Hírek

A Novell a SUSE Appliance Programmal segíti a független szoftverszállítókat saját készülékeik fejlesztésében

  • A Novell a SUSE Appliance Program elindításával lehetővé teszi a független szoftverszállítók számára, hogy olyan készülékeket fejlesszenek, amelyeken a saját alkalmazásaik SUSE Linux Enterprise platformon futnak

  • A Novell bejelentette a SUSE Linux Enterprise JeOS bétaverzióját is, melyet platformként használva egyszerűbbé válik az alkalmazástelepítés és támogatás, jelentősen csökkenthetők a fejlesztési költségek, és könnyebbé válhat az alkalmazások telepítése

Budapest, 2008. április 29. – A Novell bejelentette a SUSE Appliance Program elindítását, mellyel a független szoftverszállítók (ISV-k) olyan készülékeket fejleszthetnek, amelyeken a saját alkalmazásaik SUSE Linux Enterprise platformon futnak, és ezeket egyetlen integrált csomagban telepíthetik a végfelhasználóknál. A vállalat emellett a SUSE Linux Enterprise JeOS (Just enough Operating System) béta verzióját is bejelentette, amely a díjnyertes SUSE Linux Enterprise platform minimalizált változata. Ezt a megoldást a független szoftverszállítók platformként használhatják készülékeik fejlesztésekor és ennek köszönhetően egyszerűbbé válhat az alkalmazástelepítés és támogatás, jelentősen csökkenthetőek a fejlesztési költségek, és a végfelhasználók számára is könnyebbé válhat az alkalmazások telepítése.

„Az IDC szerint a szoftverkészülékek (appliance-ek) fontos szerepet játszanak az alkalmazástelepítések jövőjében” – mondta Al Gillen, az IDC rendszerszoftverekkel foglalkozó részlegének kutatási alelnöke. „A szoftverkészülékek olyan konfigurált, optimalizált szoftvercsomagok szállítását teszik lehetővé, amelyek egységes, könnyen felügyelhető csomagba fogják össze az operációs rendszert, az alacsony szintű infrastruktúra-termékeket, valamint az alkalmazásokat. Ez a konstrukció az ügyfelek által is kedvelt virtuális infrastruktúrák kihasználása mellett zökkenőmentes integrációt biztosít az operációs rendszer és az alkalmazás között. Véleményünk szerint az olyan nagyobb operációsrendszer-szállító vállalatok segítségével, mint a Novell, felhívhatjuk a figyelmet a szoftverkészülékek fontosságára és így hozzájárulhatunk elterjedésükhöz” – tette hozzá Gillen.

A SUSE Appliance Program lehetőséget nyújt a független szoftverszállítóknak, hogy alkalmazásaikat a SUSE Linux Enterprise platform testre szabott verzióival egy csomagban biztosítsák, a csomagot pedig szoftverkészülékként kínálják. Az ilyen csomagok az x86-alapú hardveren natívan és olyan virtuális készülékként is futhatnak, amelynek paravirtuális kernele optimális teljesítményt nyújt a virtualizált környezetben. A SUSE Appliance Programban létrehozott virtuális készülékek esetén az ügyfelek maguk választhatják meg, hogy Xen, VMware ESX vagy Microsoft Hyper-V hypervisor rendszeren fussanak paravirtuális vagy teljesen virtuális vendégrendszerként.

A SUSE Appliance Program révén a Novell együttműködik a független szoftverszállítókkal az alkalmazások készülékformátumban történő kiadásához szükséges technológia fejlesztésében. Az IDC becslése szerint a készülékpiac 2011-ben 700 millió amerikai dollárt tesz majd ki. A Novell az elkövetkező hónapokban a SUSE Appliance Program több új összetevőjét is bejelenteti, többek között egy új automata eszközt a készülékek felépítéséhez.

„A virtualizációnak és a készülékalapú modellnek köszönhetően az alkalmazások könnyebben jutnak el a végfelhasználókhoz. Több független szoftverszállítótól is úgy értesültünk, hogy alkalmazásaikat egy készülékre szeretnék telepíteni” – mondta Nat Friedman, a Novell nyílt forráskódért felelős műszaki és stratégiai főigazgatója. „A SUSE Linux Enterprise JeOS termékünk megfelelő platformot biztosít a független szoftverszállítók alkalmazásainak létrehozására és terjesztésére. A SUSE Linux Enterprise JeOS bétaverziójának bejelentésével és a hozzá kapcsolódó tesztelési programmal a független szoftverszállítókat arra szeretnénk ösztönözni, hogy próbálják ki a SUSE Linux Enterprise JeOS rendszert, és vegyenek részt a készüléktelepítés platformjának illetve módszereinek kialakításában” – tette hozzá Friedman.

A SUSE Linux Enterprise JeOS

A SUSE Linux Enterprise JeOS (Just enough Operating System) a SUSE Linux Enterprise Server minimalizált kiadása, amelyet a független szoftverszállítók kiindulópontként használhatnak a készülékek fejlesztése során. A SUSE Linux Enterprise JeOS és a SUSE Linux Enterprise Server azonos kódbázisból épül fel és a SUSE Linux Enterprise Server rendszerre tanúsított alkalmazások a JeOS platformra is tanúsítványt kapnak. Ennek köszönhetően a független szoftverszállítók hatékonyabban támogathatják készülékeiket a nagyvállalati ügyfelek számára. Ezen kívül a Novell bejelentette részvételét a közösségi- irányítású LimeJeOS projektben, amelynek célja az openSUSE Linux-disztribúció minimalizált változatának létrehozása. A JeOS kifejezés olyan testre szabott operációs rendszerre utal, amely pontosan megfelel egy adott alkalmazás igényeinek. Az alkalmazás operációsrendszer-követelményei manuálisan vagy elemzőeszközzel határozhatók meg. A JeOS az operációs rendszereknek csak azon részeit tartalmazza, amelyek egy adott alkalmazás és a készülékben található bármely más harmadik féltől származó összetevő támogatásához szükségesek. Ezáltal a készülék hatékonyabban, biztonságosabban, valamint nagyobb teljesítménnyel működik majd, szemben a teljes, általános célú operációs rendszeren futó alkalmazásokkal.

A SUSE Appliance Program kulcsfontosságú összetevője, a SUSE Linux Enterprise JeOS bétaverziója, amely virtuális lemezképként számos formátumban elérhető, például VMware VMDK, Xen, valamint nyers merevlemezképként. A Microsoft VHD formátumú SUSE Linux Enterprise JeOS megjelenése a Microsoft Hyper-V rendszerének kiadását követően még az idén várható.

A független szoftverszállítók támogatása

A SUSE Linux Enterprise JeOS rendszert már használó független szoftverszállítók részére a Novell elindított egy tesztelési programot.

Elérhetőség

A SUSE Linux Enterprise JeOS bétaverziója a www.novell.com/linux/appliance oldalról tölthető le. Itt olvashatóak a SUSE Appliance Programban való részvétel feltételei is. A SUSE Linux Enterprise JeOS szállítása még ebben az évben elkezdődik. A LimeJeOS megoldással kapcsolatos további információ a www.opensuse.org/limejeos weboldalon érhető el.

A SUSE Linux Enterprise a vállalati számítástechnika legjobb mérnöki hátterével rendelkezik és a legszélesebb körű együttműködést biztosítja a munkaasztaloktól egészen az adatközpontokig. A Novell a SUSE Linux Enterprise termékhez kapcsolódó ajánlatokról illetve bővebb információért látogasson el a www.novell.com/linux weboldalra.