Novell Home

My Favorites

Close

Please to see your favorites.

After deploying ZCM 11.2.3a MU1, Machine may hang, remains in "Startup Location", Zesservice stops or crashes

This document (7012847) is provided subject to the disclaimer at the end of this document.

Environment

Novell ZENworks Configuration Management 11.2
Novell ZENworks Endpoint Security Management 11.2

Situation

Device with ZCM 11.2.3a MU1 agent hangs, and after a reboot the Location stays at whatever is set as the Start Location

There are two known causes for this error, check the detailed symptoms below:

CASE 1
To check if the problem is due to this particular issue, open the ZESM about box:
 If ZESM is activated: See Endpoint Security link from ZENworks icon properties.
If ZESM is not activated: go to Start > All Programs > Novell > ZESM About
 
Click Diagnostic > logging > View Service Log
Search for "written with wrong munge buffer, attempting to recover" - if this phrase is not found, then this cause does not apply.

CASE 2
ZES Service will not start; as soon as the device is restarted, the service crashes again, and the symptoms above do not apply. Unregister and re-register does not fix the problem

Resolution

This is fixed in version 11.2.4 - see TID 7012027 "ZENworks Configuration Management 11.2.4 - update information and list of fixes" which can be found at http://www.novell.com/support/search.do?usemicrosite=true&searchString=7012027

Workaround:

CASE 1
  1. In windows explorer navigate to the ZESM Store files:
    e.g., for Windows 7: C:\Program Data\Novell\ZES\Store\Service
  2. The content of the files is encrypted, but the corrupt file in this directory can be determined in the following manner:
    a. Open each file in notepad and observe if the file contains some content, it will be unreadable but it should not be empty (nulls).
    b. If a file is seen to have length (non-zero) but the contents are filled with blanks, this is a corrupt file.
    c. Delete the blank file and reboot.

CASE 2
Unfortunately, the only known fix for this case is to uninstall and re-install the agent

Disclaimer

This Support Knowledgebase provides a valuable tool for NetIQ/Novell/SUSE customers and parties interested in our products and solutions to acquire information, ideas and learn from one another. Materials are provided for informational, personal or non-commercial use within your organization and are presented "AS IS" WITHOUT WARRANTY OF ANY KIND.

  • Document ID:7012847
  • Creation Date:13-JUL-13
  • Modified Date:28-OCT-13
    • NovellZENworks Configuration Management
      ZENworks Endpoint Security Management

Did this document solve your problem? Provide Feedback