Hírek

A Raiffeisen Bank a Novell ZENworks Asset Managementtel racionalizálta informatikai költségvetését

  • A Novell ZENworks rendszerfelügyeleti megoldásaival kimutathatóan csökkenthetők az IT-üzemeltetési költségek és racionalizálhatók a beszerzések, így a szűkebb költségvetés mellett is marad erőforrás a fejlesztésre

Budapest, 2009. március 11. – A Raiffeisen Bank a Novell ZENworks Asset Management bevezetésével naprakésszé és átláthatóvá tette informatikai eszközeinek és licenceinek kezelését, ezzel leegyszerűsítette IT-rendszerének felügyeletét és megtakarított nagyságrendileg 50mFt-ot a licenc költségeiből, és az üzemeltetési költségeiből. A Raiffeisen Bank még 2005-ben döntött úgy, hogy az akkor 3300 munkaállomásból álló rendszerparkján a Windows NT operációs rendszert Windows XP-re cseréli. Az átálláshoz egy olyan megoldásra volt szükség, amely a teljes informatikai infrastruktúrát feltérképezi, és egy olyan naprakész nyilvántartást hoz létre, ami tartalmazza a számítógépekkel és a használt alkalmazásokkal kapcsolatos összes szükséges információt, például a darabszámot, a gépek konfigurációját és a szoftverhasználati adatokat. A RaiffeisenBank a Novell IT-vagyongazdálkodási megoldása mellett döntött, amelyet azóta többek között az informatikai vezetőség, az IT Service Management csoport, az ügyfélszolgálat, az informatikai rendszer üzemeltetője, valamint a mozgó műszaki csapat is használ mindennapi munkájához.

„Jelentős költségmegtakarítást értünk el a Novell ZENworks Asset Management segítségével, mind az eszközgazdálkodás, mind az üzemeltetés területén. A licencleltár során például kiderült, hogy nem kell újabb SAP-licenceket vásárolnunk, mert egyes munkakörökben nincs rá szükség, így elég, ha csak átcsoportosítjuk a meglévőket. Emellett a Novell eszközének bevezetése óta elkerüljük a felesleges szoftverek megvásárlásával járó költséget is, mivel az informatikai leltárt össze tudjuk vetni a hivatalos licencadatokkal és a szoftverhasználati információkkal. Ezt a 2008 májusában erre a feladatra létrehozott IT Service Management csoportunk végzi. A ZENworks Asset Managementnek köszönhetően a legbonyolultabb licencpolitikával rendelkező szállítók esetében is pontosan látjuk mennyi licencet használunk, még a RISC processzorokon futó szoftvereknél is” – mondta Budai-Tüske Gábor, a Raiffeisen Bank IT-üzemeltetési és -fejlesztéstámogatási osztályvezetője.

„Az idei évben a vállalatok és intézmények olyan megoldásokat keresnek, amelyek egyértelműen és kimutathatóan hozzájárulnak kiadásaik csökkentéséhez. A Novell ZENworks rendszerfelügyeleti megoldásaink pontosan ezt biztosítják felhasználóink számára. Segítségükkel csökkenthetők az informatikai üzemeltetési költségek és racionalizálhatók a beszerzések, így a szűkebb költségvetés mellett is marad erőforrás a fejlesztésre” – mondta Szittya Tamás, a Novell Magyarország ügyvezető igazgatója. „Tudjuk, hogy egy vállalati szoftvermegoldás bevezetésekor és üzemeltetésekor ügyfeleink számára kiemelten fontos szempont a jól működő terméktámogatási háttér. A Budapesten működő Novell terméktámogatási központ magyar nyelvű szolgáltatása minden termékünkhöz, akár 7x24 órában ügyfeleink rendelkezésére áll” – tette hozzá Szittya Tamás.

A ZENworks Asset Management bevezetése során a Novell szakértői először egy központi ZENworks Asset Management adatbázist építettek fel, ezt követően terítették a gyűjtőprogramokat, majd integrálták a Peregrine konfigurációs adatbázissal és a Novell eDirectory címtárral. A bevezetés óta egy verziófrissítést végeztek a ZENworks Asset Management 7.0 változatáról a legújabb 7.5-re, amelyet még a szigorú biztonsági követelményeknek megfelelő banki rendszerben is mindössze egy délután alatt valósítottak meg a Novell szakértői.