Hírek

Holdfényes Linux – a Moonlight csúcsminőségű multimédiát kínál a Linuxos desktopokra

  • Csúcsminőségű, interaktív webes és videós élményt nyújt a Linux közösség számára a Moonlight, a Microsoft Silverlight multimédás web alkalmazás első nyílt forráskódú változata

  • 20 000 Linux felhasználó követte végig az interneten a Barack Obama beiktatását sugárzó Silverlight közvetítést a Moonlight előzetes kiadásával

Budapest, 2009. február 26. – A Novell által szponzorált nyílt forráskódú kezdeményezés, a Mono Project újabb fejlesztési állomásához érkezett: bejelentették a Moonlight 1.0 változatát. A Moonlight az első, és eddig egyetlen olyan nyílt forráskódú projekt, amely a Linux-felhasználók számára hozzáférést biztosít a Microsoft Silverlight tartalomhoz, illetve biztosítja a Windows Media tartalmak használatához szükséges platformot. A Novell ezzel is bizonyította, hogy jelentős erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a Linuxot a multimédiás- és a gazdag felhasználói felülettel rendelkező internetes alkalmazások szempontjából is elsőrendű platformmá tegye. A nyílt forráskódú médialejátszó létrehozásán dolgozó, szintén Novell által támogatott Banshee projekttel együtt a Moonlight is része a Linuxon futó teljes multimédia megoldásnak.

„A Microsoft Silverlighttal hatékonyan létrehozhatók és közvetíthetők a gazdag internetes és médiaalkalmazások, amelyet fejlesztők milliói használnak világszerte” – nyilatkozta Scott Guthrie, a Microsoft .NET fejlesztési divíziójának igazgatója. „A Moonlight csapattal és a Novellel együtt dolgoztunk azon, a Windows és a Linux platformok közti együttműködést javítsuk, és a csúcsminőségű, interaktív webes és videós élmény a Linux közösség számára is elérhető legyen.”

A Moonlight már több tízezer Linux-felhasználónál bizonyított. A Moonlight előzetes kiadása 2009. január 19-én jelent meg, azért, hogy a Linux-felhasználók is végignézhessék a Barack Obama beiktatását sugárzó Silverlight közvetítést. Akkor több mint 20 000 Linux-felhasználó töltötte le a Moonlight alkalmazást.

A Moonlight 1.0 verziójának fejlesztéséhez hozzájárult a Microsoft és Novell által még 2007 novemberében kötött, a Windows és Linux rendszerek együttműködését célzó technológiai együttműködése is. A Microsoft által kínált, médiakodekekből álló Microsoft Media Pack támogatja a Windows Media Video (.wmv), a Windows Media Audio (.wma) és az MP3 fájlokat, így optimalizált és jogtiszta dekódert biztosít minden Moonlight platformot használó Linux-felhasználónak. A Microsoft lehetővé teszi, hogy a Novell hozzáférjen a Silverlight tesztcsomagokhoz, a Moonlight platformon keresztül pedig ingyenes elérést biztosít a Microsoft Media Pack kodekcsomaghoz. A fejlesztők ezáltal többplatformos, gazdag felhasználói felülettel rendelkező internetes alkalmazásokat készíthetnek.

A Moonlight platformmal kapcsolatban bővebb információ a go-mono.com/moonlight weboldalon érhető el. Ha a Novell támogatását és közreműködését élvező nyílt forrású projektekről szeretne többet megtudni, látogasson el a www.novell.com/linux/opensource weboldalra.