Novell Home

Közép-európai Egyetem

A Közép-európai Egyetem a Novell alkalmazásvirtualizációs megoldásával tartja kézben a felügyeleti költségeit

A ZENworks Application Virtualization segítségével percek alatt elkészíthető az alkalmazások virtualizált változata, amelyek az operációs rendszertől függetlenül futtathatók, így akár egymással ütköző, vagy különböző operációs rendszert igénylő szoftverváltozatok is használhatók ugyanazon a számítógépen. A megoldással elkerülhető az alkalmazások helyi telepítése és beállítása az egyes munkaállomásokon, a diákok pedig nem csak a laborokban, hanem az egyetem területén bárhol, vagy akár otthonról is tudják használni az egyetemi szoftvereket saját notebookjaikon.

Áttekintés

A Közép-európai Egyetemről — A Közép-európai Egyetem (Central European University–CEU) az Amerikai Egyesült Államokban és Magyarországon akkreditált budapesti székhelyű felsőoktatási intézmény. A CEU egy globális társadalomtudományi, bölcsészettudományi, jogi, üzleti, környezetvédelmi, kormányzati és közpolitikai posztgraduális felsőoktatási intézmény, melynek 32 mester- és 10 doktori programján jelenleg 102 országból több mint 1600 hallgató tanul. Az 1991-ben alapított egyetem a nemzetközi oktatás egyik új modellje, napjaink közgazdaságtan-, társadalom- és politika által felvetett kérdések megvitatásának jelentős műhelye; az emberi jogokat tisztelő nyitott és demokratikus társadalmak kiépülésének támogatója. Mára összesen 100 országból közel 8600 végzett hallgatója van az intézménynek, akik az itt megszerzett magas szintű tudással és szakértelemmel a fontos munkaköröket tölthetnek be. Vezető pozíciókban találhatunk CEU-n végzett diákokat többek között az ENSZ, az UNICEF, a NATO, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (OSCE), a Nemzetközi Pénzügyi Alap (IMF), a Világbank, illetve az Európai Unió és az Európa Tanács intézményeiben is.

Kihívás

Az egyetemre jellemző, hogy a tanárok és a diákok nem csak a rendelkezésükre bocsátott egyetemi asztali számítógépeket használják munkájuk, illetve tanulmányaik során, hanem saját notebookjaikat is beviszik a laborba. Az így létrejövő, heterogén informatikai környezet nagy kihívás elé állítja az egyetem informatikai szakembergárdáját, hiszen az újonnan telepített szoftvereknek együtt kell működniük a meglévőkkel, csúcsteljesítménnyel és biztonságos környezetben kell futniuk. Az intézmény saját fejlesztésű tanulmányi rendszerének használatához egy speciális Microsoft Java változattal működő Internet Explorer szükséges, ami eddig kizárólag a CEU belső hálózatán volt elérhető. Az Internet Explorer frissítéseit emiatt nem lehetett központilag telepíteni, az informatikusok személyesen kerestek fel minden számítógépet, kézzel frissítették és helyezték üzembe a böngészőt. Az ehhez hasonló alkalmazások miatt egyre fontosabbá vált az egyetem informatikusai számára, hogy a frissítéseket és az új alkalmazások telepítését központilag tudják kezelni.

További problémát jelentett az új szoftvertelepítéseket követő alkalmazásütközés. Az alkalmazásütközések kialakulásának leggyakoribb oka, hogy a számítógép merevlemezén tárolt alkalmazások megosztják a fájlokat és megváltoztatják a rendszerleíró adatbázis kulcsait. Az új alkalmazások bevizsgálása és tesztelése az egyetem saját heterogén környezetében rendkívül időt rabló és drága folyamat volt, nem beszélve arról, hogy még a legszigorúbb ellenőrzések után is adódtak PC-meghibásodások a számítástechnikai környezet állandó változásai miatt.

„A frissítések és az alkalmazások kézi telepítése a magas felhasználószám miatt mindig nehézkes volt. A problémáinkat még az is tetézte, hogy bizonyos alkalmazásokhoz drágább licenszkonstrukciót (hálózatos) kellett beszereznünk, ugyanis a munkaállomások közötti áttelepítések nehézkesek voltak.” – mondta Kriston-Vizi Péter, a Közép-európai Egyetem IT-biztonság és -alkalmazás rendszergazdája. „Olyan megoldást kerestünk, amely nem igényel speciális operációs rendszert, és megoldja a központi alkalmazásterítést” – tette hozzá Kriston-Vizi.

Megoldás

A Közép-európai Egyetem 1992-től áll kapcsolatban a Novellel, 2004 óta pedig a vállalat kiemelt támogatási szolgáltatását is igénybe veszik. Az intézmény folyamatos alkalmazástelepítésekkel kapcsolatos kihívásaira a Novell szakemberei a ZENworks Application Virtualization (ZAV) terméket ajánlották. A megoldással a Windows-, .NET- és Java-alkalmazásokból virtuális alkalmazások készíthetők, amelyek azután elszigetelt környezetben futtathatók. A Novell alkalmazásvirtualizációs megoldása nem csak minimálisra csökkenti az alkalmazásütközések és a telepítéssel kapcsolatos problémák számát, de jelentősen mérsékli az alkalmazások felügyeletével kapcsolatos költségeket, és védi a meglévő informatikai környezet biztonságát.

A ZENworks Application Virtualization megkönnyíti az alkalmazások bevezetését a meglévő IT-környezetbe, hiszen nincs szükség ügynökprogramokra vagy eszközillesztőkre, és nem kell virtuális gépeket telepíteni, sem külön felügyelni. A virtuális alkalmazás egyetlen, önállóan futó .exe fájlból áll, amely független a PC vagy a notebook operációs rendszerétől és rendszerleíró adatbázisától. Az alkalmazások virtualizálása automatizáltan, a folyamatot lépésről lépésre segítő varázslókkal történik. A folyamat egyszerűsítése érdekében a ZENworks Application Virtualization előre beállított virtuálisalkalmazás-profilokat kínál a legnépszerűbb irodai alkalmazásokhoz és böngészőkhöz. A Novell megoldásával így akár 20 perc alatt virtualizálható egy-egy alkalmazás, amely egy USB-kulcson is hordozható, és bármely PC-n külön telepítés nélkül használható.

A Novell ZENworks virtualizált alkalmazások elszigetelt környezetben futnak, amelyre nem hatnak a belső alkalmazásütközések. Minden virtualizált alkalmazás egy kompakt csomag, amely tartalmazza az összes alkalmazásfájlt, beállítást, futási környezetet és összetevőt, ami az azonnali használathoz szükséges. Az alkalmazások úgy működnek, mintha a helyi gépre lennének telepítve, de érintetlenül hagyják az operációs rendszert, a rendszerleíró adatbázist és a futtatási környezeteket. Az alkalmazás-erőforrások kölcsönös függőségeinek elkülönítésével a Novell ZENworks Application Virtualization segít a biztonságos környezet megteremtésében is, mert a lezárt asztali rendszereken a programvégrehajtás biztonságos, ellenőrzött környezetben történik. A megoldás használatával elkerülhető például a Windows Vista rendszeren a futtatási jogosultsági (UAC) ablakok megjelenése.

„Már a kiválasztási folyamat során nagyon fontos kritériumoknak felelt meg a ZENworks Application Virtualization, hiszen az operációs rendszertől függetlenül bármilyen platformon futtatható, nem változtatja meg az operációs rendszer egyéni beállításait, és nagyon könnyen kezelhető” – mondta Kriston-Vizi Péter. „Első körben bizonyos diákcsoportjaink számára biztosítottuk a lehetőséget, hogy az alkalmazásvirtualizációs megoldás segítségével az egyetem bármelyik szoftverét használhassák, akár saját notebookjukról is” – tette hozzá Kriston-Vizi.

Eredmények

A projekt 2008-ban kezdődött: az Internet Explorer 6.0 volt az első alkalmazás, amit virtualizáltak a Novell megoldásának segítségével, és ezzel meg is oldódott a frissítés problémája. Jelenleg a Novell ZENworks Application Virtualization éles üzemben működik az egyetem egyes diákcsoportjai körében, akik egyúttal a rendszer tesztelői is. A CEU-nál kb. 300 féle alkalmazást használnak folyamatosan, ezeknek a 40-50 százalékát már virtuális konténerbe csomagolták az alkalmazásvirtualizációs megoldás segítségével. A csomagolást az egyetem informatikusai végezték, a napi tevékenységük közben rendelkezésre álló csekély szabadidejükben, először fontossági, majd ABC sorrendben haladva. A Novell megoldása hihetetlen mértékben felgyorsította az alkalmazások telepítését azzal, hogy kiküszöböli a megelőző tesztelési folyamatot.

A Novell ZENworks Application Virtualization eszközzel jelentős költséget is megtakarított az intézmény, mert a korábbi site license licenckonstrukcióhoz képest most egyedi szoftver licenceket tudnak beszerezni. Az egyedi licenc előnye, hogy nem munkaállomásokhoz (IP címhez) kötött, tehát nem kell minden gépre feltelepíteni az adott szoftvert, hanem a ZENworks Application Virtualization megoldással – virtualizált formában – bármely munkaállomáson használhatók. Például, nem kell 1500 licencet vásárolniuk, ha egy adott alkalmazást egyidejűleg csak maximum 500 fő használ. A rendszer teljes leterheltsége esetén, tehát ha mind az 500 licenc használatban van, akkor is van arra lehetőség, hogy az egyik felhasználó kilépésével egy másik belépjen helyette, és teljes értékű felhasználóként használja a továbbiakban az alkalmazást.

„A ZENworks Application Virtualization segítségével percek alatt elkészíthetjük az alkalmazások virtualizált változatát, amelyek érintetlenül hagyják az operációs rendszert, így akár egymással ütköző szoftverváltozatok is futtathatók ugyanazon a gépen” – mondta Kriston-Vizi Péter. „Amellett, hogy így nincs szükség az alkalmazások helyi telepítésére és beállítására, a felhasználók zavartalanul használhatják a tanulmányaikhoz szükséges szoftvereket, nem csak a laborban, hanem az egyetem területén bárhol, illetve akár otthon is saját notebookjaikon” – tette hozzá Kriston-Vizi.

Request a Call

Submit a service request

* Required Fields

First Name is a required field
Last Name is a required field
Email is a required field
Company is a required field
Phone is a required field
City is a required field
Country is a required field
Address is a required field
Zip/Postal Code is a required field
State is a required field
Comments is a required field

Read our Privacy Policy.

Request a Call

Kapcsolódó Termékek & Megoldások

© 2015 Micro Focus