Hírek

Sikeres első negyedévet zárt a Novell

  • A termékértékesítésből származó bevétel 9%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest

  • A nem GAAP szerinti működési profit elérte a 10%-ot

Budapest, 2008. március 25. – A Novell bejelentette a 2008. január 31-én lezárult első pénzügyi negyedévének eredményeit. A vállalat bevétele az első negyedévben elérte a nettó 231 millió amerikai dollárt, míg a 2007 első pénzügyi negyedévének nettó bevétele 218 millió dollár volt. A működési eredmény a 2008-as első pénzügyi negyedévben 8 millió dollár volt. A folyamatos működésből származó eredmény a 2008-as év első negyedében 15 millió dollár, illetve részvényenként 0,04 dollár volt. A devizaárfolyamok kedvezően hatottak a bevételre, azonban a vállalat kiadásait 7 millió dollárral növelték. Ezzel szemben az előző év azonos időszakához viszonyított működésből származó eredményt nagymértékben nem befolyásolták.

2008 első pénzügyi negyedévében a Novellnek 30 millió dollár bevétele volt a nyílt forráskódú platformok értékesítéséből, ebből 28 millió dollár a Linux platformok eladásából származik. Ez 65%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A személyazonosság-kezelési és biztonságfelügyeleti megoldásokból származó bevétel 32 millió dollár volt, amelyből a személyazonosság- és hozzáférés-kezelési termékek értékesítése 28 millió dollárt eredményezett. Ez 15%-os növekedés az előző év azonos időszakához képest. A rendszer- és erőforrás-felügyeleti megoldások 37 millió dollár bevételt hoztak a Novellnek, ami 5%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A csoportmunka-megoldások értékesítéséből származó bevétel 90 millió dollár, ami 1%-kal magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

„Elégedettek vagyunk az első negyedév pénzügyi eredményeivel. Minden üzleti részlegünk termékértékesítéséből származó árbevételünk növekedett, és a kiadásokat is sikerült ellenőrzés alatt tartani” – mondta Ron Hovsepian, a Novell elnök-vezérigazgatója. „Ez is azt bizonyítja, hogy a stratégiai kezdeményezéseink eredményesek és jó úton haladunk, hogy vállalatunk hosszú távon is jövedelmező legyen” – tette hozzá Hovsepian.

2008. január 31-én a készpénz, az azzal egyenértékű eszközök és a rövidtávú befektetések értéke 1,8 milliárd dollár volt, mely változatlan 2007 első negyedévéhez képest. Az értékesítési kintlévőségek időtartama (Days Sales Outstanding - DSO) 51 nap volt 2008 első pénzügyi negyedévének végén, ami csökkent az előző év azonos negyedévének 57 napos értékéhez képest. A halasztott bevétel értéke 723 millió dollárra csökkent a 2008-as első pénzügyi negyedév végére. Az előző év azonos időszakában, ez az összeg 728 millió dollár volt. A működési cash flow 2008 első pénzügyi negyedévében mínusz 26 millió dollár volt, amely 31 millió dollár rendkívüli kamatot és átszervezési kiadást tartalmaz. 2007 első pénzügyi negyedévében ez a cash flow 348 millió dollár volt, amely a Microsoft által kifizetett 348 millió dollárt, valamint 8 millió dollár értékű rendkívüli kamatfizetést foglal magában.