Hírek

A Novell bejelentette a MonoDevelop fejlesztőkörnyezetet

  • A MonoDevelop megkönnyíti a .NET alkalmazások portolását Linux és Mac OS X rendszerekre, és segítségével mind a három platformra készült alkalmazásokhoz csak egyetlen kódbázist kell fenntartani.

Budapest, 2008. március 21. – A Novell bejelentette a MonoDevelop 1.0 elérhetőségét. A Mono keretrendszerhez készült nyílt forráskódú fejlesztőeszköz támogatja a Microsoft Visual Studio projektformátumait, valamint a C és más programozási nyelveket. A MonoDevelop használatával a fejlesztők olyan asztali és ASP.NET webes alkalmazásokat írhatnak, amelyek Linux és Mac OS X rendszereken futnak. A MonoDevelop megkönnyíti a fejlesztők számára a Visual Studio használatával készült .NET alkalmazások portolását Linux és Mac OS X rendszerekre, és segítségével mind a három platformra készült alkalmazásokhoz csak egyetlen kódbázist kell fenntartani.

A Novell bejelentette a Mono 2.0 bétaverzióját is, amely a .NET fejlesztői keretrendszer nyílt forráskódú, többplatformos megvalósítása. Segítségével a szoftverfejlesztők hatékonyan készíthetnek .NET alkalmazásokat a Linux, a Mac OS X, a BSD, a Solaris, valamint a Windows rendszerek felhasználóinak egyaránt. A Mono 2.0 bétaverziója a Microsoft .NET 2.0-s verzióját szintén támogatja.

„A Mono projekt a fejlesztő közösségnek köszönhetően a Linux alkalmazások vezető fejlesztési keretrendszerévé vált, amely jelentősen megkönnyíti a fejlesztőknek a meglévő tudás és az alkalmazások UNIX környezetbe való átvitelét” – mondta Miguel de Icaza, a Novell fejlesztési platformokért felelős alelnöke és a Mono projekt karbantartója. „A MonoDevelop tovább folytatja a Mono fejlesztéseit, valamint megkönnyíti a Linux és egyéb platformokon végzett alkalmazásfejlesztést és -készítést, így a fejlesztők gyorsabban és költséghatékonyabban juttathatják a piacra szoftvereiket” – tette hozzá de Icaza.

A MonoDevelop megkönnyíti a Mono rendszert használó fejlesztők számára a Visual Studio környezetben készült .NET alkalmazások átvitelét Linux és Mac rendszerekre. A Mono 2.0 bétaverziója a .NET 2.0 profil mellett tartalmazza a .NET 3.5 előzetesét is, valamint hatékonyabb Mac támogatást kínál. A Mono áttérés-elemzési eszközzel pedig segíti az ügyfeleket a .NET áttérés Linux feltételeinek ellenőrzésében.

„Az új Graffiti tartalomkezelő rendszerünkhöz a Novell Mono keretrendszerét használtuk, így egy teljesen új ügyfélbázist érhetünk el. Partnerkapcsolatunknak köszönhetően a kisvállalkozások tulajdonosai mellett a magánszemélyek is könnyen létrehozhatják és karbantarthatják társadalmi hálózataikat és blogjaikat” – mondta Jason Alexander, a Telligent Systems műszaki igazgatója. „A Mono segítségével a Graffiti változatlan vagy kis mértékben módosított forráskóddal is teljes egészében futtatható más operációs rendszereken” – tette hozzá Alexander.

Elérhetőség

A MonoDevelop 1.0 és a Mono 2.0 bétaverziója letölthető a www.mono-project.com/Downloads oldalról. A Novell által támogatott közösségi Mono projektről további információt a www.mono-project.com weboldalon talál.