Hírek

Csökkenti a felügyeleti költségeket és javítja az asztali rendszerek hatékonyságát a Novell alkalmazásvirtualizációs megoldása

  • A Novell ZENworks Application Virtualization megoldásával egyszerűbb a különböző alkalmazások felügyelete, csökkenthető az inkompatibilitás és garantált a biztonság

Budapest, 2009. február 12. – Az üzletmenet folytonosságának biztosításához és a munkatársak hatékony munkavégzéshez folyamatosan működő, biztonságos asztali vagy noteszgépes rendszerre van szükség. A legtöbb vállalat és intézmény informatikai környezete azonban különböző alkalmazásokat, operációs rendszereket és hardvereket tartalmaz, amelyek zökkenőmentes együttműködése jelentős kihívás elé állítja a munkatársakat, valamint az informatikai és biztonsági szakértőket. A Novell ZENworks Application Virtualization segítségével kiküszöbölhetőek a Windows-rendszerű asztali számítógépek egyes alkalmazásainál fellépő kompatibilitási problémák, például ugyanazon a gépen együtt futtatható az Internet Explorer 6 és az Internet Explorer 7 változata is. A Novell megoldásával akár 20 perc alatt virtualizálható egy-egy alkalmazás, amely egy USB-kulcson is hordozható, és bármely PC-n külön telepítés nélkül használható.

Az alkalmazások bevezetését alapos előkészítés előzi meg, a tervezés hagyományosan sok időt és munkát emészt fel. A Gartner Research független elemzőcég szerint ez a fő oka annak, hogy a vállalatok alkalmazási portfoliójának alig 10-25 százalékát telepítik automatikusan valamilyen rendszerfelügyeleti megoldással, így az alkalmazások 75-90 százalékát manuálisan kell telepíteni. A manuális telepítéssel azonban egy-két kisebb szoftverfrissítés megjelenése is az informatikusok idejének jelentős részét felemésztheti. A Novell ZENworks Application Virtualization megoldást jelent erre a problémára, mert egy virtuális alkalmazás gyorsabban összeállítható, mint egy komplex telepítőcsomag, és mivel elkülönített környezetben fut, nem kell kitesztelni a vállalatnál használt különböző géptípusokra, így kockázat nélkül bevezethető.

„A Novell alkalmazásvirtualizációs megoldása lehetővé teszi a Windows-kompatibilis alkalmazások teljes értékű virtuális alkalmazássá konvertálását. A virtualizációt követően az alkalmazás egyetlen elkülönített fájllá alakul, amely azonnal, bárhonnan, akár egy USB-kulcsról is futtatható. A hagyományos telepítési módokkal ellentétben a virtuális alkalmazás fájlja nem igényel külön telepítési folyamatot, nem támaszkodik külső elemekre, valamint nem igényel sem újraindítást, sem rendszergazdai hozzáférést. Az alkalmazás függetlenné válik a többi alkalmazástól, így elkerülhetők a telepítési problémák és javul a felhasználói élmény” – mondta Hargitai Zsolt, a Novell Magyarország kereskedelemtámogatási vezetője. „A ZENworks Application Virtualization bevezetéséhez nem szükséges sem szerverkomponens, sem további ügynökprogramok telepítése, ezért egyszerűen, gyorsan és költséghatékonyan használatba vehető” – tette hozzá Hargitai.

Virtualizált alkalmazások létrehozása

A Novell ZENworks Application Virtualization segítségével három módon lehet virtualizált alkalmazásokat létrehozni és beállítani. A leghatékonyabb módszer mindig az adott szituációtól és az alkalmazás természetétől függ.

Alkalmazás automatikus beállítása: a Novell ZENworks Application Virtualization több varázslót is tartalmaz, amelyek elvégzik az automatikus beállítást a népszerűbb alkalmazások esetében. Ezek lépésről lépésre vezetik végig a felhasználót a létrehozás és a testreszabás feladatán, a gyárilag támogatott több mint 80 alkalmazás esetén.

Pillanatképre épülő alkalmazástelepítés: ez a módszer ajánlott a legtöbb olyan alkalmazás esetén, amelyekhez nem érhető el varázsló. Ezzel a módszerrel az alkalmazás telepítése előtt és után is készül egy felmérés a rendszer állapotáról, és a virtuális alkalmazás beállítása a rendszer változásainak megfelelően, automatikusan történik.

Alkalmazás kézi beállítása: ezt a megoldást többnyire fejlesztők alkalmazzák, akik saját fejlesztésű alkalmazásokat virtualizálnak. A kézi beállítás az alkalmazás működésével kapcsolatban magas szintű technikai tudást igényel, viszont rendkívül finom beállításokat tesz lehetővé.

Az összes módszer lehetővé teszi, hogy a kezdeti virtualizáció után további egyedi beállításokat hajtsanak végre az adott alkalmazáson, illetve azt is, hogy a későbbiekben további testreszabást végezzenek el rajta. A Novell alkalmazásvirtualizációs megoldásairól a http://www.novell.com/hungary/termekek/menedzsment/zenav/ oldalon található bővebb információ.