Hírek

Automatizált munkaállomás felügyeleti megoldás a Novelltől Microsoft hálózatokhoz

  • Az új Novell ZENworks Configuration Management jelentősen leegyszerűsíti a desktop felügyeleti rendszerek telepítési folyamatát és hatékony támogatást biztosít a Windows Vista-ra történő átálláshoz

Budapest, 2007. március 27. – A Novell bemutatta Novell ZENworks Configuration Management megoldását, amely jelentősen leegyszerűsíti a Windows operációs rendszerek, többek között a Vista munkaállomás-felügyeletét. Az új megoldás a zökkenőmentes felügyelethez biztosít előnyöket függetlenül attól, hogy milyen a környezet. A Microsoft Active Directory és a Novell eDirectory címtárakkal egyaránt integrált Novell ZENworks Configuration Management az első olyan termék a piacon, amely valós idejű, személyazonosság-alapú rendszerfelügyeletet tesz lehetővé a hatékonyabb szolgáltatásnyújtás és a megfelelő munkaállomás-konfiguráció biztosítása érdekében. A Novell ITIL-alapú szolgáltatásnyújtásra vonatkozó – a munkaállomásoktól az adatközpontokig minden rendszert lefedő – felügyeleti tervezetére épülő ZENworks Configuration Management a hálózati felhasználói fiókok megváltoztatásakor automatikusan módosítja a munkaállomások konfigurációját, javítja az informatikai hatékonyságot és növeli a felhasználók termelékenységét. A Vista teljes birtoklási költségéről nemrégiben készült Gartner jelentés szerint egy általánosan felügyelt munkaállomás több mint 13%-kal képes csökkenteni a teljes birtoklási költséget. A házirendek és a folyamatok hozzárendelésével, valamint a rendszergazda hozzáférések megfelelő felhasználói fiókokból történő eltávolításával a teljes birtoklási költség 37%-kal csökkenthető a nem felügyelt munkaállomásokhoz képest.

„A ZENworks már a telepítést követően tökéletesen működött” – mondta David Jones, a Virgin Radio műszaki szolgáltatásokért felelős vezetője. „A ZENworks Configuration Management gyorsan telepíthető és könnyen használható, emellett leegyszerűsíti a munkaállomások felügyeletét. Csökkenti a munkaállomások kezeléséhez szükséges erőfeszítéseket és költségeket, valamint az egyéni munkamódszereknek megfelelő funkcionalitást és felügyeletet nyújt ügyfeleink számára” – tette hozzá Jones.

A ZENworks Configuration Management biztosítja a szervezetek számára, hogy a munkaállomásaikat felhasználóik hálózati azonosító adatai alapján kezeljék. Ezek az adatok tartalmazzák a felhasználó beosztásának, helyének és csoporttagságának kombinációját, így lehetővé válik az alkalmazások, a tartalmak és az informatikai erőforrások testreszabása a felhasználók személyes igényeinek megfelelően. Azoknak a felhasználóknak, akiknek eszközközpontú felügyeletre van szükségük, a termék képes eDirectory és Active Directory nélkül is működni.

Ez a megoldás lehetővé teszi a munkaállomások használatához szükséges eszközök kiválasztását mind az egy operációs rendszert, mind a vegyes informatikai környezeteket használó ügyfelek számára. A szervezetek növekedésük során új operációs rendszerekkel, például a Vista szoftverrel egészítik ki környezeteiket, ezért a munkaállomás-felügyelet egyre fontosabbá válik az informatikai működésük üzleti folyamataihoz való igazítása szempontjából.

A Vista teljes birtoklási költségéről nemrégiben készült Gartner jelentés szerint az asztali számítógépek teljes birtoklási költségének csökkentése a munkaállomás-felügyelet fejlesztésével érhető el a leghatékonyabban. A modell azt mutatja, hogy egy általánosan felügyelt munkaállomás több mint 13%-kal képes csökkenteni a teljes birtoklási költséget. Amennyiben a folyamatosan felügyelt munkaállomásokhoz hozzárendelik a házirendeket és a folyamatokat, valamint a megfelelő felhasználói fiókokból eltávolítják a rendszergazda hozzáféréseket, a teljes birtoklási költség 37%-kal csökkenthető a nem felügyelt munkaállomásokhoz képest.

A versenytársak megoldásaival ellentétben a ZENworks Configuration Management házirendalapú megközelítést alkalmaz, amely fejlett munkaállomás-felügyeleti lehetőséget biztosít, többek között a személyazonossági információk átvitelét, a szabványos operációsrendszer-környezetek kialakítását és fenntartását, valamint leltárjelentések készítését. A modern webszolgáltatás-alapú konzol teljes áttekintést nyújt a rendszergazdáknak a meghatározott házirendekről, például az eszközkonfiguráció zárolásáról és a munkaállomások működéséhez szükséges szoftverek kiosztásáról. A megoldás hatékony központosított felügyeleti szolgáltatásai, többek között a csoportmunka távoli felügyelete pedig lehetővé teszi az informatikai rendszergazdák számára, hogy a szervezeten belül egyetlen helyről hozzáférjenek és frissítsék a munkaállomásokat, valamint megoldják a velük kapcsolatban felmerülő problémákat.

„Ügyfeleinknek automatizált, korszerű munkaállomás-felügyeleti megoldásokra van szükségük, amelyek az üzleti folyamatok megszakítása nélkül segítik az informatikai infrastruktúra felügyeletét ” – mondta Joe Wagner, a Novell rendszerekért és erőforrás-kezelésért felelős részlegének vezetője. „A Novell ZENworks Configuration Management egyszerűen illeszthető a meglévő hálózati és személyazonosság-kezelő infrastruktúrához, így az informatikai adminisztrációs korlátok minimalizálása mellett gyorsabban és nagyobb mértékben térülnek meg ügyfeleink befektetései” – tette hozzá Wagner.

A Novell rendszer-felügyeleti megoldásairól további információ a http://www.novell.com/zenworks/ weboldalon érhető el.