Hírek

Vezető netbookokon terjed a Moblin Novell SUSE-változata

  • A Novell Acer és MSI eszközökön is bemutatta Moblin-alapú operációs rendszerét

  • A Moblin SUSE-változata előtelepítve érhető el a vezető netbook és hálózati notebook (nettop) készülékeken

Budapest, 2009. június 23. – A Novell az Acer és az MSI hardverein is bemutatta a nyílt forráskódú mobil platform, a Moblin 2-es verziójának SUSE Linux operációs rendszerre optimalizált változatát. A Moblin egy mobil eszközökre optimalizált Linux szoftverplatform, amely kiváló felhasználói élményt nyújt az Intel Atom processzorral működő netbookokon és más mobil eszközökön internetezők számára. Mivel a Novell vezető szerepet tölt be a Moblin fejlesztési projektben, elkészült a Novell SUSE Linux operációs rendszerének Moblin-ra optimalizált változata, amelyet a vállalat számos vezető hardvergyártó (Original Equipment Manufacturers – OEM) és tervező (Original Design Manufacturers – ODM) közvetítésével vezet be a piacra. A Moblin 2-es verziójával a netbookok felhasználói gyorsan, biztonságosan és könnyen internetezhetnek a könnyű és megfizethető hardvereken.

„Jól szemlélteti a Novell vezető szerepét az Intel Atom processzorra épülő netbookok piacán az, hogy a vállalat bevezeti a piacra a SUSE Linux Moblin 2-es verziójára épülő változatát” – mondta Doug Fisher, az Intel szoftverekért és szolgáltatásokért felelős csoportjának alelnöke és a rendszerszoftverek üzletág vezérigazgatója. „A Novell Moblin-alapú implementációja és a vezető hardvergyártók Intel Atom processzorra épülő netbookjai nagyszerű lehetőséget jelentenek a vásárlóknak a Moblin élmény megtapasztalására” – tette hozzá Fisher.

Májusban a Novell és az Intel egy széleskörű együttműködési megállapodást jelentett be, amelynek célja a Moblin fejlesztése az Intel Atom processzorra épülő netbookokra és más mobil rendszerekre. Az együttműködés keretében Tajvanon megalapítják a Novell Open Labs-t, ahol a Novell az Intel és a Tajvani Informatikai Intézet által alapított Taiwan Moblin Enabling Center (MEC) szakértőivel együttműködve fogja a Moblin rendszerrel való kompatibilitás szempontjából érvényesíteni a beérkező terveket. A Novell várakozásai szerint a teljes mértékben támogatott Moblin SUSE Linux Enterprise Desktop operációs rendszerre optimalizált változatával felszerelt eszközök 2009 őszén jelennek meg a piacon. A Moblin előzetesére kíváncsi felhasználók a www.opensuse.org/moblin weboldalról tölthetik le a Moblin openSUSE rendszerre optimalizált változatát.

„A Moblin alapjaiban forgatja fel a piacot, és lényegesen eltávolodik a mobil számítástechnika hagyományos megközelítésétől” – mondta Ron Hovsepian, a Novell elnök-vezérigazgatója. „Amint az informatikai teljesítmény áthelyeződik a hálózatra, a magán- és üzleti felhasználók egyaránt olyan megfizethető és hatékony hozzáférési pontokat igényelnek, mint amilyen a Moblin. A netbookok ideális platformot jelentenek ehhez az érdekes látványvilágú, könnyen felfedezhető és intuitív asztali környezethez. Úgy gondoljuk, hogy a SUSE-alapú Moblin szoftver a vezető netbookplatformokra építve egyedülálló lehetőséget jelent, hogy új alapokra helyezzük a mobil számítástechnika egyik szegmensét” – tette hozzá Hovsepian.

Az OEM gyártók támogatják a Moblin platformot

„Örömmel működünk együtt a Novellel és az Intellel annak érdekében, hogy Acer-eszközökön mutassák be a Moblin SUSE Linux Enterprise Desktop operációs rendszerre optimalizált változatát, mert folyamatosan keressük az olyan lehetőségeket, amelyekkel új és innovatív mobil számítástechnikai lehetőségeket biztosítsunk ügyfeleinknek” – mondta Jim Wong, az Acer alelnöke és az informatikai termékekkel kapcsolatos globális tevékenységek elnöke.

„A mobil számítástechnika felhasználóinak internet-hozzáférési, médiakezelési és közösségi hálózatokkal kapcsolatos igényeinek kielégítésére fejlesztett Moblin SUSE Linux Enterprise Desktop operációs rendszerre optimalizált változata könnyedén illeszkedik a netbook platformhoz” – mondta Sambora Chem, az MSI globális marketingért felelős főigazgatója. „Az MSI már kínálja a SUSE Linux Enterprise Desktop előtelepített változatát az MSI készülékekre, és a Moblin új Novell-verziója újabb érdekes asztali megoldást jelent ügyfeleinknek” – tette hozzá Chem.

A Moblin SUSE Linux Enterprise Desktop operációs rendszerre optimalizált változatáról további információt a www.novell.com/moblin weboldalon talál.

A Moblinról

A Moblin egy nyílt forráskódú Linux szoftvercsomag és technológiai keretrendszer, amely vizuálisan gazdag internet- és médiahasználati élményt nyújt az Intel Atom processzorral működő eszközökön, például a mobil internetes eszközökön, netbookokon, járművekben használható információs és szórakoztató rendszereken, valamint a beágyazott rendszereken. További információért látogasson el a www.moblin.org weboldalra.