Hírek

A Microsoft és a Novell Kínára is kiterjesztette együttműködését

  • A nemzetközi tendencia szerint a multinacionális vállalatok részéről egyre nagyobb a kereslet a támogatott Linux előfizetések iránt

  • A Novell és a Microsoft az együttműködés keretében még hatékonyabban dolgoznak azon, hogy Kína mellett a világ többi részén is meggyőzzék a nem támogatott Linux verziók felhasználóit a támogatott SUSE Linux Enterprise használatára való áttérésről

Budapest, 2008. május 6. – A Microsoft Corp. és a Novell Inc. bejelentették, hogy a jövőben még hatékonyabban dolgoznak azon – kiemelten a kínai piacra fókuszálva – , hogy a felhasználók a támogatott SUSE Linux Enterprise rendszerre térjenek át a nem támogatott Linux rendszerekről. Kínában egyre nagyobb a piaci kereslet a az üzleti modellt alkalmazó megoldás iránt, amely megteremti a nyílt és zárt forráskódú szoftverek közötti átjárhatóságot. Ennek köszönhetően a vegyes forráskódú informatikai környezetet használó szervezeteknek a rendszerek együttműködése mellett a szellemi tulajdon védelme miatt sem kell aggódniuk.

A növekvő keresletre kiváló példa a People's Insurance Company of China Group – PICCG (Kínai Népbiztosító Csoport), a The Dairy Farm Company Ltd. és a Dawning Information Industry Co. Ltd., akik a Microsofttól hároméves támogatásról szóló tanúsítványokat igényeltek a Novell SUSE Linux Enterprise Serverhez.

„Rendkívül motivál minket, hogy üzleti és technikai együttműködésünk továbbra is sikeres világszerte” – mondta Ron Hovsepian, a Novell elnök-vezérigazgatója. „A Novell és a Microsoft egyaránt elkötelezett az együttműködés elmélyítése mellett. Elégedettek vagyunk az eddig elért eredményekkel, a PICCG, a Dairy Farm és a Dawning példája is azt mutatja, hogy kibővített együttműködésünk számos előnyt nyújt a nemzetközi informatikai közösségnek” – tette hozzá Hovsepian.

„Ügyfeleink heterogén környezetben szeretnék használni a Microsoft termékeit az egyik legjelentősebb globális piacon. Erre megfelelő megoldást nyújt a Novellel közös ajánlatunk” – mondta Ya-Qin Zang, a Microsoft vállalati alelnöke és a Microsoft China elnöke. „Elégedettek vagyunk a kínai piac első visszajelzéseivel. Közös ajánlatunk a szellemi tulajdon védelme mellett együttműködő technológiát is biztosít a virtualizáció és a nagy teljesítményű számítástechnika területén” – tette hozzá Zang.

A kiterjesztett együttműködésről

A Microsoft és a Novell kínai piacra kiterjesztett együttműködése a közös marketingtevékenységre és a képzésre irányul, melyek a rendszerek együttműködése iránti igény két jelentős területét használják ki: a nagy teljesítményű számítástechnikát (SUSE Linux Enterprise Server és Microsoft Windows Compute Cluster Server egy kettős rendszerindítású dual-boot konfigurációban) és a virtualizációt (többplatformos virtualizációs megoldások, amelyek a Hyper-V megoldással kiegészített Microsoft Windows Server 2008 rendszert és a Xen technológiát alkalmazó SUSE Linux Enterprise Server 10 rendszert használják). Ennek keretében kerekasztal beszélgetéseket tartanak majd informatikai vezetőkkel Shenzhen, Guangzhou, Shanghai és Peking városában és egy kísérleti virtualizációs programot is elindítanak az ügyfelek bevonásával. Emellett technológiai témájú foglalkozásokat szerveznek, amelyek a SUSE Linux Enterprise Server használatára való áttérést segítik a nem támogatott Linux rendszerekről.

A Novell és a Microsoft az együttműködés keretében arra is nagy hangsúlyt fektetnek, hogy Kína mellett a világ többi részén is meggyőzzék a támogatott SUSE Linux Enterprise használatára való áttérésről a nem támogatott Linux verziók felhasználóit. A nemzetközi tendencia is azt mutatja, hogy a multinacionális vállalatok részéről egyre nagyobb a kereslet a támogatott Linux előfizetések iránt. Ez a tendencia azt jelenti, hogy az ügyfelek egyre inkább tisztában vannak a nem támogatott informatikai környezetek használatával kapcsolatos valódi költségekkel és kockázatokkal, többek között a hibák javításának szükségességével, az elágaztatott kódok támogatási igényével, valamint az informatikai csapat foglalkoztatásával.

A kínai keresletről

A kínai vállalatok egyre inkább felismerik a heterogén informatikai környezetek bevezetésével és kezelésével kapcsolatos kihívásokat, valamint ezek egyszerűsítésének lehetőségét olyan megoldásokkal, mint például a Microsoft és a Novell kettős rendszerindítású (dual-boot) operációs rendszer konfigurációja.

„Elégedettek vagyunk a Novell és a Microsoft közös ajánlatával, amely leegyszerűsíti az összetett, kétplatformos, nagy teljesítményű számítógépes infrastruktúrák kialakítását és kezelését, így megkönnyítik munkánkat és hozzájárul jövőbeli sikereinkhez és versenyképességünkhöz. Reményeink szerint a jövőben még jobban kihasználhatjuk a két vállalat fejlesztését, a szabványalapú rendszer-felügyeleti technológiák előnyeit” – mondta Nie Hua, a Dawning alelnöke. „Fontosnak tartjuk a szellemi tulajdon védelmét és biztosak vagyunk benne, hogy szállítóink is ugyanígy gondolkodnak erről a kérdésről” – tette hozzá Hua.

Az IDC független piacelemző vállalat felmérése

Az IDC által kiadott „Worldwide Linux Operating Environments 2008-2012 Forecast: Taking Linux to the Next Level” (Előrejelzés 2008-2012-re a világszerte működő Linux környezetekről: A Linux új szintre lép) című tanulmány szerint a SUSE Linux Enterprise Server működtetési környezetre (SOE) vásárolt előfizetései 38,6%-kal nőttek 2006-ról 2007-re, emellett a Novell részesedése a fizetett SOE megoldások piacán a 2006-ban mért 26,1%-ról 29%-ra nőtt 2007-re. A IDC véleménye szerint „ez a hirtelen növekedés a Microsofttal kötött együttműködés eredményeképpen tette kiemelkedően sikeressé a 2007-es évet a Novell számára.” A Novell 2006-os, 2007-es növekedése volt a legnagyobb a tanulmányban vizsgált fizetett vagy ingyenes SOE terjesztők közül.

A Microsoft–Novell megállapodásról

A 2006. november 2-án bejelentett ötéves Microsoft–Novell-megállapodás részeként a Microsoft előfizetési tanúsítványokat kínál azon ügyfelek számára, akik a SUSE Linux Enterprise Server támogatási szolgáltatójaként a Novell vállalatot választják. A bejelentés óta a Novell több mint 141 millió dollár értékben értékesített SUSE Linux Enterprise Server előfizetéseket a Microsoft-Novell együttműködési megállapodás keretében.

Microsoft és a Novell megállapodásáról, illetve más, az ügyfeleket érintő bejelentésekről további információt a www.moreinterop.com oldalon talál.