Hírek

Az év legizgalmasabb vállalati Linux rendszere

  • Költséghatékony innovációt hoz a vállalatok életébe az új Novell SUSE Linux Enterprise rendszer

  • Az új Novell SUSE Linux Enterprise 11 fejlett virtualizációt, számítási felhőre épülő infrastruktúrát, .NET támogatást, új fürtözési szolgáltatásokat és a Microsofttal közösen fejlesztett együttműködést biztosít

Budapest, 2009. március 30. – A Novell bejelentette az év legizgalmasabb vállalati Linux rendszerét, a SUSE Linux Enterprise 11-et. Az új Linux rendszerrel az ügyfelek olyan költséghatékony platformot kapnak egyre összetettebb adatközpontjaik számára, amely alkalmazásaikat megbízhatóan és nagy teljesítménnyel képes futtatni bármely hardverplatformon és virtualizációs hypervisoron, vagy akár a számítási felhőre épülő informatikai infrastruktúrákban. A Novell mindemellett a globális megoldás- és hardverszolgáltatói partnerhálózatát és a független szoftvergyártók (ISV) teljes körű támogatását is a csomag mellé rakja, így az ügyfelek bárhol a világon elérhetik és nyugodtan bevezethetik ezt a költséghatékony megoldást. A SUSE Linux Enterprise 11 platformot a Cisco, a Dell, a Fujitsu Siemens Computers, a HP, az IBM, az Intel, a Microsoft, az NEC, az Oracle és az SAP AG is támogatják.

„Az IDC1 független piacelemző cég idén februárban végzett felmérése szerint a világméretű recesszió miatt az informatikai vezetők közel 50 százaléka tervezi a szerver oldali és asztali Linux technológiák arányának növelését ebben az évben” – mondta Jeff Jaffe, a Novell műszaki igazgatója. „A SUSE Linux Enterprise 11 kiadásával a Novell megkönnyíti a költségek csökkentését az informatikai szakemberek számára, és megoldást kínál olyan kulcskérdésekre, mint a különböző rendszerek együttműködése, a kulcsfontosságú számítógépes megoldások támogatása és a Linux különböző környezetekben való rugalmas alkalmazhatósága” – tette hozzá Jaffe.

A SUSE Linux Enterprise 11 a következő generációs informatikai infrastruktúra operációs rendszereként az egész vállalatra kiterjedő innovációt jelent. A platform tartalmazza a SUSE Linux Enterprise Server és a SUSE Linux Enterprise Desktop legújabb fejlesztéseit, és két új kiegészítést is kínál. Egyik a SUSE Linux Enterprise Mono Extension, az egyetlen olyan termék, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a Microsoft .NET-alapú alkalmazások Linux rendszeren történő futtatását. A másik kiegészítés a SUSE Linux Enterprise High Availability System, egy klaszter megoldás, amely biztosítja a kulcsfontosságú számítógépes alkalmazások működését és csökkenti a magas rendelkezésre álláshoz kapcsolódó birtoklási költséget.

„Az operációs rendszereket az új megoldások figyelembevételével kell kialakítani, mivel a szervezetek egyre inkább kihasználják a virtualizációban rejlő lehetőségeket, és a számítási felhőre épülő számítástechnika is átalakítja az adatközpontokat” – mondta Matt Eastwood, az IDC csoport alelnöke. „A SUSE Linux Enterprise a fizikai, a virtuális, a készülékekre és a számítási felhőre épülő informatikai modelleket teljes mértékben támogatja, így a Novell az adatközpontok fejlesztésének minden fázisában segítséget tud nyújtani az ügyfeleknek. A Novell azoknak az ügyfeleknek fejlesztette ki megoldásait, akik a meglevő informatikai infrastruktúrával együttműködő és a vállalati informatikai költségeket csökkentő operációs rendszert keresnek” – tette hozzá Eastwood.

Világszintű partnerhálózat

A teljes megoldás részeként a SUSE Linux Enterprise 11 platformot a Novell globális stratégiai partnerei, a Cisco, a Dell, a Fujitsu Siemens Computers, a HP, az IBM, az Intel, a Microsoft, az NEC, az Oracle és az SAP AG is támogatják, illetve a megoldásszállítók, rendszerintegrátorok, hardver- és szoftverszállítók teljes hálózata áll mögötte. A Novell és partnerei a megszokott világszintű bevezetési és technológiai támogatást, valamint képzéseket nyújtanak az ügyfeleknek. A Novell emellett jelentős erőforrásokat fordít arra, hogy a SUSE Linux Enterprise rendszerhez elkészítse a független szoftverfejlesztők alkalmazásainak részletes katalógusát.

Együttműködés: a meglévő informatikai beruházások maximális kihasználása

A SUSE Linux Enterprise 11 verziójával a Novell továbbra is a leginkább együttműködő Linux megoldást kínálja, amely maximálisan kihasználja az ügyfelek meglévő informatikai beruházásait. A Microsofttal kötött áttörést jelentő, ötéves megállapodásnak köszönhetően a Novell úgy alakította ki a SUSE Linux Enterprise 11 verzióját, hogy az problémamentesen működjön együtt a Microsoft Windows operációs rendszerrel a többplatformos virtualizáció, a rendszerfelügyelet, a személyazonosság-kezelés/címtárösszevonás, a dokumentumkompatibilitás, a Moonlight (Microsoft Silverlight Linux rendszeren) és a fogyatékkal élők kisegítő eszközeinek támogatása területén. Az újonnan elérhető Silverlight támogatás mellett a SUSE Linux Enterprise 11 lejátssza a Windows multimédiás fájlformátumait, az OpenOffice.org Novell Edition pedig a Microsoft Office fájlformátumok széles skáláját többek közott az Open XML-t is támogatja.

Fejlett Linux felügyelet

A Novell bejelentette továbbá a Novell ZENworks Linux Management 7.3 verziójának elérhetőségét. A megoldás az ügyfelek Linux rendszerének hatékony felügyeletét biztosítja a SUSE Linux Enterprise 11 házirendalapú automatizálásának kiterjesztésével. Az asztali és kiszolgálórendszerek felügyeletére egyaránt alkalmas ZENworks Linux Management fejlett házirend alapú szabályai leegyszerűsítik a munkaállomások és a szerverek Linux erőforrásainak telepítését, felügyeletét és karbantartását. A ZENworks Linux Management megoldással kiegészített SUSE Linux Enterprise 11 csomag lehetővé teszi az informatikai infrastruktúrára fordított idő és költség csökkentését.

Az optimális „vendég” operációs rendszer virtualizáció esetén

Az ügyfelek páratlan rugalmasságot várnak el operációs rendszereiktől. A SUSE Linux Enterprise vezető hardverplatformokon fut, beleértve az x86-32, x86-64, Itanium, IBM POWER és IBM System z platformokat. Emellett a SUSE Linux Enterprise 11 rendszert úgy optimalizálták, hogy közel maximális teljesítményt nyújtson a főbb hypervisorokon is, például a VMware ESX-en, a Microsoft Hyper-V-n, valamint Xen-en és ezek a fejlesztések a leghatékonyabb vállalati operációs rendszerré teszik virtualizációs környezetben.

Cloud Computing támogatás

A SUSE Linux Enterpise 11 a Linux számítási felhőkbe történő telepítéséhez az Amazon Elastic Computer Cloud (EC2) platformon szintén támogatott és tanúsított lesz. Az IBM szakembereivel együttműködve a Novell az IBM DB2, az Informix Dynamic Server, a WebSphere sMash, az IBM Lotus Web Content Management és az IBM WebSphere Portal SUSE Linux Enterprise 11-alapú virtuális megfelelőit a felhőkre épülő környezetekben elérhetővé teszik.

Minden szükséges szolgáltatás egy csomagban

A SUSE Linux Enterprise Desktop 11 további alkalmazások vagy kiegészítések telepítése nélkül biztosít teljes értékű munkakörnyezetet felhasználói számára. A Novell új irodai környezete a továbbfejlesztett hardvertámogatás mellett integráltan tartalmazza a mindennapi használat során szükséges böngésző bővítményeket és a Novell-Microsoft együttműködésnek köszönhetően támogatja a legfontosabb multimédia és dokumentum formátumokat is. Jelenleg a Linux asztali rendszereit bevezető ügyfelek a SUSE Linux Enterprise Desktop rendszert a vezető hardvergyártók – például a Dell és a HP –gépein előtelepítve vásárolhatták meg. A SUSE Linux Enterprise Desktop 11 verzióval az asztali Linux elérhetőbbé válik mind az asztali gépeken, notebookokon, netbookokon, nettopokon vagy vékony klienseken.

Appliance támogatás

Számos ügyfél virtuális készülékekkel csökkenti az alkalmazástelepítési és felügyeleti folyamatok bonyolultságát. A virtuális készülékek olyan integrált lemezképek, amelyek teljes, előre konfigurált csomagban tartalmazzák az alkalmazást, a köztes szoftvert és az operációs rendszert. A Novell a vezető piaci pozíciójának megőrzése érdekében a SUSE Linux Enterprise JeOS (Just enough Operating System) változatát kínálja, illetve egy eszközcsomagot, amellyel a független szoftverfejlesztők virtuális készülékeket fejleszthetnek alkalmazásuk támogatására a SUSE Linux Enterprise szükséges összetevőiből. Egyedülálló, hogy a Novell technikai támogatást nyújt a saját támogathatósági követelményeinek megfelelő készülékekhez, az egyedi SUSE Linux Enterprise JeOS konfigurációk kialakításához. A programról és a készülékfejlesztő eszközkészletről további részletek még ebben az évben várhatók.

.NET támogatás – ezt a lehetőséget eddig egyetlen Linux-szállító sem kínálta

A SUSE Linux Enterprise Mono Extension egy olyan új termék, amely elsőként nyújt kereskedelmi támogatást a nyílt forráskódú Mono project alkalmazásplatformjához, így újrafordítás nélkül futtathatók .NET alkalmazások Linux rendszereken. A SUSE Linux Enterprise Mono Extension segítségével a szervezetek .NET alkalmazásaikat átvihetik Linux rendszerre, így jelentős költségmegtakarítást érhetnek el. A Novell a SUSE Linux Enterprise Mono Extension csomagot azon ügyfeleknek is ajánlja, akik a mainframe-alapú adatközpont alkalmazások konszolidálását végzik. Ez lehetővé teszi számukra a .NET-alapú alkalmazások IBM System z rendszereken történő futtatását.

Nagy rendelkezésre állást biztosító megoldások a legfontosabb üzleti igények támogatásához

A SUSE Linux Enterprise 11 rendszer új szolgáltatásai segítik az ügyfeleket a UNIX platformról Linux rendszerre történő átállásban egy alacsony költségvetésű, rugalmas infrastruktúra kiépítése érdekében. A Novell SUSE Linux Enterprise High Availability Extension megoldása a nyílt forráskódú fürtözési és adattároló kezelési technológiák innovatív, integrált csomagját nyújtja, amely segít csökkenteni a nem tervezett leállások idejét és megfizethető alternatívát biztosít az eddig elérhető, költséges zárt forráskódú ajánlatok mellé.

Hálózati fájlrendszerek támogatása, Xen virtualizáció, valós idejű megoldások

A SUSE Linux Enterprise Server 11 az NFS (Network File System) protokollon keresztül támogatja a lapozófájlok távoli tárolását, így a helyi kiszolgáló által igényelt hely távoli tárhelyen is biztosítható és megakadályozható az alkalmazások költséges leállása. Emellett a SUSE Linux Enterprise 11 szolgáltatja a leggyorsabb csomagfrissítési megoldást a Linux-disztribúciók között, valamint új technológiákat kínál a telepítés, az eltávolítás, a frissítés és a szoftvercsomag-konfigurálás automatizálására és felgyorsítására. Az új Xen 3.3 hypervisorral a SUSE Linux Enterprise Server 11 továbbra is mércét jelent a nyílt forráskódú virtualizáció területén: jobb skálázhatóságot, teljesítményt és biztonságot, fejlett energiagazdálkodást és jobb grafikai funkciókat kínál. A Novell még ebben az évben tervezi a SUSE Linux Enterprise Real Time Extension csomag kiadását. Ez a csomag a SUSE Linux Enterprise 11 kódjának felhasználásával nyújt megoldást az időérzékeny, kulcsfontosságú alkalmazások késleltetésének csökkentésére, illetve kiszámíthatóságuk és megbízhatóságuk növelésére.

Az iparági támogatók véleménye az új SUSE Linux Enterprise 11-ről

Paul Miller, a HP marketingért, vállalati kiszolgálókért és tárolási megoldásokért felelős alelnöke elmondta: „A mai gazdasági környezetben az ügyfelek kiemelkedően fontosnak tartják, hogy az informatikai környezet a költségek csökkentése mellett még több értéket és rugalmasságot garantáljon a vállalatuk számukra. A Linux bevezetése a magas rendelkezésre állást biztosító központi üzleti alkalmazások területén olyan megoldás, amelyet a HP és a Novell most a HP Integrity és ProLiant szervereken futó SUSE Linux Enterprise szállításával biztosít.”

Doug Fisher, az Intel szoftver és szolgáltatás csoportjának alelnöke és a rendszerszoftver-divízió vezérigazgatója a következőket nyilatkozta: „Az Intel processzorain futó SUSE Linux Enterprise az ügyféligényeket kiszolgáló rugalmasságot nyújtja az asztali gépektől az adatközpontokig, a fizikai és virtuális környezetekben, valamint az új generációs mobil eszközökön és készülékeken. Az Intel határozottan támogatja a virtualizált alkalmazások Linux rendszereken történő futtatását, és továbbra is örömmel működünk együtt a Novellel a SUSE Linux Enterprise 11 bevezetésében.”

Ted MacLean, a Microsoft stratégiai szövetségekért és licencelésért felelős vezérigazgatója szerint: „Az ügyfelek nagyra értékelik a Microsoft és a Novell között jól működő együttműködést és a közös fejlesztéseket, a SUSE Linux Enterprise új kiadása pedig ennek a korszakalkotó innovációnak a folytatása. A Novellel kötött stratégiai megállapodás mértéke és köre egyaránt egyedülálló, a közös munka pedig innovatív megoldásokat biztosít a fizikai és virtuális környezetekhez egyaránt.”

Elérhetőség

A termékekkel kapcsolatos további információért kérjük, látogasson el a www.novell.com/SUSE11presskit weboldalra.