Termékek

Felügyeleti megoldások - A ZENworks termékcsalád

A Novell ZENworks integrált eszközök átfogó halmaza, amelyekkel automatizálható az informatikai rendszerek és üzleti folyamatok felügyelete az asztali gépek, noteszgépek, szerverek és kézi gépek teljes életciklusára vonatkozóan. A ZENworks új szintre emeli az erőforrások és a szolgáltatások biztosítását, ezáltal javítja az informatikai szervezet és eszközpark hatékonyságát, méretezhetőségét és rugalmasságát.

A Novell ZENworks vállalati szintű erőforrás-felügyelet megoldás Windows, NetWare és Linux platformokra egyaránt. A ZENworks az egyetlen olyan megoldás, amely irányelv alapú automatizálással segít az informatikai költségek kézbentartásában: megszüntet egy sor fárasztó rendszergazdai feladatot és maximalizálja az informatikai eszközök értékét a különféle szerver- és kliensplatformokon.

Munkaállomás felügyelet

A ZENworks Desktop Management az asztali számítógépek szoftvertelepítésének, frissítésének, javításának és átállításának egyedi, irányelv alapú automatizálásával csökkenti a rendszer összköltségét. Ideális mind homo-gén, mind pedig sokszínű, többplatformos környezetekhez – legyen az NetWare, Linux, Novell Open Enterprise Server vagy Windows –, és képes felügyelni különböző kliens-operációs rendszer verziókat a Windows 98-tól az XP-ig.

A ZENworks Desktop Management a kifinomult asztali felügyeleti funkciók teljes körét kínálja: többek között távoli felügyeletet, felhasználói munkahelyek átállításának támogatását, szabványos működési környezet (SOE) kialakítását és karbantartását, hardver- és szoftverleltárt, eszközfelügyeletet, optimalizált alkalmazáskézbesítést mind asztali, mind pedig szerver alapú alkalmazásokhoz.

Szerverfelügyelet

A ZENworks Server Management egy egyedi, többplatformos megoldás, amely képes automatizálni a szerverek felügyeletét a szervezet összes NetWare, Windows, Novell Open Enterprise Server és Linux szerverére. A ZENworks Server Management a szerverek hasonlóságára és irányelvekre építve állítja be automatikusan a szervereket, készíti el a hardver- és szoftverleltárakat és telepíti intelligensen az alkalmazásokat, fájlokat és szoftverjavításokat. A ZENworks Server Management továbbá tartalmaz egy SNMP alapú szerver és hálózat-felügyeleti szolgáltatást, amely képes az informatikai rendszer felderítésére, hálózati térkép rajzolására és a hibaüzenetek központi kezelésére.

Kézi gépek felügyelete

A ZENworks Handheld Management közvetlen választ ad a kézi eszközökkel kapcsolatos szokásos felügyeleti problémákra:

 • automatizálja az eszközök felügyeletét,
 • megerősíti a biztonságot, és megnöveli a felhasználók termelékenységét Palm, Windows CE, Pocket PC, RIM Blackberry és egyéb kézi eszközökön.

A ZENworks Handheld Management segítségével kézi gépeken:

 • központilag kényszeríthető ki a jelszavak használata,
 • telepíthetők szabványos rendszerképek, illetve számos más típusú tartalom,
 • frissíthetők az alkalmazások,
 • azonosíthatók az elveszett eszközök,
 • beállíthatók szabványos konfigurációk,
 • figyelhető a licencrend betartása.

A ZENworks Handheld Management bevonja a kézi gépeket a biztonságos, szabványos és központilag felügyelt termelékenységnövelő eszközök világába.

Adatok felügyelete

A ZENworks Data Management automatikusan elmenti és szinkronizálja az adatokat különféle eszközök között – akár az interneten keresztül is. Célja, hogy csökkentse az adatvesztésből származó költségeket, lehetővé tegye a gyors adat-helyreállítást és csökkentse a hozzáféréssel kapcsolatos helpdesk hívások számát.

A ZENworks Data Management segítségével a helyi számítógépeken tárolt adatok automatikusan – emberi beavatkozás nélkül – mentésre kerülnek, vagyis az értékes információ soha nem vész el.

Linux-felügyelet

A ZENworks Linux Management irányelvekre épülő felügyeletet valósít meg Linux-szervereken és linuxos asztali gépeken – nagy mértékben csökkentve a linuxos eszközök üzemeltetési költségeit.

Megvalósítja többek között:

 • a szoftverfüggőségek feloldását és a linuxos szoftvertelepítés csomagkövetelményeinek automatikus meghatározását,
 • a javítások automatizált kezelését,
 • a szoftvercsomagok visszagörgetésének lehetőségét,
 • a leltározást és távoli vezérlést,
 • a központi rendszer-képfelügyeletet,
 • az asztali irányelvek használatát,
 • naplózást és rendszerfigyelést.

Mindezen funkciók egy intuitív, webes felügyeleti konzolról érhetők el, így a Linux kényelmesen integrálható a meglévő felügyeleti környezetbe –, további költségek nélkül, nem növelve tovább az informatikai szakem- berek terheit.

Eszközfelügyelet

A ZENworks Asset Management az informatikai vagyon leltározását, a szoftverhasználati információk összegyűjtését, valamint a licencek egységes kezelését valósítja meg és biztosítja a ma elérhető legátfogóbb, legpontosabb nézetet a telepített programokról és a meglévő licencekről. A teljes körű leltár, a vásárlási adatok és a szoftverhasználat integrált nyilvántartásával testre szabható nézetet kínál az informatikai eszközökről mind a gazdasági vezetők, mind pedig az informatikusok számára. Ily módon garantálható a licenceknek való megfelelés és ugyanakkor megszűnik a szoftverek feles-leges beszerzése is, vagyis csak annyi licencet kell vásárolni, amennyire a szervezetnek valóban szüksége van.

Flyer PDF formátumban

A Novell ZENworks programcsomag komponensei


Termékismertető
Funkciók és előnyök
Részletes ismertető (PDF)