztása révén.

A Novell az ügyfelei számára kísérleti virtualizációs programot indított, és nagyvállalati szintű támogatást nyújt a teljesen virtualizált Windows 2000/2003/XP telepítések SUSE Linux Enterprise Server rendszeren történő futtatásához. A kísérleti program résztvevői számára már elérhetők a paravirtuális illesztőprogramok, általános elérhetőségük pedig ez év végére várható. A kísérleti programról és a Novell virtualizációs megoldásairól további információt a www.novell.com/virtualization weboldalon talál. A Novell SUSE Linux Enterprise ajánlatairól a www.novell.com/linux weboldalon olvashat. Az Intel Virtualization Technology megoldásról további információ a www.intel.com/business/technologies/virtualization.htm weboldalon érhető el.