Hírek

A Novell az openSUSE Build Service támogatásának kibővítésével tovább segíti a nyílt forráskódú fejlesztést

  • A nyílt forráskódú megoldások fejlesztői a kibővített támogatással rendelkező openSUSE Build Service által biztosított infrastruktúrával egyszerűbben készíthetnek és fordíthatnak csomagokat különböző Linux-disztribúciók számára

Budapest, 2008. február 6. – A Novell bejelentette, hogy az openSUSE Build Service innovatív keretrendszer már támogatja a CentOS és a Red Hat Enterprise Linux rendszerekhez tartozó Linux csomagokat is. Az openSUSE Build Service – amely infrastrukturális hátteret biztosít a szoftverfejlesztőknek ahhoz, hogy egyszerűen készíthessenek és fordíthassanak alkalmazás-csomagokat különböző Linux-disztribúciók számára – már számos Linux-disztribúciót támogat, többek között az openSUSE, az Ubuntu, a SUSE Linux Enterprise és a Debian disztribúciókat.

„Az openSUSE név is sugallja, hogy a projekt támogatja a szabad technológiaválasztást és ellenzi, hogy a korábbi projektek során megteremtett innovatív megoldások elvesszenek” – mondta Michael Loeffler, a Novell openSUSE termékfelelőse. „A CentOS és a Red Hat Enterprise Linux rendszerekre készülő alkalmazás-csomagok fejlesztésének támogatásával az openSUSE Build Service egyszerűbbé teszi a többféle Linux-disztribúción futtatható csomagok kifejlesztését, így a jövőben lehetővé válik az innovatív ötletek gyorsabb terjedése a szabad és nyílt forráskódú szoftveres közösségeken keresztül. Mivel célunk a Linux-fejlesztők közötti együttműködés gördülékenyebbé tétele és tökéletesítése, az openSUSE Build Service folytatja az alkalmazás-csomagok fordítási lehetőségeinek fejlesztését és javítását, és egy olyan közös keretrendszert kínál, amely bármelyik Linux-disztribúcióval használható” – tette hozzá Loeffler.

Azok a fejlesztők, akik szoftvereiket a Linux-felhasználók szélesebb köréhez is szeretnék eljuttatni, gyakran ütköznek abba a problémába, hogy egy adott disztribúcióra kiépített alkalmazás-csomagjaik nem működnek más disztribúciókon. Az openSUSE Build Service az egyetlen nyílt forráskódú fordítási rendszer, amely segítséget nyújt a fejlesztők számára, hogy csomagjaik azonos forráskódból több disztribúción is ugyanazt a minőséget nyújtsák. A KIWI képkezelő eszközzel pedig a nyílt forráskódú megoldások fejlesztői gyorsabban hozhatnak létre az adott igényeket kielégítő Linux-disztribúciót. Emellett átfogó teszteket végezhetnek a termékminőség biztosítása érdekében, és könnyedén összeállíthatják a gyorsan telepíthető csomagot.

„Egy adott Linux-disztribúcióval létrehozott webes szoftvereket erősen korlátozza védett jellegük, amely egyúttal behatárolja a felhasználók körét is. Az openSUSE.org oldalon elérhető openSUSE Build Service továbbra is teljesen ingyenes és nyílt szoftverként teljeskörű támogatást nyújt az összes népszerű disztribúcióhoz tartozó csomag létrehozásához. A Red Hat Enterprise Linux és a CentOS fejlesztési célú támogatása is bizonyítja az openSUSE Build Service rugalmasság iránti elkötelezettségét, amely így tökéletesen betölti egy központi fejlesztési platform szerepét. Emellett ez a rendszer felhasználóbarát, stabil és folyamatosan fejlődik” – mondta Francis Giannaros, a független openSUSE tanács tagja.

Az openSUSE Build Service – amely az openSUSE projekt nélkülözhetetlen része – a Novell openSUSE.org közösségi webhelyén érhető el. Az openSUSE projekt a Linux népszerűsítését célzó, Novell által támogatott közösségi kezdeményezés, amely már több mint 50 000 regisztrált taggal rendelkezik. Az openSUSE Build Service nyílt forráskódú, így lehetővé teszi a fejlesztők és felhasználók szabad és teljes hozzáférését a választott Linux-csomagok felépítéséhez, legyen szó akár openSUSE, SUSE Linux Enterprise, Fedora, Debian, Ubuntu, Red Hat, CentOS vagy más projektekre épülő csomagokról. Az openSUSE Build Service nyílt szellemben született, nem korlátozódik egyetlen formátumra vagy felhasználói csoportra sem, így bárki számára elérhető a különböző platformokra készülő, bármilyen típusú szoftverek fordításához.

Az openSUSE Build Service szolgáltatásról további információt a www.opensuse.org/Build_Service weboldalon talál.