Hírek

Új mércét állít fel az openSUSE 11.0, a Novell közösségi Linux-disztribúciójának legújabb verziója

  • A Novell közösségi Linux-disztribúciójának legújabb kiadása több mint 200 új, az openSUSE rendszerre jellemző funkcióval és több száz alkalmazásfrissítéssel bővült

Budapest, 2008. június 24. – Megjelent és már letölthető az openSUSE.org webhelyről az openSUSE 11.0, a Novell által finanszírozott világméretű projekt keretében fejlesztett közösségi Linux disztribúció. Az openSUSE 11.0 a közösségi Linux-disztribúciók legújabb kiadásaként jelentős előrelépést jelent az előző verzióhoz képest, mivel több mint 200 új, az openSUSE rendszerre jellemző funkcióval és több száz alkalmazásfrissítéssel bővült. Az openSUSE 11.0 minden olyan elemet tartalmaz, amire a Linux rendszer használatának elkezdéséhez szükség lehet az asztali számítógépeken vagy kiszolgálókon. Az openSUSE-disztribúció a Novell díjnyertes SUSE Linux Enterprise termékeinek alapját képezi.

„Az openSUSE 11.0 egy olyan korszakalkotó kiadás, amely tökéletes megoldást nyújt a Linux-rajongók és a fejlesztők mellett azok számára is, akik még csak most ismerkednek a Linux rendszerrel” – mondta Joe „Zonker” Brockmeier, az openSUSE közösség vezetője. „Az openSUSE projektben közreműködők (a Novellen belül, illetve azon kívül is) nagyon keményen dolgoztak a 11.0-ás verzión, és büszkék lehetnek erre a kiadásra, amely új mércét jelent a Linux-disztribúciók világában” – tett hozzá Brockmeier. A felhasználói élmény javítása

Az OpenSUSE 11.0 a felhasználói élmény javítására irányuló számos új funkciót tartalmaz:

  • Áttervezett telepítőrendszer a telepítési feladatok leegyszerűsítésére.

  • Számos izgalmas asztali funkció, többek között a GNOME 2.22 és a KDE 4, a Compiz Fusion 0.7.4 3D-s asztali hatásai, valamint továbbfejlesztett hangkezelés a GNOME felületen a PulseAudio rendszerrel.

  • Gyorsabb csomagkezelés, hogy a felhasználók gyorsabban kiválaszthassanak és telepíthessenek programokat a több ezer játék, hatékonyságnövelő alkalmazás, internetes segédprogram és programozási eszköz közül, amelyek az openSUSE ingyenes és nyílt forráskódú szoftvereket tartalmazó tárházában érhetőek el.

  • Microsoft Office szoftverrel kompatibilis OpenOffice.org 2.4, jobb VBA-importálás, további Microsoft formátumok támogatása, 3D diagramok és fejlettebb átállási lehetőség az OpenOffice.org Impress alkalmazásra.

  • Az OpenSUSE 11.0 emellett az első olyan Linux-disztribúció, amely tartalmazza az 1.0 Banshee szoftvert, amellyel a felhasználók egyszerűen kezelhetik és élvezhetik digitális zenéiket és videóikat.

„Nagyon büszke vagyok az openSUSE 11.0-ra, különösen azért, mert az openSUSE közösség aktívan részt vett az új kiadás fejlesztésében” – mondta Andreas Jaeger, az openSUSE igazgatósági elnöke. „Az openSUSE 11.0 kiválóan jellemzi azt a közösséget, amely megtervezte, tesztelte, fejlesztette, lefordította és népszerűsítette” – tette hozz Jaeger.

A Novell vállalati Linux termékeinek előfutáraként az openSUSE alapozza meg a SUSE Linux Enterprise operációs rendszereket. Az openSUSE 11.0 újdonságai hozzájárulnak a jövőre megjelenő Novell SUSE Linux Enterprise 11 technológiájának fejlesztéséhez.

„Az openSUSE projekt a Novell Linux-stratégiájának része, és a nyílt forráskódú közösség iránti elkötelezettségünk bizonyítéka” – mondta Roger Levy, a Novell alelnöke és nyílt forráskódú platformokért felelős részlegének vezérigazgatója. „Nagyra értékeljük az openSUSE fejlesztői közösség segítségét és elkötelezettségét. Az openSUSE amellett, hogy a vállalati termékeink alapját képezi, lehetőséget teremt arra, hogy a Novell szorosan együttműködhessen a nyílt forráskód közösséggel” – tette hozzá Levy.

Elérhetőség

Az openSUSE 11.0 elérhető teljes DVD lemezképként, amely a GNOME és a KDE munkaasztalt is tartalmazza és amellyel a felhasználók szabadon kiválaszthatják a kívánt szoftvereket a telepítés közben. Emellett elérhető GNOME vagy KDE rendszerindító CD-ként is. A GNOME és KDE rendszerindító CD-k lehetővé teszik, hogy a felhasználók a számítógép módosítása nélkül futtassák az openSUSE rendszert, valamint telepíthessék a GNOME vagy a KDE munkaasztalt.

Azok a felhasználók, akiknek segítségre van szükségük a telepítéshez, valamint fizikai adathordozót és kézikönyvet is szeretnének, a Novell forgalmazóitól kiskereskedelmi csomagban is megvásárolhatják az openSUSE 11.0 terméket. A csomagot megvásárlók 90 napig telepítési támogatásban részesülnek, azaz megkapják az openSUSE 11.0 szoftvert tartalmazó DVD lemezt, valamint egy nyomtatott kézikönyvet, amely segít a Linux használatának elsajátításában.

Az openSUSE projekt összehozza a közösségi fejlesztésben résztvevőket és a több millió felhasználót világszerte. A projekt népszerűsíti a Linux rendszert, és mindenki számára könnyen használhatóvá teszi.

Az openSUSE projektről bővebb információt a www.opensuse.org weboldalon talál. A multimédiás elemekkel gazdagított hírlevél a www.novell.com/susenews weboldalon érhető el.