Termékek

SUSE Linux Professional 9.3 - Termékismertető

Tartalom

Az eddigi legteljesebb Linux disztribúció - már magyarul is

A SUSE Linux Professional 9.3. kitűnő választás az otthoni felhasználók számára a hatékony és biztonságos munkavégzéshez. A termék egy könnyen telepíthető Linux alapú operációs rendszert tartalmaz, amelynek segítségével szabadon böngészhet a weben, e-maileket küldhet, chatelhet barátaival, rendszerezheti és szerkesztheti digitális fényképeit, filmeket és zenéket játszhat le, vagy éppen dokumentumokat és táblázatokat készíthet. Akár egy weboldalt vagy blogot is fenntarthat, de létrehozhatja saját otthoni hálózatát, és kifejlesztheti testreszabott, egyedi alkalmazásait is.

A SUSE Linux Professional biztosítja az otthoni alkalmazásokhoz és hálózathasználathoz szükséges funkciókat, kezdő és haladó Linux felhasználók számára egyaránt. A Magyarországon meghonosodott megoldások is a termék részét képezik, mint például a Firefox és az OpenOffice. Magyarországon például minden ötödik felhasználó Firefox böngészőt használ - a webes statisztikákat készítő francia XiTi május végi adatai szerint. Emellett az újonnan bevezetett technológiák, mint például a Beagle és a Xen alkalmazások is jelentős értéket képviselnek. A telepítő alkalmazás futtatása után máris használhatja a Linuxot. Választhatja az alapértelmezett alkalmazáskészletet, vagy egyéni igényeihez alakíthatja számítástechnikai környezetét, válogatva a több mint 1000 nyílt forráskódú alkalmazás közül. Mindezt a teljesen magyar nyelvű menü és telepítési támogatás, valamint a közel 1100 oldalas - szintén magyar nyelvű - dokumentáció.

Mivel Linuxról van szó, a rendszer természetéből adódóan biztonságos, gyakorlatilag immunis az e-mailekből és a webről származó vírusokra és férgekre. De természetesen a szoftverben vannak további megbízható, beépített biztonsági megoldások. Mindezek biztosítják az otthoni felhasználók teljes körű kiszolgálását.

A vállalati felhasználók számára is kiváló döntés a SUSE LINUX Professional 9.3, hiszen bepillantást nyújt az olyan technológiákba, mint a Xen (virtuális munkaállomások), az OpenOffice 2.0 (irodai csomag), a Beagle (keresés munkaállomásokon) és a Mono (nyílt forrású fejlesztési környezet). Ezek a technológiák folyamatos fejlesztés alatt állnak, hogy a teljes körű vállalti alkalmazhatóság elérésével megjelenjenek a Novell jövőbeni vállalati Linux ajánlataiban.

Az otthoni munkaállomás szolgáltatásai

A SUSE Linux Professional 9.3 tartalmazza a legújabb alkalmazásokat, amelyek segítségével elvégezheti otthoni informatikai feladatait. Függetlenül attól, hogy azonnali üzenetküldésről vagy a barátokkal történő kommunikációról, képek létrehozásáról és átalakításáról, vagy digitális képek és zenefájlok rendszerezéséről van szó, a SUSE Linux Professional 9.3-ban megtalálja, amire szüksége lehet. Elérhető a Beagle, a legújabb Linux keresési technológia is, egy hatékony nyílt forráskódú keresőmotor - amely az összes személyes információit azonnal elérhetővé teszi. Emellett hatékony spamszűrő és víruskereső eszközök is részei az operációs rendszernek.

Internet és üzenetkezelés

Biztonságosan és zökkenőmentesen böngészheti a webet a Mozilla Firefox segítségével. A felugró ablakok blokkolásával, a lapokra osztott böngészővel, az aktív könyvjelzőkkel, a számtalan testreszabási lehetőségekkel és további szolgáltatásokkal nem csoda, hogy ez a világ legkedveltebb nyílt forráskódú böngészője. A naptár és e-mail funkciók eléréséhez a Novell® Evolution™ és a Kontact kínálnak könnyen használható megoldásokat. Még a chatelés is egyszerűbb a Gaim és a Kopete segítségével, amelyek lehetővé teszik, hogy barátaival az AOL Instant Messenger, az ICQ, az IRC, az MSN Messenger, a Yahoo! és számos más népszerű chat szolgáltatáson keresztül beszélgessen - mindezt egyetlen alkalmazásból.

Otthoni iroda és termelékenység

A Linuxszal problémamentesen dolgozhat az OpenOffice.org 2.0-nak köszönhetően. A termék egy hatékony termelékenységi csomag. Olvashat és létrehozhat dokumentumokat, táblázatokat és grafikus bemutatókat, amelyeket megoszthat azon kollégáival és barátaival is, akik még mindig a Microsoft termékeit használják. Az Adobe Reader 7 for Linux szintén a csomag része, így külön szoftver telepítése nélkül gyorsan és könnyen elérheti a PDF dokumentumait.

Biztonság és hordozhatóság

A SUSE Linux Professional 9.3 termékkel számos funkciót használhat - függetlenül attól, hol tartózkodik. A Linphone segítségével felhívhatja barátait és kollégáit és csak az internetkapcsolat árát kell kifizetnie. Gyorsan és könnyen csatlakozhat hálózatokra a továbbfejlesztett WiFi funkció segítségével. Szabadon használhatja a Bluetooth eszközöket, hiszen a SUSE Linux Professional 9.3 automatikusan felismeri azokat. Mindemellett a legjobb, hogy sosem kell aggódnia munkája biztonsága miatt; egy beépített tűzfal és vírusvédelmi szoftver védi a rosszindulatú támadások és más fenyegetések ellen.

Grafika és multimédia

Változtassa munkaállomását személyes kreatív stúdiójává! A grafikáktól a videókig és képekig a SUSE Linux Professional minden eszközt biztosít a kitűnő minőségű anyagok támogatásához, létrehozásához, szerkesztéséhez, szervezéséhez és kezeléséhez. Kérjen további információkat a SUSE Linux Professional termékben található digitális fénykép rendszerezőkről és más könnyen használható multimédiás alkalmazásokról: a GIMP 2.2, a k3b, a RealPlayer 10 és a MainActor 5 termékekről.

Játékok és szórakozás

Ha készen áll a kikapcsolódásra, a SUSE Linux Professional 9.3 termékben szórakoztató alkalmazások teljes skálájából választhat. Olyan népszerű játékokat is talál itt, mint a Freeciv és a SuperTux, amikkel már csak azért is játszani fog, hogy lássa, milyen a kikapcsolódás a Linux környezetben.

Könnyű használat

A SUSE Linux Professional a kezdő Linux felhasználók számára is vonzó, de még a legnagyobb szakértelmű Linux felhasználók és fejlesztők számára is kínál új eszközöket és alkalmazásokat. Az alábbiakban olvashat néhány olyan összetevőről, amelyek megkönnyítik a SUSE Linux Professional 9.3 használatát:

Telepítés

A SUSE Linux Professional 9.3 telepítése néhány lépésben elvégezhető, és már készen is áll a használatra. Az alapértelmezett csomag kiválasztásával gyorsan elkezdheti használni a szoftvert, vagy a telepítendő csomagok kiválasztásával testreszabhatja a beállításait. Emellett a SUSE Linux Professional, 90 nap telepítési támogatást biztosít, így ha problémája adódna a rendszer telepítése során, készen állunk segíteni.

YaST

A YaST a SUSE Linux Professional 9.3 felügyeletének alapja. Ez az az eszköz, amelynek köszönhetően a SUSE Linux olyan könnyen telepíthető. A YaST leegyszerűsíti a hardver (például a nyomtatók, a megjelenítési beállítások vagy akár a Bluetooth eszközök) és a szolgáltatások (például a DNS, a DHCP, a Samba és a tanúsítvány szerverek) konfigurálását.

Windows együttműködés

Az otthoni Microsoft Windows munkakörnyezet Linuxra váltása is rendkívül leegyszerűsödik, hiszen a SUSE Linux Professional számos olyan szolgáltatást tartalmaz, amelyekkel egyszerűen kezdheti el a Linux használatát - például biztosítja több rendszer indításának kezelését -, valamint olyan alkalmazásokat kínál, amelyek képesek a Windows alkalmazások fájlformátumainak használatára.

Dokumentáció

A SUSE Linux Professional 9.3 magyar nyelvű, 1100 oldalas részletes dokumentációjából választ kaphat bármilyen felmerülő kérdésére a telepítésre és az alkalmazások használatára vonatkozóan. Tartalmaz egy Felhasználói kézikönyvet, amelyben alapvető információkat talál és amely segítségével gyorsan elkezdheti használni a terméket, valamint egy teljes Rendszergazda kézikönyvet, amelyben átfogó információkat talál a SUSE Linux Professional szolgáltatásairól.

Otthoni hálózati szolgáltatások

A nyílt forráskódú hálózati funkciók legújabb változataival használva - mint például a Samba, az Apache, a DNS és a DHCP - olyan robusztus otthoni hálózatot építhet ki, amelynek része a webszolgáltatás, a központi nyomtatás. A speciális funkciók felgyorsítják a folyamatokat a szerverek telepítésétől és konfigurálásától a szoftverek frissítéséig, így a SUSE Linux Professional a kiskereskedelmi Linux csomagok közül eddigi legátfogóbb eszközkészletet tartalmazza.

YaST hálózatkezelés

A YaST a SUSE Linux Professional 9.3 felügyeletének alapja. A YaST nem csak a telepítést egyszerűsíti le, hanem az otthoni hálózat konfigurálását is. A YaST felügyeleti konzol számos új modult biztosít az otthoni hálózatok felügyeletéhez, lehetővé téve a számítógép DNS, Samba, DHCP vagy Web szerverként történő használatát.

Linux szerver

A SUSE Linux Professional egyedi és nyílt felügyeleti lehetőségeivel könnyen telepítheti, konfigurálhatja, biztonságossá teheti és frissítheti a Linux szervert otthoni hálózata bármelyik részén. Emellett a SUSE Linux Professional tartalmazza az Apache, DNS, DHCP, Samba, NFS, SLP és NIS legfrissebb verzióit.

Páratlan biztonság

A Linux szabványos biztonsági lehetőségei, a népszerű titkosítási sémák támogatása, a tanúsítványkezelés és az OpenLDAP mellett a SUSE Linux Professional 9.3 tartalmazza a SUSE tűzfalat az otthoni hálózat további védelmének biztosításához. A SUSE tűzfal automatikusan aktiválásra kerül a telepítés után, és gondoskodik róla, hogy személyes információi és digitális értékei teljes mértékben biztonságban legyenek. Használhatja a beépített SpamAssassin és virus blocker alkalmazásokat is, amelyekkel éjjel-nappal védheti rendszerét.

Alkalmazásfejlesztési funkciók

A meghonosodott fejlesztési szabványokkal - például az Eclipse és a KDevelop -, valamint a legújabb nyílt forráskódú eszközökkel - például a Mono és a Xen - látni fogja, hogy a SUSE Linux Professional 9.3-ben található eszközök lehetővé teszik hatékony linuxos és többplatformos alkalmazások kifejlesztését. Emellett a MySQL, a PostgreSQL és a Derby rendszerekhez hasonló hatékony adatbázis-alkalmazásokat alkalmazásfejlesztési forrásként használva még tovább juthat!

Xen

A Xen az x86 számítógépekre készített virtuális számítógép-felügyeleti eszköz, amely támogatja egy operációs rendszer több példányának elindítását. Az eszköz biztosítja a virtuális gépi környezetek teljes mértékű elkülönítését, minimális teljesítménycsökkenéssel. A Xen segítségével kevesebb szerverre van szüksége, így egyszerűbbé válik azok felügyelete, csökkennek a hardverköltségek és könnyebben alkalmazkodhat a változó terhelésekhez.

Fejlesztői környezetek

A KDevelop, az Eclipse, a Mono és hasonló környezetek használatával a SUSE Linux Professional 9.3 többféle fejlesztőkörnyezetet is kínál. Az alkalmazások gazdag eszközkészletének és széles körű szabványtámogatásának köszönhetően egyedülálló sebességgel készíthetőek hatékony többplatformos alkalmazások.

Adatbázisok

A PostgreSQL, a MySQL és a Derby segítségével az adatbázisok fejlesztése és kezelése jobb, mint valaha. A PostgreSQL egy nagy mértékben skálázható, SQL-kompatibilis, nyílt forráskódú adatbáziskezelő rendszer. Legújabb szolgáltatásai között megtalálhatók a mentési pontok - amelyek lehetővé teszik, hogy tranzakciók egyes részei megszakításra kerüljenek a tranzakció többi részének befolyásolása nélkül -, az idő alapján történő visszaállítás, a táblaterek, az oszloptípus-módosítások, az új, szerver oldali Perl nyelv és még sok más új szolgáltatás.

A MySQL egy vonzó alternatívája a nagy költségű, összetett adatbázis technológiáknak. A legnépszerűbb nyílt forrású adatbázisként páratlan sebességet és skálázhatóságot, továbbá valódi megbízhatóságot kínál.

A Derby technológia egyszerű, és nem igényel felügyeleti feladatokat a végfelhasználók részéről. Miközben a tradicionális adatbázisrendszerek a fizikai védelemre (például egy zárt gépteremre) alapoznak, a Derby adatbázisok természetükből adódóan biztonságosak, és gyakran olyan védtelen környezetekben használják azokat, mint a laptopok vagy a felügyelet nélkül hagyott hardverek.

X.org

A SUSE Linux Professional 9.3 tartalmazza az X.org 6.8.2 verzióját. Az X.org az X Window System ablakkezelő rendszer legújabb kiadása, a Linux és a UNIX rendszerhez hasonló operációs rendszerek szabványos grafikus felülete. Az új funkciók között videó meghajtóprogramok, infrastruktúra-frissítések, biztonsági frissítések és más fejlesztések találhatók.

A legújabb Linux kernel

A Linux 2.6 kernel a legújabb Linux kiadás, amelyet nagy teljesítményre optimalizáltak. Az új funkciók között skálázhatósági fejlesztések, fejlett memória- és eszközkezelés, és egyéb újdonságok is találhatók.

Compiler

A GNU Compiler Collection (GCC) GCC 3.3.5 felületet biztosít a C, C++, ObjC, Fortran, Java, Ada és számos más fejlesztőinyelv számára. Emellett tartalmazza az egyes nyelvek továbbfejlesztett könyvtárait is.