Hírek

A Novell csatlakozott a Microsoft kiszolgálóvirtualizáció-minősítési programjához

  • A Novell SUSE Linux Enterprise jelenleg az egyetlen Xen hypervisor, amelyre a Microsoft napjainkban teljes körű támogatást nyújt a Windows Server 2008 és a Windows Server 2003 virtuális vendégrendszerként történő futtatásához

Budapest, 2008. június 23. – A Novell bejelentette, hogy csatlakozott a Microsoft kiszolgálóvirtualizáció-minősítési programjához. A Novell részvételének és a két vállalat közös támogatásának köszönhetően az ügyfelek a Windows Server 2008 rendszert virtualizált vendégrendszerként futtathatják majd Xen hypervisoron a SUSE Linux Enterprise 10 rendszeren. A Novell jelenleg a kiszolgálóvirtualizáció-minősítési program minősítési folyamatához szükséges teszteket végzi, az előrejelzéseik szerint a tesztelést 2008 augusztus végére fejezik be.

A Microsoft hivatalosan is bejelentette kiszolgálóvirtualizáció-minősítési programját, melynek keretében a szállítók érvényesíthetik a virtuális számítógépeken vendégrendszerként futó Windows Server 2008 használatát a harmadik féltől származó kiszolgálóvirtualizációs megoldásokra. A program során a szállítók önállóan tesztelik és érvényesítik saját kiszolgálóvirtualizációs szoftvereik bizonyos műszaki követelményeit a Windows Server 2008 vendégrendszerként történő futtatásakor.

A Novell és a Microsoft között fennálló műszaki együttműködési megállapodása révén a Novell az elsők között csatlakozott a kiszolgálóvirtualizáció-minősítési programhoz és a Microsoft szakembereivel együtt részt vett a program számos paraméterének beállításában. A közös munka részét képezte a műszaki tesztek meghatározása és ellenőrzése, valamint a Massachusetts állambeli Cambridge-ben működő Microsoft-Novell Interoperability Lab laboratóriumban történő tesztelés.

A Microsofttal kötött átfogó együttműködési megállapodásnak köszönhetően a Novell továbbra is egyedülálló helyzetben van, hiszen a SUSE Linux Enterprise jelenleg az egyetlen Xen hypervisor, amelyre a Microsoft napjainkban teljes körű támogatást nyújt a Windows Server 2008 és a Windows Server 2003 virtuális vendégrendszerként történő futtatásához. A Microsoft kiszolgálóvirtualizáció-minősítési programjának célja, hogy rendszereik még megbízhatóbbak legyenek az ügyfelek számára.

„Ügyfeleink többször jelezték, hogy a Windows Server 2008 szoftvert szeretnék futtatni virtuális vendégrendszerként a SUSE Linux Enterprise rendszeren” – mondta Carlos Montero-Luque, a Novell Linux- és nyílt forráskódú platformmegoldásokért felelős részlegének alelnöke és termékmenedzsere. „Örömmel tölt el minket, hogy kiterjeszthetjük a Microsofttal közös műszaki együttműködést a kiszolgálóvirtualizáció-minősítési programra. Ez biztosítja majd az ügyfelek számára az elvárt teljesítményt, biztonságot és megbízhatóságot, amikor a Windows Server 2008-at virtuális vendégrendszerként futtatatják SUSE Linux Enterprise-on” – tette hozzá Montero-Luquev.

A kiszolgálóvirtualizáció-minősítési program meghatározza azokat a műszaki teszteket, amelyeket a harmadik fél virtualizációs megoldásainak teljesítenie kell a Microsoft általi minősítéshez. A program különböző konfigurációk minősítését is lehetővé teszi a szállítóknak, hogy az ilyen konfigurációkon a Windows Servert futtató ügyfelek közös támogatást kaphassanak a virtualizált környezetekhez. Az érvényesített megoldásokat használó ügyfelek számára előnyt jelent, hogy ezeket a termékeket a Microsoft a Windows Server műszaki támogatási keretrendszer részeként támogatja.

„A Novell fontos szerepet játszott a program összeállításában és részletes kidolgozásában” – mondta Zane Adam, a Microsoft Corporation kiszolgálókkal és eszközökkel foglalkozó üzletágának virtualizációs stratégiáért felelős vezetője. „Ez is kiváló példája annak, hogy a Novell és a Microsoft közös munkája mennyiben járul hozzá az együttműködő virtualizációs megoldások fejlesztéséhez” – tette hozzá Adam.