Hírek

A sikeres megállapodás első évfordulóját az együttműködés kibővítésével ünnepli a Microsoft és a Novell

  • Az ügyfelek továbbra is építhetnek a Windows és a SUSE Linux Enterprise platformok közötti átjárhatóságra – a kibővült technológiai együttműködés célja egy többplatformos keretrendszer megvalósítása, amely a fizikailag korlátozott személyek számítógép-használatát segíti

  • A két vállalat folytatja a technikai együttműködést, melynek kiemelt területe továbbra is a virtualizációs technológiák továbbfejlesztése

Budapest, 2007. november 27. – Egy évvel a Novell és a Microsoft által létrehozott – iparági mérföldkőnek számító – megállapodás aláírását követően a felek bejelentették, hogy a jövőben is folytatódik az együttműködés. Az eredeti üzleti célok túlteljesítése után a vállalatok továbbra is erős igényt látnak a nyílt és zárt forráskódú szoftverek közötti együttműködés és a szellemi tulajdonjoggal kapcsolatos biztonság megteremtésére, és kibővítik korábbi technikai együttműködésüket. A technikai együttműködés egyik kiemelt területe továbbra is a virtualizációs technológiák továbbfejlesztése, amelyen 2007. szeptember 12-e óta közös kutató-fejlesztő laboratóriumában (Interoperability Lab) dolgozik a két vállalat. A Novell és a Microsoft tervei szerint egy olyan többplatformos kisegítő lehetőségeket tartalmazó modellt hoznak létre, amely összekapcsolja a kisegítő technológiákat használó termékek Windows és Linux platformon működő meglévő keretrendszereit, ezáltal lehetővé teszi a fizikailag korlátozott személyek számára a számítógép-használatát. A Novell és a Microsoft a jövőben közösen dolgoznak azon, hogy valamennyi szoftvervállalat és a fejlesztők olyan kisegítő lehetőségekkel ellátott termékeket készítsenek Windows és Linux platformokra, amelyek a fizikailag korlátozottak, különösen a vakok számára megkönnyítik a számítógép-használatot.

„Ez az együttműködés már a kezdetektől fogva az ügyfelekről szólt: ügyfeleink azt szeretnék, hogy a Linux és a Windows jobban együttműködjön, így ők a saját üzletvitelükre összpontosíthassanak. A Novell az integrált vállalkozások körében kedvelt Linux-disztribúció lett, ezt az elmúlt év jelentős értékesítési növekedése is alátámasztja” – mondta Jeff Jaffe, a Novell ügyvezető alelnöke és műszaki vezetője.

„Nagy örömmel tapasztaltuk ügyfeleink támogatását a többplatformos megoldások fejlesztése során. A Novell és a Microsoft kapcsolata olyan többplatformos együttműködési területek felé is nyitott, mint a fizikailag korlátozottak számítógép-használatát megkönnyítő kisegítő lehetőségek, ami világszerte igen fontos az ügyfeleknek. A Novell szakembereivel szívesen dolgozunk ennek a fontos ügynek a megvalósításán ” – mondta Bob Muglia, a Microsoft szerver- és eszközüzletágának vezető alelnöke.

Az együttműködés első évének eredményei

Az együttműködés első évében többek között olyan ügyfelek részesültek a két vállalat Windows és Linux rendszerek együttműködését javító széles körű üzleti és műszaki megállapodásának eredményeiből, mint az AIG Technologies, a Credit Suisse, a világ egyik legnagyobb számítógépgyártója a Dell, a Deutsche Bank AG, a HSBC Bank és a Wal-Mart Stores Inc.
A Novell és a Microsoft bejelentette, hogy 30 új ügyfél kap a Microsofttól hároméves prioritási támogatásról szóló tanúsítványokat a Novell SUSE Linux Enterprise Server rendszerhez, köztük az egyik legnagyobb lengyelországi értékesítési lánc, a Zabka Polska S.A., amely elsőként kötött ilyen megállapodást az országban, valamint a Svájci Posta, a T-Systems Enterprise Services GmbH és Los Angeles városa. Az új ügyfelek között helyi és globális, zárt és nyílt forráskódú megoldásokat használó vállalatok egyaránt szerepelnek, a pénzügy, az egészségügy, a kiskereskedelem és a technológia területéről.

„A Novell és a Microsoft megállapodása a Zabka Polska S.A. számára egy olyan együttműködési megoldást tesz elérhetővé, amely a szellemi tulajdonjogi biztosítékok alapvető elemeit is tartalmazza” – mondta Maciej Klaskala, a Zabka Polska S.A. informatikai vezetője. „A Novell és a Microsoft szövetsége óriási lépés számunkra, amely hajtóerőt szolgáltat az innovációhoz a teljes szervezetben. A Windows és Linux környezeteink közötti együttműködés előnyeit kihasználva képesek vagyunk zökkenőmentessé tenni teljes infrastruktúránk felügyeletét” – tette hozzá Klaskala.

A két vállalat folytatja a technikai együttműködést, hogy elősegítse az ügyfelek hatékonyabb munkáját a virtualizáció, a szabványalapú felügyelet, a címtár- és jogosultságkezelés, valamint a dokumentumformátum-kompatibilitás területén. A Microsoft és a Novell mérnökei közösen dolgoznak a két vállalat együttműködési laborjában a Massachusetts államban fekvő Cambridge-ben, ahol automatizált teszteket futtatnak, hogy biztosítsák a SUSE Linux Enterprise Server 10 és a Windows Server virtualizációja, valamint a Windows Server 2008 és a Xen együttműködését. Az egyesített csapat a redmondi (Washington), a provoi (Utah) és a nürnbergi (Németország) fejlesztőkkel közösen munkálkodik a két operációs rendszer közötti együttműködés zökkenőmentességén.

A fizikailag korlátozott személyek számítógép-hozzáférésének elősegítése

A Novell és a Microsoft a jövőben közösen dolgoznak azon, hogy valamennyi szoftvervállalat és a fejlesztők olyan kisegítő lehetőségekkel ellátott termékeket készítsenek Windows és Linux platformokra, amelyek a fizikailag korlátozottak, különösen a vakok számára megkönnyítik a számítógép-használatot.

„A szoftveróriások összefogása kiemelkedő példája annak, hogy az ipari szereplők hogyan képesek együttműködni a vak embereket érintő együttműködési kérdések leküzdésén” – mondta dr. Marc Maurer, a National Federation of the Blind (NFB, Vakok Amerikai Szövetsége) elnöke. „Az NFB az egész informatikai iparágat arra biztatja, hogy folytassák az olyan lehetőségek keresését, amelyek megoldják a régóta fennálló együttműködési kihívásokat és csökkentik a kisegítő lehetőségeket érintő fejlesztési korlátokat” – tette hozzá dr. Maurer a kezdeményezés kapcsán.

A Microsoft vállalta, hogy elérhetővé teszi az ún. User Interface Automation (UIA – felhasználó felület automatizációja) keretrendszer specifikációját, amely leegyszerűsíti a fizikailag korlátozott emberek számára készülő, kisegítő technológiát használó termékek fejlesztését. A vállalat az eljárások implementálásához szükséges Microsoft szabadalmakat senkivel szemben nem használja fel, függetlenül a platformtól és attól, hogy nyílt vagy zárt forráskódú közösségről van szó. Ezzel egyidőben a Novell kifejleszt egy olyan illesztőprogramot, amely lehetővé teszi az UIA keretrendszer számára az együttműködést a már létező linuxos kisegítő lehetőségeket fejlesztő projektekkel, illetve kiegészíti az IBM Corp. és más cégek által már megvalósított befektetéseket. A Novell nyílt forráskódú munkája többplatformossá fogja tenni az UIA keretrendszert, miközben megvalósítja az UIA a Linux Accessibility Toolkittel (ATK – kisegítő lehetőségek eszközkészlete) történő együttműködését. Ez az eszközkészlet megtalálható a SUSE Linux Enterprise, és több más Linux disztribúcióban is. Az UIA–megoldás biztosítja a szoftveralkalmazások következő generációja számára a nem vizuális hozzáférési megoldások együttműködését.