Novell Home

Magyar Telekom Nyrt.

Az ország egyik legnagyobb jogosultságkezelő rendszerét építette ki a Novell a Magyar Telekom számára

A Magyar Telekomnál bevezetett Novell Identity Manager egységes jogosultságkezelő rendszer célja az volt, hogy az informatikai jogosultságok változásai egységes rendszerben, a lehető legrövidebb időn belül, teljesen kontrollált folyamatok mentén történjenek meg. A projekt harmadik fázisától pedig konkrét hatékonyságjavulást várnak, például az IT Help Deskre beérkező hívások számában és a rendszerekkel kapcsolatos feladatokban is.

Áttekintés

A Magyar Telekom Csoportról — A Magyar Telekom Nyrt. Magyarország legnagyobb távközlési szolgáltatója. Üzleti tevékenységét három üzletágán keresztül látja el: Lakossági szolgáltatások (T-Mobile, T-Com, T-Online és T-Kábel márka); Vállalati szolgáltatások (T-Systems márka); Új üzleti területek és üzletfejlesztés (tartalom- és médiaszolgáltatások). A Magyar Telekom többségi tulajdonosa Macedónia és Montenegró legnagyobb távközlési szolgáltatójának, és alternatív szolgáltatóként jelen van Bulgária, Románia és Ukrajna távközlési piacain is. Többségi részvényese a Deutsche Telekom AG.

Kihívás

„A Magyar Telekomnál 2007 nyarán született döntés a vállalat üzletágainak informatikai integrációjáról. A konszolidáció keretében a jogosultságigénylési folyamatok egységesítésére is szükség volt, hiszen korábban különálló rendszerekben történt az igénylések kezelése. Vállalatunknál több mint 10.000 munkavállaló jogosultságkezelési feladatait kellett megoldani 2008. január 1-jétől. A piacon elérhető személyazonosság alapú biztonsági megoldások közül a Novell Identity Manager megoldását választottuk, amelynek rekordidő alatt történő bevezetésében a Novell Magyarország szakmai háttértámogatásának is nagy szerepe volt. A kiválasztott jogosultságkezelő megoldásnak egy szigorú POC (Proof of Concept) eljárási folyamatnak kellett megfelelnie, melynek lényege, hogy a Magyar Telekom által kiadott próbafeladatokat a szállítónak igen rövid határidőn belül (1-2 nap) kellett a rendszerünkben implementálnia. Így mérhettük le az eszköz és a bevezetést végző csapat rátermettségét” – mondta Gerencsér László, a Magyar Telekom IT biztonsági osztályvezetője.

Kihívások, nehézségek

A projekt megvalósításához a szűk keresztmetszetet az időhiány jelentette, tapasztalatok szerint egy hasonló méretű projekt megvalósítása kb. 1 évbe telik. Ezért gyors tervezésre és feszített tempójú implementációra volt szükség. A tesztelési lehetőségek is korlátozottak voltak, így bizonyos esetekben az éles rendszeren kellett végrehajtani az azonnali változtatásokat. Az új rendszerre átállás egy ütemben történt a teljes felhasználói- és rendszerkörben.

A siker kritériumai

Mind a belső erőforrások, a Magyar Telekom cégcsoport szintű koordináló csapata, mind a külső erőforrás, a feladat végrehajtását jól kivitelező Novell szakértők kiváló munkát végeztek. A projekt szigorú ütemezés szerint zajlott, amely azonnali döntéshozást igényelt a felek részéről. A folyamatok adaptálásánál ésszerű kompromisszumokra volt szükség.

Megoldás

A Novell Identiy Manager személyazonosság- és jogosultságkezelési megoldásának hazai piacvezető szerepét erősíti, hogy a Magyar Telekom Csoport is a Novell Identity Manager megoldását választotta jogosultságkezelési folyamatainak konszolidálásához. A komplex informatikai rendszerek üzemeltetői számára nem ismeretlen a vállalati rendszerek, eszközök és alkalmazások elérésének biztosításával járó folyamatos teher. Az újonnan felvettek, valamint a kilépők adminisztrálása, a partnerek adatainak karbantartása, a szervezeti átalakítások, vállalati fúziók folyamatos adminisztrációt jelentenek. Különösen igaz ez egy olyan nagyvállalatra, mint a Magyar Telekom Csoport, amely az ország egyik legnagyobb informatikai rendszerét működteti.

A Novell Identity Manager nagymértékben leegyszerűsíti a személyazonosság-kezelés folyamatát, miközben garantálja a kritikus fontosságú adatok védelmét. A Novell megoldása automatizálja a felhasználó-létrehozás és jelszókezelés felügyeletét a felhasználó teljes életciklusára vonatkozóan – azonnali hozzáférést biztosít az új felhasználóknak, szükség szerint módosítja, vagy megszünteti a hozzáférést az összes rendszeren, és egységesíti a jelszókezelést. A Novell Identity Managert a Gartner független piacelemző cég a felhasználó- és jogosultságkezelést vizsgáló Magic Quadrant jelentésében a vezető megoldások közé sorolta.

Eredmények

„A kiválasztási folyamat során a Novell tanácsadói csapata valamint a Novell Identity Manager teljesítette legjobban az elvárásainkat” – mondta Gerencsér László, a Magyar Telekom IT biztonsági osztályvezetője. „Az új egységes jogosultságkezelő rendszerrel az a célunk, hogy az informatikai jogosultságok változásai egységes rendszerben, a lehető legrövidebb időn belül, teljesen kontrollált folyamatok mentén történjenek meg. A projekt harmadik fázisától pedig konkrét hatékonyságjavulást várunk, például az IT Help Deskre beérkező hívások számában és a rendszerekkel kapcsolatos feladatokban is” – tette hozzá Gerencsér László.

A projekt első fázisa, az egységes jogosultságkezelő rendszer 2008. január 1-jével éles üzemben működik, jelenleg a projekt második fázisa, a folyamatok egységesítése és a régi rendszerek kiváltása zajlik, és várhatóan 2008. év végén kezdődik a harmadik szakasz, a jogosultság menedzsment automatizálás.

Request a Call

Submit a service request

* Required Fields

First Name is a required field
Last Name is a required field
Email is a required field
Company is a required field
Phone is a required field
City is a required field
Country is a required field
Address is a required field
Zip/Postal Code is a required field
State is a required field
Comments is a required field

Read our Privacy Policy.

Request a Call

Kapcsolódó Termékek & Megoldások

© 2015 Micro Focus