Novell Home

Összefoglaló a Gartner tanulmánya alapján

Az összefoglaló a Gartner 2008. decemberében készült tanulmánya, a „Vendor rating: Novell, 2008” alapján készült. Az eredeti, angol nyelvű sajtóbejelentés itt olvasható.

A Novell „ígéretes” („Promising”) gyártói értékelést kapott a vezető elemzőcégtől

  • A Novell továbbra is vezető szerepet tölt be a felhasználói erőforrás-kiosztás és a hozzáféréskezelés illetve a vállalati egypontos bejelentkezés területén

A Gartner független piacelemző cég felmérése szerint a vállalatok az informatikai infrastruktúrájuk kezelését érintő kérdésekben továbbra is potenciális partnerként tekinthetnek a Novellre. Az elmúlt években a Novell termékkínálata nagymértékben megváltozott, de a jövőben is tökéletes választás az infrastruktúra-megoldások, valamint a személyazonosság- és hozzáféréskezelés (IAM) területén. A vállalat az utóbbi időben történt felvásárlásokkal (például a PlateSpin és a Managed Objects akvizíciója) tovább erősítette pozícióját, a Gartner szerint ez a trend tovább folytatódik.

A Novell kiemelt területein a Gartner az alábbi tényekre alapozza a Novell jövőjének sikerét:

Linux

A Novell SUSE Linux Enterprise Serveren (SLES) a független szoftverszállítók alkalmazásainak száma egyre növekszik, ahogy a Novell tovább bővíti megoldás-szolgáltató és viszonteladói hálózatát. A növekedést többek között az is segíti, hogy a vállalat stratégiai partnerségre lépett az IBM-mel, a HP-val, a Dellel, a Lenovóval, a Microsofttal és az SAP-val is. A Microsofttal kötött sikeres együttműködési megállapodás révén piaci elismerést szerzett a Linux és a Windows együttműködése számára. A két vállalat egy olyan műszaki labort is működtet a megállapodás keretében, ahol közös megoldásokat fejlesztenek, konfigurálnak és tesztelnek, mint például a Xen-alapú SLES-rendszeren futó Windows vendég operációs rendszert, vagy a Microsoft Windows Hyper-V rendszeren futó SLES vendég operációs rendszert. A Novell kiemelten fontosnak tartja a nyílt forráskód közösségben végzett fejlesztéseket a Linux desktop rendszerek és az OpenOffice.org érdekében, és folyamatosan új elemeket épít be a megoldásokba, például integrálta az Xgl 3D grafikáját a SLED-rendszerbe.

Biztonság

A Gartner elemzésében több Novell biztonsági megoldásra is kitért, például a saját fejlesztésű Identity/Access Managerre, amely homogén felépítése miatt technológiailag felülmúlja legtöbb versenytársát. A fejlesztéseknek köszönhetően a Novell jelentős ügyfélkört alakított ki és a Gartner Magic Quadrant felmérésében 2007-ben és 2008-ban is a „Vezetők” közé sorolta a Novellt, a felhasználói erőforrás-kiosztás és a hozzáféréskezelés kategóriájában, technológiai és szolgáltatási szempontból egyaránt. A SecureLogin szintén a vállalat kiemelt biztonsági terméke, amely az ActivIdentity SecureLogin ESSO termék továbbfejlesztett, licencelt verziója. A Novell a globális értékesítési és támogatási hálózata segítségével tovább növelte a SecureLogin eladásainak számát, a Magic Quadrant felmérésben ezzel a vállalati egypontos bejelentkezés területén is a Vezetők közé került 2007-ben és 2008-ban. Fontos még megemlíteni a Novell logelemző megoldását, a Sentinelt, amely széles körű, rugalmas információbiztonsági és eseménymenedzsment-funkciókat kínál. A piaci igényekhez igazodva a Novell kiadta a Sentinel egyszerűsített verzióját, az Identity Audit szoftvert, amely a kisebb volumenű, megfelelőség-orientált telepítésekhez ideális megoldás.

Rendszerfelügyelet

A Novell rendszer- és erőforrás-felügyeleti (SRM) üzleti egysége a vállalat bevételeinek mintegy 20%-át termeli ki. Ez a terület a PC-konfigurációs és végpontkezelési ZENworks termékcsalád tagjaiból, illetve a PlateSpin márkájú virtualizációkezelő és valós idejű infrastruktúra (RTI) megoldásokból áll. A Novell stratégiai lépésként 2008 márciusában vásárolta fel a PlateSpint, majd 2008 novemberében a Managed Objects vállalatot, így kiegészítve és kiterjesztve adatközpont-kezelési megoldásait. A PlateSpin növelte a Novell jelenlétét az adatközpont piacokon, mivel addig csak a SLES felhasználók körében voltak ismertek a Novell informatikai felügyeleti és adatközpont erőforrás-kezelési megoldásai. A Managed Objects felvásárlásával a Novell az üzleti szolgáltatások felügyeletét teszi elérhetővé ügyfelei számára.

A Gartner Vendor Rating gyártóértékeléséről

A Vendor Rating a Gartner, Inc. által 2008-ban bejegyzett védjegy, felhasználása engedéllyel történik. A Vendor Rating egy gyártó teljes körű értékelése, amely nem csupán az adott gyártó egyetlen piacon elfoglalt helyére terjed ki. Az értékelés a Gartner által a gyártó egy termékre vagy szolgáltatásra vonatkozó elképzeléseinek és tevékenységeinek elemzésén alapul, amely során figyelembe veszik a Gartner által felmért ügyféligényeket is. Az elemzés nem a piacon szereplő versenytársak összehasonlítását tűzi ki céljául. A Gartner nem alkot értékítéletet a Vendor Rating értékelésben megjelenő gyártókról, termékekről vagy szolgáltatásokról, és nem tanácsolja a technológia felhasználóinak, hogy csak a legmagasabb besorolású szállítókat válasszák. A Gartner elhárít a kutatást érintő minden közvetett vagy közvetlen garanciális igényt, beleértve az értékesítési lehetőségekkel vagy egy meghatározott célra történő felhasználással kapcsolatos igényeket is.

© 2015 Micro Focus