Hírek

A Novell SUSE Linux Enterprise Server a legtöbbet hozza ki az iparág vezető virtualizációs megoldásából

  • A Novell és a VMware együttműködésének célja, hogy jobb teljesítményt, nagyobb skálázhatóságot, időmegtakarítást és biztonságot nyújtsanak a virtuális alkalmazások felhasználói és fejlesztői számára

  • Az együttműködésnek köszönhetően jelenleg a SUSE Linux Enterprise Server az egyetlen vállalati operációs rendszer, amely kihasználja a VMware ESX és ESXi maximális teljesítményt biztosító paravirtualizációs szolgáltatását

Budapest, 2009. március 27. – A Novell több területen is együttműködési megállapodást kötött a VMware-rel, hogy optimalizálják a Novell SUSE Linux Enterprise Server alatt futó, VMware-rel virtualizált alkalmazások teljesítményét. A Novell és a VMware közös együttműködésben támogatja a Virtual Machine Interface-t (VMI) SUSE Linux Enterprise Serveren. A VMI egy olyan nyílt forráskódú specifikáció, amely meghatározza a kommunikációt a hypervisor és a rajta futó vendégrendszer között. A VMware által kifejlesztett VMI közvetlen kommunikációt biztosít a Linux és a hypervisor között, így maximalizálja a rendszer teljesítményét, illetve optimális vendég operációs rendszerré teszi a SUSE Linux Enterprise Servert VMware ESX Server felett. Az együttműködésnek köszönhetően jelenleg a SUSE Linux Enterprise Server az egyetlen vállalati operációs rendszer, amely kihasználja a VMware ESX és ESXi Server-nek ezt a maximális teljesítményt biztosító paravirtualizációs szolgáltatását.

Az együttműködés másik fontos célja, hogy segítsék a független szoftverszállítókat (Independent Software Vendor) SUSE Linux alapú virtuális készülékek (appliance) fejlesztésében. A két vállalat megállapodásának értelmében a Novell kiemelt támogatást nyújt azon ügyfeleknek, akik a SUSE Linux Enterprise Server operációs rendszert VMware ESX alatt futtatják vendégrendszerként. Ennek köszönhetően a szoftverszállítók ügyfelei azonnal használható megoldáshoz juthatnak, amelynek telepítése és beállítása minimális erőfeszítést igényel, ezáltal jelentősen csökken a bevezetés költsége és a rendszer összetettsége.

Az együttműködés keretében a VMware Studio-t használó szoftverszállítók hozzájuthatnak a SUSE Linux Enterprise-ra épülő készülékek ingyenesen terjeszthető próbaverzióihoz, így problémamentesen és egyszerűbben készíthetik el azok virtuális változatát. A VMware Studio segítségével a szoftverszállítók VMware-alapú eszközöket használhatnak a VMware ESX platformra optimalizált alkalmazások elkészítéséhez. A VMware Studio kiegészíti a Novell saját SUSE Studio megoldását, így a szoftvergyártók több platformra – például a VMware ESX platformra – optimalizált SUSE Linux Enterprise alapú alkalmazásokat készíthetnek. A megoldás segítségével a szoftverszállítóknak kevesebb időt kell tölteniük a telepítési és karbantartási feladatokkal, így több idejük marad innovációra, és arra, hogy valós értéket teremtsenek ügyfeleik számára.

„A VMware-rel, a Novell kulcsfontosságú virtualizációs partnerével egy egyedi, piacvezető ajánlatot sikerült kialakítanunk, amely támogatja a VMware ESX hypervisor alatt teljes mértékben optimalizált vendégként futó SUSE Linux Enterprise Server rendszereket. Emellett lehetővé tesszük a VMware Studio segítségével készített ingyenes, terjeszthető SUSE Linux Enterprise Server alapú próbaalkalmazások felépítését, és közös támogatást biztosítunk az erre épülő virtuális alkalmazásokhoz” – mondta Markus Rex, a Novell alelnöke és a nyílt forráskódú platformra épülő megoldások részlegének vezérigazgatója.

Emellett a Novell, a VMware és az SAP együttműködik abban, hogy támogatást nyújtsanak a Unixról VMware-alapú virtualizált SUSE Linux Enterprise operációs rendszerre átálló SAP-ügyfeleknek. A megoldás megfelel a fő üzleti rendszereket támogató megoldásokkal szemben támasztott elvárásoknak: költséghatékony és gyors alkalmazkodást tesz lehetővé.