Hírek

A Novell ismertette a SUSE Linux Enterprise 11 várható fejlesztéseit

  • A SUSE Linux Enterprise 11 a kulcsfontosságú adatközpont technológiák, a UNIX-áttérési képességek, a virtualizáció, az együttműködés, a zöld számítástechnika és az asztali Linux rendszerek területén kínál majd újdonságokat

  • A SUSE Linux Enterprise jelentős piaci növekedést ért el az elmúlt fél évben, és ez az egyetlen olyan Linux platform, amely a Microsoft, az SAP és a Capgemini által is elsődlegesen ajánlott és támogatott Linux platform

Budapest, 2008. április 2. – A Novell bejelentette következő generációs vállalati Linux platformja, a SUSE Linux Enterprise 11 fejlesztési terveit. A vállalat a SUSE Linux Enterprise 11-gyel a legjobb és legmagasabb szintű együttműködést biztosító kulcsfontosságú számítástechnikai platformot kínálja majd, amely a modern informatikai szervezetek központi elemévé válhat. Ez a platform a kulcsfontosságú vállalati folyamatok alapjaként a kiszolgálóvirtualizáció, a konszolidáció és a technológiai újítások mellett az ügyféloldali számítástechnika területén is áttörést jelent. Ennek köszönhetően az ügyfelek megtapasztalhatják a rugalmasság, a hatékonyság és a gyors reakció új szintjeit, függetlenül attól, hogy a SUSE Linux Enterprise rendszert közvetlenül a hardverre vagy egy virtuális gépre telepítik. A SUSE Linux Enterprise kulcsszerepet tölt majd be a vállalat céljának megvalósításában: segíti a világszerte működő szervezeteket a vegyes informatikai környezetek integrálásában, támogatva ezzel az emberek és a technológia együttműködését.

„A SUSE Linux Enterprise 10 széles körű piaci alkalmazásának köszönhetően a világon több ezer szervezet élvezheti a vállalati Linux előnyeit” – mondta Roger Levy, a Novell alelnöke és a nyílt platformokra épülő megoldásokkal foglalkozó részlegének igazgatója. „A Linux operációs rendszerek következő generációja, a SUSE Linux Enterprise 11 fejlesztése során figyelembe vettük ügyfeleink, partnereink és a nyílt forráskódú megoldásokon dolgozó kollégáink véleményét is. Ez a verzió új mércét jelent majd a kulcsfontosságú, együttműködésen alapuló vállalati számítástechnika világában. A SUSE Linux Enterprise 11 nyílt, költséghatékony infrastruktúrát biztosít majd a szervezetek számára” – tette hozzá Levy.

A munkaállomásoktól az adatközpontokig terjedő platformként a SUSE Linux Enterprise 11 a tervek szerint számos terméket kínál majd vállalati használatra: a peremhálózati és infrastruktúra-kiszolgálóktól a magas rendelkezésre állású adatközpontokig és valós idejű kiszolgálókig, valamint a kis erőforrás igényű ügyfélrendszerektől a teljes ügyfél-munkaállomásokig és technikai munkahelyekig. A tervek között szerepel a SUSE Linux Enterprise integrációs képességeinek továbbfejlesztése, mellyel a független hardverszállítók (IHV) még egyszerűbben tudják majd a SUSE Linux Enterprise operációs rendszereket és virtualizációs megoldásokat hardvereikbe beépíteni. A Novell a SUSE Linux Enterprise egyedi független szoftverszállítók (ISV) csomagjaihoz optimalizált verziójának megjelenését is tervezi a jövőben. Emellett a munkaállomások virtualizációs technológiájába fektetett erőforrásoknak köszönhetően a végfelhasználók számítástechnikai környezetei függetleníthetők a mögöttes hardvertől, így lehetővé válik számukra, hogy bárhol, bármikor végezhessék a munkájukat.

A SUSE Linux Enterprise 11 kulcsfontosságú elemei

A SUSE Linux Enterprise 11 az alábbi területeken nyújt újdonságokat:

  • Kulcsfontosságú adatközpont technológiák: A SUSE Linux Enterprise 10 adatközpontok területén elért sikerére építve a SUSE Linux Enterprise 11 többek között olyan új szolgáltatásokat tartalmaz majd az alkalmazásfejlesztés és az alacsony késleltetésű számítástechnika támogatása terén, mint az Infiniband, a nagy rendelkezésre állású és fejlett összeköttetések támogatása.

  • UNIX-áttérés: A hagyományos UNIX-telepítések esetén az ügyfelek gyakran egy szállítótól függnek. Az ilyen függőségekből adódó költségek csökkentése érdekében a felhasználók több hardverplatformon is Linux rendszerekre térnek át. A SUSE Linux Enterprise 11 célja, hogy a piacon elérhető legjobb eszközkészleteket és szolgáltatásokat biztosítsa a Unix felhasználók számára.

  • Virtualizáció: Az informatikai vezetők számára a virtualizáció által biztosított hatékonyság, rugalmasság és gyors reagálás lehetősége újra definiálja az operációs rendszer hagyományos fogalmát. A Novell kihasználja a Xen technológia lehetőségeit a SUSE Linux Enterprise 11 rendszerben, így a virtualizációt többféle formátumban biztosítja, akár az operációs rendszer alkotóelemeként, akár egy különálló vagy beágyazott virtualizációs platformként.

  • Együttműködés: A SUSE Linux Enterprise 11 tovább erősíti a Novell vezető pozícióját az együttműködés terén, többek között a Windows optimalizálás új megoldásaival, beleértve a virtuális Windows Server 2008 vendégrendszerek továbbfejlesztett támogatását, a rendszerfelügyeletet és a széleskörű internetes alkalmazástámogatást.

  • Zöld informatika: Az ügyfelek olyan megoldásokat keresnek, amelyekkel kedvezőbb energiafelhasználás érhető el azáltal, hogy a virtualizációval csökkentik a kiszolgálók számát. A virtualizáció, valamint a lapkák és lemezmeghajtók új energiakezelési képességei lehetővé teszik az ügyfelek számára a kiszolgálók erőforrásigényének csökkentését, így az adatközpontok működtetése során jelentős összeget takaríthatnak meg.

  • Linux munkaállomások fejlesztése: A vállalati munkaállomásokon futó Linux rendszerek vezető szállítójaként a Novell olyan új szolgáltatásokat tervez bevezetni a használhatóság, az együttműködés és a biztonság területén, amelyek nagyobb termelékenységet valamint alacsonyabb birtoklási költséget biztosítanak az üzleti felhasználóknak.

Ügyfél- és partnertámogatás: Dell, IBM, Intel, Microsoft

„A Dell célja, hogy egyszerűbbé tegye az informatikát ügyfelei számára. A Novell következő generációs operációs rendszerének fejlesztései kapcsolódnak ezen elképzeléseinkhez” – mondta Rick Becker, a Dell Product Group megoldásokért felelős alelnöke. „A SUSE Linux Enterprise 11 a díjnyertes, iparági szabványos PowerEdge kiszolgálóinkon futtatva megszünteti a szállítók tulajdonában lévő UNIX-alapú rendszerek költségeit és összetettségét, valamint segíti a különböző informatikai környezetek együttműködését” – tette hozzá Becker.

„A Novell régi partnereként az IBM büszkén támogatja a Novell következő generációs Linux platformra vonatkozó elképzeléseit” – mondta Jeff Smith, az IBM nyílt forráskódú és Linux szoftverekért felelős alelnöke. „A SUSE Linux Enterprise 11 az összes IBM szoftveren és rendszeren futtatható lesz, és olyan rugalmas Linux-alapú megoldásokat biztosít majd ügyfeleinknek, amelyek támogatják üzletük sikerét. Örömmel várjuk, hogy a Novellel együttműködve olyan optimalizált megoldásokat szállítsunk, amelyek már bevált hardveren és köztes szoftveren alapulnak és valóban eredményesek. Az előbb említett megoldások a SUSE Linux Enterprise 11 képességeit kihasználva még jobban kiegészítik a System z, p és x kiszolgálóink, illetve a WebSphere, Information Management, Tivoli, Rational és Lotus szoftvereink lehetőségeit” – tette hozzá Smith.

„Az Intel továbbra is az egyik vezető vállalat az energiahatékonyság és a virtualizációs technológiák területén a Linux kernel és a nyílt forráskódú projektek támogatásának megvalósításával” – mondta Ram Peddibhotla, az Intel Corporation nyílt forráskódú technológiai központjának igazgatója. „Az Intel és a Novell eddig is szorosan együttműködött számos megoldásunk optimalizálásán és SUSE Linux Enterprise 11 rendszerbe való integrálásán. Bízunk benne, hogy az Intel platformok és a SUSE Linux Enterprise 11 integrálása hatékony megoldást jelent az energiahatékony adatközpontokat üzemeltető, vállalati ügyfeleink számára” – tette hozzá Peddibhotla.

„Tisztában vagyunk vele, hogy az egyre szerteágazóbb kapcsolatokkal rendelkező számítástechnika világában gazdasági és innovációs okokból, valamint a zöld számítástechnika megvalósítása érdekében a különböző gyártóktól származó termékek együttműködése sokkal fontosabb most, mint eddig bármikor” – mondta Susan Hauser, a Microsoft igazgatója. „A szolgáltatás oldaláról nézve az ügyfelek világszerte, az összes iparágban elvárják a különböző szoftverplatformok problémamentes együttműködését. Ez az egyik oka annak, hogy mérföldkőnek számító együttműködést kötöttünk a Novellel, és továbbra is várjuk a bejelentés hatását a teljes gazdasági rendszerre kiterjedő együttműködésre” – tette hozzá Hauser.

„Amikor áttértünk a SUSE Linux Enterprise 10 rendszerre, egy rugalmas alkalmazásarchitektúrát kaptunk” – mondta Norbert Thier, a Susquehanna International Group kiszolgálórendszerekért felelős vezetője. „Az energiagazdálkodás, a valós idejű rendszerfelügyelet és az együttműködés mind hozzájárultak ahhoz, hogy nagyobb hatékonyságot, rugalmasságot és jobb reagálóképességet érjünk el üzleti tevékenységünk során” – tette hozzáThier.

Kulcsfontosságú adatközponti technológiák

A Novell a jövő modern, gyors reagálásra alkalmas adatközpontjához szükséges kulcsfontosságú összetevőket kínál. Ezek között megtalálhatók az automatizált és irányított javítási képességek, mint például az „egycsomópontos cluster”, az automatikus hardverhiba-felismerés és a hálózaton belüli feladatátvétel, így akár lemezmeghajtó nélküli blade rendszerek is kiépíthetők. A SUSE Linux Enterprise 11 várhatóan jelentős mértékben frissíti a magas rendelkezésre állást és tárolást biztosító összetevőket, különösen a clusteres tárolófelügyeleti felületen. A SUSE Linux Enterprise 11 valós idejű változata egyedülálló alapot biztosít az alacsony késleltetéssel működő számítástechnika számára, így a pénzügyi intézeteknek és más felhasználóknak lehetőséget nyújt az időérzékeny munkafolyamatok az iparágban szokványos hardveren végzett, túlméretezés nélküli futtatására. A Novell célja, hogy a legújabb OpenFabrics Enterprise Distribution (OFED) csomag, a fabrics szolgáltatásminőségi megoldás, további finomhangolási paraméterek, a nyomkövetés, a finomhangolási és hibajavító eszközök mind elérhetővé váljanak a SUSE Linux Enterprise 11 rendszerben. Ennek köszönhetően az ügyfelek kihasználhatják az iparág vezető, garantált teljesítményű megoldását az időérzékeny környezetekben.

UNIX-áttérés

A SUSE Linux Enterprise 11 a Linux kernel és a támogatási eszközkészlet fejlesztései révén a UNIX-áttérések iparági szabványos platformjává válhat. A Novell célja, hogy áttérhessen a legújabb Linux kernelre (a jelenlegi terv alapján ez a 2.6.27), az élvonalbeli tárolófelügyeleti technológiákra – például az OpenAIS cluster kommunikációs infrastruktúrára – valamint egy teljesen POSIX-kompatibilis cluster fájlrendszerre (Oracle* Cluster File System 2). Emellett támogathassa az elosztott replikált blokkokra épülő eszközöket (DRBD) is. Azzal, hogy a SUSE Linux Enterprise rendszer támogatja a diagnosztikai és rendszer-felügyeleti szolgáltatásokat, köztük a továbbfejlesztett kernelmérést, a fejlett rendszer-összeomlási memóriamentést és a hardveres megfigyelést, valamint a beágyazott szolgáltatásfeldolgozást megbízható és robusztus operációs rendszerré válik a kulcsszerepet betöltő számítástechnikai megoldások terén.

Virtualizáció

A virtualizáció a SUSE Linux Enterprise 11 fontos eleme lesz. A Novell a virtuális gépeket felügyelő Xen hypervisor legújabb (a tervek szerint 3.3-as) verzióját tervezi beépíteni a rendszerbe, amely a többplatformos virtualizációt és a dinamikus erőforrások szolgáltatásminőségét biztosítja. Ennek eredményeként az ügyfelek könnyebben konszolidálhatják a Linux-, Windows- és NetWare-kiszolgálókat, gyors erőforrás-kiosztást valósíthatnak meg és növelhetik a rendelkezésre állást. Emellett egy olyan különálló virtualizációs platform kifejlesztésén is dolgoznak, amely új hardverbe beágyazható vagy a már meglévő hardverre telepíthető. Az új virtuális készülékek kifejlesztésére alkalmas funkción túl a ZENworks és a PlateSpin automatikus felügyelete lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy pillanatok alatt virtuális gépeket hozzanak létre és azok teljes életciklusát kezeljék a fizikai és virtuális infrastruktúrán keresztül, egyszerűbben, mint azt napjainkban a hagyományos kiszolgálókkal.

Vezető szerep az együttműködésben

A SUSE Linux Enterprise 11 várhatóan tovább erősíti a Novell vezető pozícióját az együttműködés terén, a partnerekkel folytatott közös munkának és a nyílt iparági szabványok használatának köszönhetően. A Novell a Microsofttal kötött kiemelkedően sikeres együttműködésének eredményeként új, innovatív megoldásokat készül megvalósítani, beleértve a többplatformos virtualizációt, a rendszerfelügyeletet valamint a gazdag internetes alkalmazások támogatását érintő fejlesztéseket. A WS-Management és a hasonló szabványok bevezetése illetve támogatása lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy a meglévő informatikai befektetéseiket kihasználva olyan rugalmas infrastruktúrát hozzanak létre, amely pillanatok alatt alkalmazkodik a változó igényekhez. Mindezt anélkül, hogy az ügyfeleknek egyetlen szállítóhoz kellene ragaszkodniuk. A Novell várhatóan elérhetővé teszi majd a Mono 2.0 fejlesztői keretrendszert a SUSE Linux Enterprise 11 részeként. A Mono 2.0 lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy .NET alkalmazásokat futtassanak Linux rendszereken. A Mono 2.0 a .NET 2.0 profil mellett a .NET 3.5 támogatását is tartalmazza, emellett hatékonyabb támogatást nyújt a Mac rendszerekhez. Ezen kívül a Mono áttéréselemzési eszközzel segíti az ügyfeleket a .NET alkalmazások Linuxra való áttelepítéséhez kapcsolódó feltételek ellenőrzésében.

Zöld informatika

A Novell befektetései és partnerkapcsolatai révén a környezetbarát és üzleti szempontból vonzó „zöld informatikai” infrastruktúra leghatékonyabb képességeinek elérését tűzte ki célul. Az integrált virtualizációs technológia előnyeit kihasználva az ügyfelek csökkenthetik az energiafogyasztást és az adatközpontok méretét. A Linux kernel új energiagazdálkodási szolgáltatásai támogatják a kisebb energiafelhasználású üresjáratot, a processzorok c-állapotú működtetését, a virtuális gépek új energiatakarékos szolgáltatásait, a NUMA memória-hozzáférést valamint a hardveres virtualizációs technológiákat (például az Intel VMDq megoldásokat). E szolgáltatások segítségével az ügyfelek csökkenthetik az áramfogyasztást a fizikai és virtuális rendszereken.

A munkaállomások innovációja

A Novell a SUSE Linux Enterprise 11 rendszerben olyan gazdag munkaállomás-képességeket tesz majd elérhetővé, amelyek növelik a végfelhasználói termelékenységet, javítják a rugalmasságot és csökkentik a költségeket. A Novell a SUSE Linux Enterprise Desktop együttműködési és termelékenységi képességeit a nyílt forráskódú ICEcore projektre épülő Novell Teaming + Conferencing szorosabb integrációja révén fejleszti tovább. Emellett a Novell a Teaming + Conferencing előnyeit az OpenOffice. org Novell Edition csomaggal kívánja ötvözni, mellyel tovább hangsúlyozza a SUSE Linux Enterprise Desktop, a vállalati szintű, költséghatékony együttműködési megoldás kulcsfontosságú elemének előnyeit. A kisegítő lehetőségeket és a munkaállomások felhasználói élményét érintő fejlesztések révén a használhatóság új szintjei érhetők el.

Elérhetőség

A termékcsomag és a SUSE Linux Enterprise 11 megjelenésének idejét az év későbbi részében jelentik be.

A SUSE Linux Enterprise jelentős piaci növekedést ért el az elmúlt fél évben, és ez az egyetlen olyan Linux platform, amely a Microsoft, az SAP és a Capgemini által is elsődlegesen ajánlott és támogatott Linux platform. A SUSE Linux Enterprise növekedése 200 százalékos volt a 2007-es pénzügyi évben egy olyan piacon, ahol az éves növekedés csak 22 százalékot ért el. Az új ügyfelek közé tartozik a Wal-Mart, az Office Depot, a Siemens IT Solutions & Services, a Casio és a HSBC.

A Novell SUSE Linux Enterprise termékéhez kapcsolódó ajánlatairól további információt a www.novell.com/linux weboldalon talál.