Hírek

A Novell felvásárolja a PlateSpin-t, az adatközpont-felügyelet vezető szállítóját

  • A Novell a PlateSpin felvásárlásával tovább növeli vezető szerepét az adatközpontok területén, mivel az iparág első olyan megoldását kínálja, amely a fizikai és a virtuális kiszolgálók kihasználtságát egyaránt képes optimalizálni

  • A partnerek: a Citrix, a Microsoft és az Unisys üdvözli a két vállalat együttműködését

Budapest, 2008. március 6. – A Novell bejelentette, hogy szerződést kötött a PlateSpin Ltd. felvásárlásáról, mellyel tovább növeli vezető szerepét a következő generációs adatközpontok területén. A 205 millió dolláros (napi árfolyam) tranzakció előreláthatólag hónapokon belül lezárul. A jövőben a Novell szállítja az egyetlen olyan megoldást, amellyel a fizikai és a virtuális környezetben egyaránt biztosíthatók az üzletmenet szempontjából fontos szolgáltatások. A PlateSpin átfogó megoldásokat kínál a fizikai vagy virtuális számítógépek heterogén munkaterhelésének – az adatok, alkalmazások és operációs rendszerek – felügyeletéhez. Ezek a megoldások javítják a kiszolgálókonszolidáció, az adatközpont-áttelepítés és a katasztrófa utáni helyreállítás sebességét és minőségét. A Novell és a PlateSpin megoldásai támogatják majd a vegyes forráskódú informatikai környezeteket, termékeikkel a munkaterhelések teljes életciklus-kezelését és optimalizálását kínálják a fizikai és virtuális adatközpontban működő Linux, UNIX és Windows operációs rendszerekhez. A közös megoldások hozzásegítik az ügyfeleket a költségek csökkentéséhez, a szolgáltatási szint növeléséhez, valamint a változó üzleti követelmények teljesítéséhez.

„Az adatközpontok optimalizálásához olyan rugalmas és automatizált felügyeleti megoldások szükségesek, amelyek teljes mértékben kihasználják a kiszolgálók erőforrásait és lehetővé teszik a munkaterhelések áthelyezését” – jelentette ki Stephen Elliot, az IDC vállalati rendszer-felügyeleti megoldásokkal és ITMS-rendszerekkel foglalkozó kutatási igazgatója. „A következő három évben a legtöbb informatikai szervezet heterogén virtualizációs architektúrákat fog bevezetni. Így ezeknek a vállalatoknak olyan adatközpont-felügyeleti megoldásokat kell használniuk, amelyek a kiszolgáló- és a tároló-infrastruktúrában egyaránt folyamatosan biztosítják a működési költségek csökkentését, valamint a virtuális gépek integrálását és felügyeletét. Ennek köszönhetően átláthatóbbak lesznek a hardver és a virtuális szoftver szintek” – tette hozzá Elliot.

Az adatközpont optimalizálása

A PlateSpin felvásárlásával a Novell hatékony virtualizációs platformja mellett kategóriájának legjobb heterogén felügyeleti megoldását kínálja ügyfeleinek. A Novell és a PlateSpin közös munkájának eredményeként többek között az alábbi adatközpontokkal kapcsolatos kérdésekre ad választ:

  • Áthelyezés: a PlateSpin integrált termékcsomagja automatizálja az adatközpont-létesítés felmérési és áttelepítési fázisait, például a kiszolgálók konszolidálását, az adatközpont áthelyezését és a hardverfrissítéseket. Ezáltal az ügyfelek csökkenthetik a költségeket, az energiafogyasztást és az adatközpontban elfoglalt területet.

  • Védelem: a PlateSpin katasztrófa-helyreállítási megoldásai megfizethető munkaterhelés-védelmet nyújtanak. A virtualizálási technológiát kihasználva biztosítják az adatközpont fizikai és virtuális kiszolgálóinak védelmét a nagyobb biztonság és az üzleti folytonosság érdekében.

  • Erőforrás-kiosztás: a PlateSpin technológiáival az ügyfelek platformtól függetlenül ugyanúgy tervezhetik meg és konfigurálhatják a fizikai és virtuális munkaterheléseket. Ezzel kiküszöbölhetők a manuális telepítési folyamatok és jelentős mértékben csökkenthető az új kiszolgálók munkaterheléseinek kiosztásával töltött idő. Ezzel a technológiával az ügyfelek megoldhatják a csúcsidőben és a teszteléskor tapasztalható változó erőforrásigények problémáját.

  • Optimalizálás és felügyelet: a Novell és a PlateSpin megoldásai automatikus figyeléssel, valamint az infrastruktúra, a kiszolgálók elérhetősége és a munkaterhelési igény alapján végzett beállításával optimalizálja a fizikai és a virtuális infrastruktúra közötti egyensúlyt. A folyamat automatizálásával és a munkaterhelések által felhasznált fizikai és virtuális erőforrások átláthatóságával az ügyfelek növelhetik a kiszolgálók kihasználtságát és úgy építhetik fel adatközpontjukat, hogy az jobb megoldást nyújtson a munkaterhelések áthelyezésével járó problémákra.

A PlateSpin felvásárlása lehetővé teszi a vezető operációs rendszereket és a virtuális platformokat támogató heterogén adatközpontok felépítését. A tranzakciónak köszönhetően tovább nő a Novell nyílt forráskódú virtualizációban betöltött vezető szerepe, mivel olyan eszközöket biztosít, amelyekkel az ügyfelek könnyedén helyezhetik át a fizikai munkaterheléseket a SUSE Linux Enterprise rendszeren futó Xen-alapú virtuális számítógépekre, valamint a VMware, Citrix, Microsoft és más szállítók által biztosított virtuális platformokra.

„A PlateSpin felvásárlása mérföldkövet jelent kétirányú vállalati Linux és informatikai felügyeleti szoftverstratégiánk fejlesztésében” ­– mondta Ron Hovsepian, a Novell elnök-vezérigazgatója. „A PlateSpin termékeivel a Novell egyedülálló pozícióba kerül az adatközpont magját képező következő generációs infrastruktúraszoftverek szállítása terén. Közösen a legátfogóbb munkaterhelés-felügyeleti megoldást nyújthatjuk, amellyel az ügyfelek figyelhetik és elemezhetik a virtualizációt, eszközöket biztosíthatnak a munkaterhelések problémamentes virtualizálásához és megszüntetéséhez. Emellett automatizálhatják a munkaterhelések felügyeletét és vezető nyílt forráskódú platformot biztosíthatnak a virtualizált feladatok futtatásához” – tette hozzá Hovsepian.

„A PlateSpin egyedülálló képességekkel rendelkezik a munkaterhelések kezelése terén, és kulcsszerepet játszik abban, hogy az adatközpontok valóban teljesítsék az üzleti igényeket” – mondta Stephen Pollack, a PlateSpin alapítója és vezérigazgatója. „Megoldásainkat ötvözzük a ZENworks Orchestrator rendszerrel és a Novell virtualizációs megoldásaival, és izgatottan várjuk a felvásárlás ügyfeleinknél jelentkező előnyeit” – tette hozzá Pollack.

Pénzügyi áttekintés

A Novell napi árfolyamon 205 millió dollárért vásárolja fel a PlateSpin vállalatot. A tranzakció – a feltételek teljesítésétől függően – előre láthatóan a Novell 2008-as pénzügyi évének második költségvetési negyedévében zárul le. A PlateSpin a Novell rendszer- és erőforrás-felügyelettel foglalkozó részlegébe épül be. A részleg tagjaként a PlateSpin továbbra is fejleszti és értékesíti megoldásait globális ügyfélkörének. Mindez a vállalat torontói székhelyének további működésével, illetve a PlateSpin és a Novell világszerte kiépített képviseletein és partnerhálózatán keresztül valósul meg.

Partnerek támogatása: Citrix, Microsoft, Unisys

„A Citrix kiváló kapcsolatot ápol a PlateSpin céggel és izgatottan várja, hogy az akvízició eredményeként részét képezze a Novell nyílt adatközpont-felügyeleti megoldásainak. Ezzel a felvásárlással a Novell az eszközök gazdagabb választékát nyújthatja a stratégiai fontosságú virtuális infrastruktúra-rendszerek – például a Citrix XenServer – heterogén adatközpontokban végzett felügyeletéhez” – nyilatkozta Peter Levine, a Citrix Systems virtualizációval és felügyelettel foglalkozó részlegének alelnöke és igazgatója. „Egy olyan világban, ahol az alkalmazások jelentik az üzlet közös nyelvét, az a célunk, hogy segítsük az ügyfeleket a zökkenőmentes alkalmazásterjesztés elsajátításában. Ha olyan több platformot támogató felügyeleti partnerekkel dolgozunk együtt, mint a PlateSpin és a Novell, az ügyfelek könnyebben megvalósíthatják ezt a célt, hiszen biztosítható, hogy az összes Citrix Delivery Center termék megfelelően működjön az egyes felhasználók egyedi környezetében” – tette hozzá Levine.

„Mivel az informatikai vezetők maximálisan ki szeretnék használni a vállalati erőforrásaikat és növelni kívánják a rugalmasságot, olyan eszközökre van szükségük, amelyekkel a Windows és a Linux rendszereken is dolgozhatnak” – fejtette ki Larry Orecklin, a Microsoft kiszolgálókkal és eszközökkel foglalkozó részlegének értékesítési igazgatója. „A PlateSpin P2V-ben, V2V-ben, valamint az elemzési eszközökben rejlő képességei kiegészülve a Novell és a Microsoft virtualizálási megoldásaival lehetővé teszik az ügyfelek számára a fizikai és a virtuális környezetek határainak biztonságos átlépését” – tette hozzá Orecklin.

„Üzleti tevékenységünk célja, hogy segítsük ügyfeleinket a kiszolgálók terjedésének hatékony kezelésében, hogy a nyílt forráskódú, a virtualizációs és a hasonló technológiák használatával valós idejű infrastruktúrát hozhassanak létre” – mondta Rich Marcello, az Unisys rendszerekkel és technológiákkal foglalkozó részlegének elnöke. „A Novell technológiájával kiegészülve az Unisys szolgáltatásai és megoldásai biztos alapot kínálnak a valós idejű infrastruktúrák létrehozásához” – tette hozzá Marcello.

A PlateSpinről

A 2003-ban alapított PlateSpin Ltd. egységes megoldáscsomagot kínál a vállalatoknak az adatközponti kiszolgálóvirtualizálás bevezetéséhez, felügyeletéhez és bővítéséhez. A PlateSpin függő szabadalommal védett konvertálási és optimalizálási technológiája függetleníti a szoftvereket a hardverplatformoktól, így a kiszolgálók bárhonnan bárhová áthelyezhetők a vállalati hálózatban. Ezzel a mozgásszabadsággal biztosítható a kiszolgálók erőforrásai és az alkalmazások munkaterhelése közötti legjobb illeszkedés. Világszerte 2000 vállalat használja a PlateSpin megoldásait a költségek csökkentésére és a manapság egyre sürgetőbb adatközponti kezdeményezések megoldására, például kiszolgálókonszolidálásra, katasztrófa utáni helyreállításra és hardverek áttelepítésére. További információért látogasson el a www.platespin.com/novell weboldalra.