NetMail

A Novell NetMail egy méretezhető, nagyteljesítmény elektronikus levelezési és naptárkezelési rendszer, amely a szabványos internetes üzenettovábbítási, együttmködési és biztonsági protokollokat alkalmazza. A NetMail szorosan ráépül a Novell eDirectory (korábban NDS) címtárra, és ez méretezhetőségben, biztonságban és felügyelhetőségben komoly előnyöket biztosít a termék felhasználói számára.

A NetMail szolgáltatásai, előnyei

 • 100%-ban az internetes szabványokra épülő architektúra. Az SMTP, POP3, IMAP4, MIME, iCal, SSL v3, LDAP és HTML-szabványok kezelése. A NetMail fejlesztésekor az internetes szabványok kezelése az egyik legfontosabb szempont, így a termék az egyre újabb és újabb szabványok felhasználásával bővíti funkcionalitását, garantálva ezzel a különböző levelezőszerverekkel és kliensekkel való megbízhtó együttmködést.
 • Levelezési felület. A NetMail támogatja a Post Office Protocol Version 3 (POP3) és Internet Message Access Protocol Version 4 (IMAP4) szabványt, így a felhasználók tetszés szerint választhatnak a legnépszerűbb levelező kliens programok között. Használható többek között a Novell GroupWise, a Microsoft Outlook, vagy Outlook Expressz, a Netscape Communicator, az Eudora, a Pine, a Pegasus Mail és még sok más integrált vagy önálló e-mail kliensprogram. A NetMail-hez biztosít a Novell egy böngésző alapú felületet is, így bármilyen platformról egy egyszerű webes felületen keresztül is kezelhetjük a postaládánkat.
 • Naptárkezelés. A NetMail támogatja az iCal (iCalendar) protokollt. Ez a protokoll egységes formátumot biztosít a naptárkezelési és időbeosztási adatok kezeléséhez. A NetMail naptárkezelési funkciói – például a naptáresemények, feladatok és megjegyzések – elérhetők bármilyen iCal kompatibilis email kliens programból (pl. Outlook XP), vagy a NetMail webes felületén keresztül.
 • Mobil eszközök támogatása. A NetMail kezeli a WAP és WML szabványt és minden olyan vezeték nélküli szolgáltatással, eszközzel együttmködik az egész világon, amelyek megfelelnek ezeknek a szabványoknak. A NetMail mindenféle böngésző alapú hozzáférési eszközt is támogat. A NetMail lehetővé teszi továbbá a levelek, a naptár- és címjegyzék-adatok Palm OS és Pocket PC kézi gépekkel történő szinkronizációját is bármely hálózati munkaállomásról, amelyen fut a szinkronizációs szoftver és csatlakozik hozzá a dokkolóeszköz. Az eszközök ilyen széles körének kezelése azt jelenti, hogy kibővíthetők a hálózatok mindenféle típusú alkalmazottak kiszolgálására — a hagyományosan kapcsolódó alkalmazottakon, pl. vezetőkön és adminisztrátorokon túl az íróasztal nélküli, nem irodai munkát végző dolgozókra is.
 • Címjegyzék kezelés. A NetMail automatikusan generál egy rendszercímjegyzéket az eDirectory-ban tárolt NetMail felhasználókról. Bármilyen LDAP címjegyzéket integrálhatunk a rendszerbe, és így pl. egy tetszőleges LDAP címtárban (pl. Novell eDirectory) tárolt ügyféllista is elérhető a NetMail felületéről. A NetMail-ben természtesen arra is lehetőség van, hogy a fenti címjegyzékek használata mellett a felhasználók saját címlistákat is kezeljenek.
 • Beépített listaszerver. Az eDirectory-ban tárolt információkhoz (szervezeti egységek, felhasználók, csoportok, szerepek stb.) könnyen rendelhetünk levelezési listákat. A létrehozott levelezési listákra a hagyományos módon, pl. egy levél küldésével tudunk a későbbiekben fel, illetve leiratkozni.
 • Postaproxy. A felhasználók további POP- vagy IMAP-azonosítókat adhatnak meg (munkahely, iskola, másik szolgáltató stb.) és a NetMail ugyanúgy letölti az e címekre érkezett üzeneteket, mintha azokat eredetileg a felhasználó NetMail-es email címére küldték volna.
 • Szabályok. A felhasználók a leveleket feldolgozó szabályokat készíthetnek, amelyek a szerveren futnak le. A felhasználó beavatkozása nélkül mozgathatók, törölhetők, továbbíthatók és másolhatók az üzenetek.
 • A kéretlen levelek szrése. A NetMail a jelenleg legjobbnak számító védekezési funkciókat biztosítja: a feketelistás szerverek különböző adatbázisokban valós időben történő ellenőrzését, a visszirányú DNS-feloldást, az IP-címtartományok szrését, a hitelesített SMTP-kapcsolatokat és még sok minden mást.
 • Virusellenőrzés. A NetMail Anti-virus Agent komponense a McAfee NetShield, Computer Associates InoculateIT/eTrust vagy Symantec CarrierScan (másik nevén Symantec Scan Engine 3.0) víruskereső programokkal integrálódva biztosít víruskeresési és víruseltávolítási funkciókat a NetMail által kezelt üzenetekhez. Függetlenül attól, hogy külső címekről érkező, vagy belső, a NetMail-rendszert soha el nem hagyó üzenetekről van szó, minden üzenet átvizsgálásra kerül.
 • Saját felügyeleti felület. A WebMail felületen keresztül a felhasználók maguk végezhetnek el számos felügyeleti feladatot, például a jelszavak megváltoztatását, a postaproxy szolgáltatásainak megadását, az automatikus továbbítási és válaszolási szabályok létrehozását.
 • Egypontos felügyelet. A rendszergazdák egyetlen pontból, az eDirectory segítségével felügyelhetik az összes NetMail felhasználót, a hardver és szoftver konfigurációt és a biztonság összes aspektusát. Globális képet kapnak a rendszerről, ami leegyszerűsíti a felhasználók létrehozását, adminisztrációját és támogatását. A NetMail kétféle rendszergazdai felületet kínál: egyaránt felügyelhető a NetWare Administratorból (NWAdmin) és a WebAdmin nev programból. Az NWAdminnal „jóban lévő” rendszergazdák az NWAdmin bővítőmodullal (snapin) tarthatják karban a NetMail rendszert. Ez a bővítőmodul gondoskodik arról, hogy a NetMail-objektumok létrehozhatók és módosíthatók legyenek az NWAdminból. A Webet előnyben részesítők pedig használhatják a böngésző alapú, „bármikor, bárhonnan” típusú hozzáférést kínáló WebAdmin felületet. A WebAdmin esetében az összes tevékenység elvégezhető titkosított (SSL-) kapcsolatokon keresztül is. Az SSL támogatása azt jelenti, hogy a NetMail-rendszer biztonságosan felügyelhető távolról, az interneten keresztül.
 • Egypéldányos üzenettár. A több felhasználónak elküldött üzenetek csak egyszer tárolódnak, a felhasználók csak hivatkozásokat kapnak rá. Ez csökkenti a lemezterület-igényt.
 • Biztonság. A NetMail védi a rendszer integritását: a Secure Sockets Layer (SSL) 3.0 protokoll használata lehetővé teszi a titkosított kapcsolaton keresztüli távoli szerver-felügyeletet és a biztonságos kliens–szerver kommunikációt. A NetMail ugyancsak támogatja a szabványos X.509 alapú tanúsítványok kezelését.
 • Szerver API és bővíthetőség. A Networked Messaging Application Protocol (hálózati üzenettovábbítási alkalmazási protokoll, NMAP) egy RFC-típusú protokoll, amely lehetőséget és megfelelő mechanizmust biztosít az üzenettovábbítási rendszer funkcionalitásának bővítéséhez. Az új funkciók (fax, hang, vírusellenőrzés stb.) az NMAP-on keresztül, az ingyenes NetMail fejlesztői készlet segítségével integrálhatók az üzenettovábbítási rendszerrel.
 • Kiváló teljesítmény és méretezhetőség. A NetMail egy kiváló teljesítmény, jól méretezhető üzenettovábbítási rendszer, amelyik a szokásos konfigurációkban könnyedén feldolgoz napi 1 millió üzenetet. A NetMail gyakorlatilag bármekkora környezetben használható, 10 felhasználótól akár százezerig is. A NetMail megoldást kínál az e-mail és naptárkezelési funkciókat az íróasztal nélküli dolgozókra is kiterjeszteni kívánó nagyvállalatok számára éppúgy, mint az internet-szolgáltatók (ISP-k), az alkalmazás-szolgáltatók (ASP-k), a felsőoktatási intézmények, iskolák, kormányzati egységek, továbbá kis- és közepes vállalatok számára.
 • Platformfüggetlenség. A NetMail az összes népszerű platformon fut, így Linuxon, NetWare-en, Solarison és Windows XP/2000/NT-n is. A NetMail kínálta előnyök tehát nem kell, hogy új, az informatikai környezetet elbonyolító platformok bevezetésével járjanak.
 • Rendszerfelügyelet. A program bőséges rendszerfigyelési, naplózási és jelentéskészítési funkciókat kínál. A NetMail folyamatosan figyeli az üzenetkezelő szerver teljesítményét is. Mindezen funkciók segítségével a rendszergazdák garantálhatják a rendszer maximális teljesítményét és a folyamatos, kiváló minőség szolgáltatást a felhasználók számára.

A Novell MyRealBox nev ingyenes e-mail szolgáltatása is a Novell Netmail technológiájára épül. Tekintse meg n is a http://www.myrealbox.com címen.