Novell Home

Magyar Telekom Nyrt.

A hoszting és kolokációs üzletágban piacvezető T-Systems virtuális szerverhosztingot kínál ügyfeleinek a Novell SUSE® Linux Enterprise Server Xen alapú virtualizációs megoldásaival.

A T-Systemsről

A T-Systems a Magyar Telekom üzleti márkájaként a nagyvállalatok és kormányzati intézmények mellett a kis- és középvállalatokat is kiszolgálja infokommunikációs szolgáltatásokkal. Így egy szolgáltatótól szerezhetik be partnereik a vezetékes, a mobil-, az internet- és az IT-szolgáltatásokat, vagyis üzleti kapcsolataik egyszerűbbé és rugalmasabbá válnak. Az egyesített szakértelem és kompetencia révén a T-Systems a lehető leghatékonyabb szolgáltatás- és megoldáskombinációt alakítja ki ügyfelei számára, akik ennek révén tényleges versenyelőnyre tehetnek szert saját tevékenységi körükben. A T-Systems termékportfóliója az egyszerű üzleti hangtermékektől a halózatintegrációs szolgáltatásokon át a komplex ICT-megoldásokig teljes körű, innovatív szolgáltatásokat foglal magában.

A T-Systems hoszting- és kolokációs szolgáltatásai: az Adatpark

A nagyvállalatok mindegyike, míg a kis- és középvállalkozások egyre nagyobb hányada használ üzletileg kritikus alkalmazásokat, például: vállalatirányítási rendszereket. Áramkimaradás, bűncselekmény, elemi kár esetén a szerverek kiesése óriási károkat okozhat, ezért az üzletmenet folytonossága függ az IT-rendszer megbízható működésétől és skálázhatóságától, másrészt a cég fejlődésével az IT-rendszereknek is lépést kell tartaniuk. Ezeknek a problémáknak a megelőzésére ideális megoldást jelentenek a hoszting szolgáltatások.

Kihívás

A szerverhoszting-szolgáltatások népszerűsége miatt az ilyen adatközpontokban üzemelő gépek száma folyamatosan nő. Ezek működtetése egyre nagyobb kihívás, ugyanis nem csak helyet foglalnak, folyamatos tápellátást és megfelelő hűtést igényelnek, hanem kritikus tömeg fölött a menedzselésük is egyre bonyolultabbá válik. A kapacitások bővítése sem tudja azonnal követni az ügyfelek gyorsan változó igényeit, egy új szerver beüzemelése idő- és munkaigényes feladat.

A T-Systems Magyarország piacvezető hoszting- és kolokációs szolgáltatójaként kiemelt figyelmet fordít szolgáltatás-portfoliójának folyamatos fejlesztésére. A vállalat fontosnak tartja, hogy szolgáltatásait a kis-, közép-, és nagyvállalati ügyfeleik is egyedi igényeik szerint, könnyen testre szabhassák és igénybe vehessék. A virtualizáció lehetővé teszi eme kihívások leküzdését. A virtuális gépek gyorsan létrehozhatók, az általuk használt erőforrások akár menet közben is módosíthatók, hiba esetén a szerverek között mozgathatók, ráadásul segítségükkel az adatközpont kihasználtsága is látványosan javítható. Összességében egy virtualizált infrastruktúra kevesebb hardvert igényel, ezáltal energiafelhasználása is alacsonyabb és hatékonyabban felügyelhető.

A vállalat saját mérései alapján az Adatparkban elhelyezett szerverek 95%-a nem használja ki a rendelkezésre álló erőforrásokat. A hatékonyabb kihasználtság és a szerverek magasabb fokú rendelkezésre állása érdekében egy leállásbiztos rendszer felépítését kezdték meg 2007-től. Ügyfeleik alkalmazásait nagy megbízhatóságú, többszörösen redundáns szerverfüzéreiken helyezték el – így az alkalmazások bármilyen esetleges meghibásodás esetén a másodperc töredéke alatt (300 ms) átmigrálódnak a redundanciát biztosító új infrastruktúrára.

Megoldás

Az új szolgáltatás alap-infrastruktúrájának kiépítéséhez több megoldást is tesztelt a T-Systems, majd a kedvező ár-érték miatt a Novell SUSE Linux Enterprise Serverre esett a választásuk, amelynek teljesítménye felülmúlta a kezdeti elvárásokat.

A SUSE Linux Enterprise Server egy vállalati szintű kiszolgáló, amely nyílt, méretezhető, nagyteljesítményű adatközponti megoldást kínál, beépített virtualizációt, alkalmazásvédelmet és rendszerfelügyeletet tartalmaz a hardverarchitektúrák teljes skáláján. A SUSE Linux Enterprise Server használható általános célú kiszolgálóként, de hangolható különféle terheléstípusokhoz is, és problémamentes együttműködést kínál a meglévő informatikai infrastruktúrával. A SUSE Linux Enterprise Server része a Xen virtualizációs technológia, amellyel hatékonyabban szervezhetők a vállalati terhelések és csökkenthetők a költségek. Maximális rugalmasságot biztosít: többféle terhelés is összevonható egyetlen kiszolgálón, vagy ha éppen az szükséges, egyetlen fajta terhelés is szétosztható több kiszolgálóra. Az üzleti igények irányítják az informatikai infrastruktúrát – nem pedig fordítva.

„A T-Systems részére a Novell egy hét csomópontból álló szerverfürtöt telepített SUSE Linux Enterprise Serverrel, amely integráltan tartalmazza a Xen virtualizációs köztes réteget. Ez teszi lehetővé ügyfeleink saját virtuális szervereinek üzemeltetését, a megoldás felépítéséből adódóan egyszerre biztosít hibatűrést és teljesítményelosztást, valamint lehetővé teszi a virtuális szerverek által használt erőforrások igény szerinti módosítását” – mondta Gulyás Zoltán, a T-Systems szerverhoszting szolgáltatások termékmenedzsere. „A Novell fejlesztésében elkészült egy webes felület, amely segítségével rendszergazdáink maguk konfigurálhatják egyedi erőforrásigényeiket. Beállíthatják például, hogy melyik nap mekkora teljesítményre, tárkapacitásra, rendelkezésre állásra vagy hálózati sávszélességre van szükség” – tette hozzá Gulyás Zoltán.

A SUSE Linux Enterprise Server beépített Xen alapú virtualizációjával a kihasználtság növelhető, az átlagosan jellemző 20 százalékos kihasználtságról akár 70 százalékra is. Segítségével összevonhatók a fizikai kiszolgálók és alkalmazások, így csökkennek a költségek, például a hardver, a karbantartás és az elektromos rendszer költségei. Javítható az üzletmenet folytonossága és a rendszerek hasznos üzemideje azáltal, hogy a különböző terhelések virtuális gépekre kerülnek, leállások nélkül. Emellett kihasználható az adatközpont meglévő extra kapacitása és javíthatók a válaszidők, ha a terheléseket csúcsidőben elosztjuk az adatközpont erőforrásai között. A kiszolgálók terhelései pedig virtuális farmokra vihetők át és a felszabaduló fizikai erőforrások más célokra is használhatók. Ezen kívül növelhető még az alkalmazások hordozhatósága és a rugalmasság a különféle hardverplatformok között.

Más gyártók licencpolitikájával ellentétben a SUSE Linux Enterprise Server esetén csak a fizikai gépekhez kell az előfizetést megvenni, nem kell külön licencdíjat fizetni a virtuális kiszolgálókhoz. A T-Systemsnek tehát elég volt a hét csomópontból álló fürthöz hét SUSE Linux Enterprise Server előfizetést vásárolnia, függetlenül attól, hogy ezen a rendszeren akár virtuális szerverek százai is futhatnak. Természetesen a rendszer tovább bővíthető, a kialakított metódus alapján további, hétcsomópontos építőkövekkel egészíthető ki, amennyiben az ügyféligények ezt megkövetelik. Egy több tucat csomópontot tartalmazó virtualizált infrastruktúra hatékony üzemeltetéséhez a Novell a PlateSpin adatközpont-felügyeleti megoldását javasolja.

A Microsofttal kötött átfogó együttműködési megállapodásnak köszönhetően a Novell továbbra is egyedülálló helyzetben van, hiszen a SUSE Linux Enterprise jelenleg az egyetlen Xen hypervisor, amelyre napjainkban a Microsoft teljes körű támogatást nyújt a Windows Server 2008 és a Windows Server 2003 virtuális vendégrendszerként történő futtatásához. A Microsoft kiszolgálóvirtualizáció-minősítési programjának célja, hogy rendszereik még megbízhatóbbak legyenek az ügyfelek számára.

„Az elkészült rendszer teljesítménye és megbízhatósága valóban felülmúlta kezdeti elvárásainkat. A Novell szakértőinek köszönhetően a rendszer képességei folyamatosan fejlődtek, újabb lehetőséget kínálva számunkra szolgáltatásunk minőségének további javításához” – mondta Gulyás Zoltán.

Eredmények

Az ügyfél elvárásaihoz maximális rugalmassággal alkalmazkodó rendszer épült ki. Az ügyfelek a Novell által kialakított webes felületen beállíthatják, hogy mennyi processzorra, tárhelyre, sávszélességre és rendelkezésre állásra van szükségük, és a szolgáltatás abban a minőségben áll rendelkezésükre. Így biztosak lehetnek abban, hogy csak olyan szolgáltatásért fizetnek, amelyet igénybe vettek, nincs feleslegesen, kihasználatlanul álló kapacitás.

„Piacvezető szerverhoszting-szolgáltatóként folyamatos innovációra törekszünk, amelyek biztosítják ügyfeleink számára a versenyképességet. Büszkék vagyunk arra, hogy a Novellel közösen egy olyan rendszert sikerült kiépítenünk, amely biztosítja felhasználóink számára, hogy pontosan annyi erőforrásért fizetnek, amennyit használnak. Nem kell felesleges többletkapacitást lekötniük a csúcsterhelések időszakára felkészülve, és így jelentős összeget takaríthatnak meg, miközben maximális minőségű szolgáltatást vehetnek igénybe” – mondta Gulyás Zoltán.

Request a Call

Submit a service request

* Required Fields

First Name is a required field
Last Name is a required field
Email is a required field
Company is a required field
Phone is a required field
City is a required field
Country is a required field
Address is a required field
Zip/Postal Code is a required field
State is a required field
Comments is a required field

Read our Privacy Policy.

Request a Call

Kapcsolódó Termékek & Megoldások

© 2015 Micro Focus